Smulpaj med choklad

Introduktion och förberedelse

Smulpaj med choklad, äpplen, mandelmjöl, kokos, havregryn och nötter i smuldegen.

Varianter

  • Istället för äpplen kan man ta päron eller hallon. Eller blanda.
  • Tar du glutenfria havregryn blir pajen helt glutenfri.

Serveringsförslag

Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

1 smulpaj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram äpplen
  • 0,5 dl grovriven mörk choklad
  • 0,5 dl hackade valnötter, mandlar eller hasselnötter
  • 100 gram smör
  • 1 dl havregryn
  • 2 msk kokosflingor
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl socker
  • 1 msk till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en rund pajform med en msk smör.
  3. Skala och kärna ur äpplen.
  4. Skär äpplen i klyftor och fördela i formen.
  5. Riv choklad och grovhacka nötter.
  6. Tärna smöret och blanda med riven choklad, nötter, havregryn, kokosflingor och socker.
  7. Strö smuldegen över äpplena.
  8. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter tills den fått färg.
  9. Ta ut och låt svalna något innan servering med vaniljsås eller glass.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.