Äppelmarmelad med aronia

Introduktion och förberedelse

Äppelmarmelad med aronia får en fyllig smak och färg av aroniabären samt frisk smak och fin konsistens av äpplena.

Äppel och aroniabär passar bra ihop och lätt att koka till en marmelad med syltsocker.

Aronia är en vanlig häck och prydnadsväxt. Plocka svarta aroniabär som mognar i slutet av sommaren. Smaken påminner om en blandning av körsbär och rönnbär med en lite bärig och bitter ton.

Serveringsförslag

  • Marmeladen passar som vanlig marmelad på rostmackan, scones eller liknande.
  • Smaksättningen med aroniabär gör att den passar till finfrukost, frukostbuffé, att ge bort som present eller till dessertostar, ostbrickan eller osttallriken.
  • Den passar även som fast sylt till desserter och efterrätter. Jag hade den till Baskisk cheesecake samt en klick lättvispad grädde.

Tips

  • Det går fint att ta enbart frysta eller färska aroniabär. Jag tog frysta hela aroniabär samt skalrester av aroniabär från safttillverkling. Du kan även ta rester från aroniagelé.
  • Fyll marmeladen i rena glasburkar med lock som gärna får vara steriliserade om du vill spara marmeladen längre tid.

1,2 liter äppelmarmelad med aronia

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 gram skalat tärnat äpple typ Ingrid Marie, ca 3 äpplen
  • 350 gram färska eller frysta aroniabär
  • 350 gram rester av aroniabär från safttillverkning; eller färska eller frysta aroniabär
  • 1 dl vatten
  • 400 gram syltsocker

Tillagning

  1. Skala och kärna ur äpplen. Skölj och rensa färska aroniabär om du använder det.
  2. Skär äpplena i tärningar och lägg i en vid panna med höga kanter, gryta eller kastrull med tjock botten.
  3. Tillsätt aroniabär samt vatten.
  4. Koka ihop och rör då och då. Koka på medelvärme i 20 minuter.
  5. Tillsätt syltsocker samt koka i ytterligare 2 minuter. Rör då och då.
  6. Häll upp på rengjorda glasburkar och förslut medan marmeladen är varm.
  7. Låt svalna och förvara i kylen eller svalt skafferi.
E-mail
Medel: 4.2 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-07