Andbröst med gräddsås

Andbröst med gräddsås - en enkel och god rätt på andbröst i sås med grädde, äpple, bacon och champinjoner. Klyftpotatis eller pressad potatis, brysselkål och/eller kokta morötter, broccoli samt en sallad passar till. Gelé, lingon och inlagd gurka passar till också. 

Annan svamp passar också om du har ex. kantareller, karl-johan eller smula ner lite torkade trattkantareller för god smak. Receptet blir också gott med annan viltfågel - koktiden kan då anpassa om det behövs så det inte blir torrt och överstekt eller för segt och understekt.

Vintips:

Till andbröset passar rött vin Pinot Gris från exempelvis Bourgogne, Frankrike. Eller en smakrik IPA-öl eller alkoholfri Clausthaler. 

4-5 portioner andbröst med gräddsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 andbröst med ben (dubbla, hela, så det blir totalt 4 enkla bröst).
  • 2 msk smör
  • 0,5 paket bacon
  • 2 skalade äpplen i klyftor
  • 10 champinjoner eller annan svamp (valfritt)
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk dragon (torkad) eller 0,5 dl hackad färsk
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk ljus soja som Kikkoman eller någon tsk vanlig kinesisk

Tillagning

  1. Förbered och sätt in klyftpotatis om du vill ha det till. Om du vill ha klyftpotatis eller kokt pressad potatis till så förbereder du dessa. Sätt ev. på ugnen på 200 grader till klyftpotatis. Vänta med att sätta in potatisen eller börja koka dem tills du fått andbrösten att koka senare.
  2. Skär bacon i bitar. Skala och klyfta äpplen. Rensa och skiva svamp. Plocka fram en stekgryta eller hög stekpanna med lock.
  3. Bryn andbrösten i smöret. Salta och peppra.
  4. Tillsätt bacon, äpple, svamp och dragon. Bryn lite till. Häll på 1 dl vatten och grädden. Låt puttra på medelvärme i ca 20 minuter.
  5. Sätt in klyftpotatis eller börja koka potatis.
  6. Ta upp brösten efter 20 minuter och lägg på en skärbräda att vila.
  7. Smaka av såsen med salt, vitpeppar och soja. Låt stå att småputtra medan du skär upp andbrösten.
  8. Koka grönsaker om du vill ha det till.
  9. Skär loss brösten från benet och skär andbrösten i tunna skivor.
  10. Lägg på fat och slå såsen över. Eller lägg tillbaks i pannan.
  11. Servera andbrösten med äppel, bacon och champinjonerna i såsen; grönsaker som kokt morot och broccoli vid sidan samt önskat potatistillbehör.
E-mail
Medel: 3 (9 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer