Äpplepaj

Smulpaj med äpple, äpplepaj eller äppelpaj. Enkel och god äpplepaj med smuldeg.
Servera äpplepaj med kall vaniljsås eller glass.

4 - 6 portioner äpplepaj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6 äpplen
  • 2 msk socker eller efter smak
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
  • 2 tsk socker
  • 100 g smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en ugnssäker form med smör eller margarin.
  3. Skölj, skala och kärna ur äpplena.
  4. Skär dem i tunna skivor eller klyftor. Lägg äppelskivorna i pajformen.
  5. Strö över sockret.
  6. Lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta ihop till en grynig massa.
  7. Strö smuldegen över äpplena.
  8. Ställ in äpplepajen på mellanläge i ugnen och grädda äpplepajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20 minuter.
  9. Servera äpplepaj med vaniljsås, vaniljglass eller vaniljyoghurt.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer