Aprikosmarmelad

Introduktion och förberedelse

Koka ihop en egen aprikosmarmelad av torkade aprikoser. En hemgjord marmelad som är lättlagad och god till frukostmackan, rostbröd, scones eller liknande pålägg.

Vill du göra lösare aprikossylt så spär du med vatten.

1,5 kg aprikosmarmelad, 2 burkar

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 12 tim 45 min

Ingredienser

  • 500 gram torkade aprikoser, gärna kravmärkta
  • 5 dl vatten
  • 1 kg strösocker eller syltsocker, ca 10 dl
  • 0,5 citron
  • 1 krm natriumbensoat (om du använder vanligt socker)

Tillagning

  1. Skölj aprikoserna och blötlägg dem över natten eller ca 12 timmar.
  2. Häll av vattnet.
  3. Hacka aprikoserna för hand så fint du kan eller kör dem i en matberedare med kniven.
  4. Skölj, skrubba och klyfta citronen. Hacka den fint eller kör i matberedaren. Du kan också klippa isär dem i fina bitar med en sax.
  5. Lägg aprikoser, citron och socker i en kastrull och tillsätt vatten.
  6. Ett tips är att spara någon dl och sedan späda till önskad konsistens mot slutet.
  7. Koka aprikosmarmeladen i 25 minuter utan lock och rör om då och då. Akta så det inte bränns.
  8. Använder du vanlig socker istället för syltsocker så tar du upp lite marmelad i ett glas och rör ut natriumbensoat i denna och rör sedan ut blandningen i marmeladen i kastrullen.
  9. Häll upp aprikosmarmeladen på väl rengjorda glasburkar.
  10. Förvara aprikosmarmeladen svalt.
  11. Öppnad burk aprikosmarmelad har du i kylen.
E-mail
Medel: 3.7 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept