Andbröst med gräddsås
Andbröst med gräddsås - en enkel och god rätt på andbröst i sås med grädde, äpple, bacon och champinjoner.
Tillagning
- Förbered och sätt in klyftpotatis om du vill ha det till. Om du vill ha klyftpotatis eller kokt pressad potatis till så förbereder du dessa. Sätt ev. på ugnen på 200 grader till klyftpotatis. Vänta med att sätta in potatisen eller börja koka dem tills du fått andbrösten att koka senare.
- Skär bacon i bitar. Skala och klyfta äpplen. Rensa och skiva svamp. Plocka fram en stekgryta eller hög stekpanna med lock.
- Bryn andbrösten i smöret. Salta och peppra.
- Tillsätt bacon, äpple, svamp och dragon. Bryn lite till. Häll på 1 dl vatten och grädden. Låt puttra på medelvärme i ca 20 minuter.
- Sätt in klyftpotatis eller börja koka potatis.
- Ta upp brösten efter 20 minuter och lägg på en skärbräda att vila.
- Smaka av såsen med salt, vitpeppar och soja. Låt stå att småputtra medan du skär upp andbrösten.
- Koka grönsaker om du vill ha det till.
- Skär loss brösten från benet och skär andbrösten i tunna skivor.
- Lägg på fat och slå såsen över. Eller lägg tillbaks i pannan.
- Servera andbrösten med äppel, bacon och champinjonerna i såsen; grönsaker som kokt morot och broccoli vid sidan samt önskat potatistillbehör.
Serveringsförslag
Klyftpotatis eller pressad potatis, brysselkål och/eller kokta morötter, broccoli samt en sallad passar till. Gelé, lingon och inlagd gurka passar till också.
Varianter
Annan svamp passar också om du har ex. kantareller, karl-johan eller smula ner lite torkade trattkantareller för god smak.
Receptet blir också gott med annan viltfågel - koktiden kan då anpassa om det behövs så det inte blir torrt och överstekt eller för segt och understekt.
Vintips
Till andbröstet passar rött vin Pinot Gris från exempelvis Bourgogne, Frankrike. Eller en smakrik IPA-öl eller alkoholfri Clausthaler.
Uppskattat näringsvärde per portion: 439 kcal