Ananas på spett
Introduktion och förberedelse
Färska bitar av ananas på spett som är brynta med socker, lime och smör rullade i kokosflingor på tandpetare.
Serveringsförslag
Passar som drinktilltugg, till buffé eller aptitretare.
Varianter
Ananastärningarna kan också serveras helt färska och enbart rullade i kokos.
Tips
Överkurs är att rosta kokosen ljust brun innan.
Du behöver tandpetare för att sticka i ananasen om du vill servera dem så gästerna lätt kan plocka upp och äta dem.
Med färsk ananas
Köp en hel färsk ananas.
Den ska vara mogen och söt. Det ser du genom att bladen längst upp i mitten ska lossa lätt om du drar i ett. Den ska också lukta sött och vara gråaktig - ej grön.
Den godaste ananasen brukar vara den som ser äldst ut (utan att ha direkt fula delar såklart) - ta den.
Ananas som blir över
Överbliven ananas kan du skära upp samtidigt. Lägg i kylen i en skål och servera iskall vid tillfälle ex. efter middag. Eller ha till fruktsallad, smoothie eller frukost. Kan även frysas in.
Tillagning
- Skär ananasen i kuber i storlek på ca 2x2 cm.
- Värm en stekpanna och tillsätt smör, socker samt ananas. Fräs ananasbitarna några minuter.
- Tillsätt limesaft och vänd runt. Ta av från värmen.
- Lägg upp kokosflingor på en djup tallrik.
- Sätt en tandpetare i varje ananasbit och vänd runt i kokosflingor.
- Lägg upp på fat eller bricka och servera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 68 kcal