Smulpaj med choklad

Smulpaj med choklad, äpplen, mandelmjöl, kokos, havregryn och nötter i smuldegen.

1 smulpaj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram äpplen
  • 0,5 dl grovriven mörk choklad eller mjölkchoklad
  • 0,5 dl hackade valnötter, mandlar eller hasselnötter
  • 100 gram smör
  • 1 dl havregryn
  • 2 msk kokosflingor
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl socker
  • 1 msk till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en rund pajform med en msk smör.
  3. Skala och kärna ur äpplen.
  4. Skär äpplen i klyftor och fördela i formen.
  5. Riv choklad och grovhacka nötter.
  6. Tärna smöret och blanda med riven choklad, nötter, havregryn, kokosflingor och socker.
  7. Strö smuldegen över äpplena.
  8. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter tills den fått färg.
  9. Ta ut och låt svalna något innan servering med vaniljsås eller glass.

Serveringsförslag

Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, råkräm, yoghurtglass eller vispad grädde.

Varianter

  • Istället för äpplen kan man ta päron eller hallon. Eller blanda.
  • Tar du glutenfria havregryn blir pajen helt glutenfri.
  • Istället för mörk choklad eller mjölkchoklad kan du ta vit choklad.
E-mail
Medel: 3.9 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-20

Tillbehör och liknande: