Aprikosmarmelad

Koka ihop en egen aprikosmarmelad av torkade aprikoser. En hemgjord marmelad som är lättlagad och god till frukostmackan, rostbröd, scones eller liknande pålägg.

Vill du göra lösare aprikossylt så spär du med vatten.

1,5 kg aprikosmarmelad, 2 burkar

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 12 tim 45 min

Ingredienser

  • 500 gram torkade aprikoser, gärna kravmärkta
  • 5 dl vatten
  • 1 kg strösocker eller syltsocker, ca 10 dl
  • 0,5 citron
  • 1 krm natriumbensoat (om du använder vanligt socker)

Tillagning

  1. Skölj aprikoserna och blötlägg dem över natten eller ca 12 timmar.
  2. Häll av vattnet.
  3. Hacka aprikoserna för hand så fint du kan eller kör dem i en matberedare med kniven.
  4. Skölj, skrubba och klyfta citronen. Hacka den fint eller kör i matberedaren. Du kan också klippa isär dem i fina bitar med en sax.
  5. Lägg aprikoser, citron och socker i en kastrull och tillsätt vatten.
  6. Ett tips är att spara någon dl och sedan späda till önskad konsistens mot slutet.
  7. Koka aprikosmarmeladen i 25 minuter utan lock och rör om då och då. Akta så det inte bränns.
  8. Använder du vanlig socker istället för syltsocker så tar du upp lite marmelad i ett glas och rör ut natriumbensoat i denna och rör sedan ut blandningen i marmeladen i kastrullen.
  9. Häll upp aprikosmarmeladen på väl rengjorda glasburkar.
  10. Förvara aprikosmarmeladen svalt.
  11. Öppnad burk aprikosmarmelad har du i kylen.
E-mail
Medel: 3.7 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.