Andbröst med gräddsås

En enkel och god rätt på andbröst i sås med grädde, äpple, bacon och champinjoner.
Klyftpotatis eller pressad potatis, brysselkål och/eller kokta morötter, broccoli, sallad samt gele (svart vinbär) passar till.
Rött vin Pinot Gris från exempelvis Bourgogne är gott vintips. Eller öl.
Receptet blir också gott med annan viltfågel. Koktiden kan då ändras såklart så det inte blir över- eller underkokt.

4-5 portioner andbröst med gräddsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 andbröst med ben (dubbla, hela, så det blir totalt 4 enkla bröst).
  • 2 msk smör
  • 0,5 paket bacon
  • 2 skalade äpplen i klyftor
  • 10 champinjoner eller annan svamp (valfritt)
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk dragon (torkad) eller 0,5 dl hackad färsk
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk ljus soja som Kikkoman eller någon tsk vanlig kinesisk

Tillagning

  1. Förbered och sätt in klyftpotatis om du vill ha det till. Om du vill ha klyftpotatis eller kokt pressad potatis till så förbereder du dessa. Sätt ev. på ugnen på 200 grader till klyftpotatis. Vänta med att sätta in potatisen eller börja koka dem tills du fått andbrösten att koka senare.
  2. Skär bacon i bitar. Skala och klyfta äpplen. Rensa och skiva svamp. Plocka fram en stekgryta eller hög stekpanna med lock.
  3. Bryn andbrösten i smöret. Salta och peppra.
  4. Tillsätt bacon, äpple, svamp och dragon. Bryn lite till. Häll på 1 dl vatten och grädden. Låt puttra på medelvärme i ca 20 minuter.
  5. Sätt in klyftpotatis eller börja koka potatis.
  6. Ta upp brösten efter 20 minuter och lägg på en skärbräda att vila.
  7. Smaka av såsen med salt, vitpeppar och soja. Låt stå att småputtra medan du skär upp andbrösten.
  8. Koka grönsaker om du vill ha det till.
  9. Skär loss brösten från benet och skär andbrösten i tunna skivor.
  10. Lägg på fat och slå såsen över. Eller lägg tillbaks i pannan.
  11. Servera andbrösten med äppel, bacon och champinjonerna i såsen; grönsaker som kokt morot och broccoli vid sidan samt önskat potatistillbehör.
E-mail
Medel: 3 (4 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer