Ananas på spett

Färska bitar av ananas brynta med socker, lime och smör rullade i kokosflingor på tandpetare. Passar som drinktilltugg, till buffé eller aptitretare.

Ananasbitarna är frästa i smör, socker och lime först. De kan också serveras som de är rullade i kokos.
Överkurs är att rosta kokosen ljust brun innan. Du behöver tandpetare för att sticka i ananasen om du vill det. Räkna runt ca 20 ananasbitar på en halv ananas. Köp en hel färsk ananas. Den ska vara mogen och söt. Det ser du genom att bladen längst upp i mitten ska lossa lätt om du drar i ett. Den ska också lukta sött och vara gråaktig - ej grön. Den godaste ananasen brukar vara den som ser äldst ut (utan att ha direkt fula delar såklart) - ta den. Överbliven ananas kan du skära upp samtidigt. Lägg i kylen i en skål och servera iskall vid tillfälle ex. efter middag. Eller ha till fruktsallad eller smoothie.

5 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 0,5 färsk ananas
  • 3 msk smör
  • 3 msk socker
  • 2 msk limejuice
  • 2 dl kokosflingor

Tillagning

  1. Skär ananasen i kuber i storlek på ca 2x2 cm.
  2. Värm en stekpanna och tillsätt smör, socker samt ananas. Fräs ananasbitarna några minuter.
  3. Tillsätt limesaft och vänd runt. Ta av från värmen.
  4. Lägg upp kokosflingor på en djup tallrik.
  5. Sätt en tandpetare i varje ananasbit och vänd runt i kokosflingor.
  6. Lägg upp på fat eller bricka och servera.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer