Godaste tillbehören till grillat

Här kommer lite enkla recept på tillbehör till grillen. Samtliga passar till det mesta som hamnar på grillgallret.

Godaste tillbehören till grillat Grillad majs är enkelt och gott på grillen. Funkar både som tillbehör eller förrätt serverade med smör samt flingsalt. Här hittar du fler tillbehör som passar till grillat.

Tillbehören till den grillade biten kött blir ibland detsamma kväll efter kväll. Några är såklart favoriter som tål att upprepas. Men ibland kan det vara trevligt med lite variation.

Prova grillat ostfyllt tunnbröd till drinken. Grillad majs, coleslaw, morotssallad, nudelsallad, risotto eller pastasallad med svamp är några förslag du hittar här.

Risotto passar till finare styckdetaljer av fågel, fisk, nöt och gris. Morötter kan serveras i många varianter - kokta med smör eller olivolja, salt och peppar, marinerade eller kokta i vitt vin.

Pepperonata eller ratatouille är goda grönsaksröror som är sås och grönsak i ett. När ända grillen är igång så kan man även grilla grönsaker samt majskolvar.

Grillat ostfyllt tunnbröd Grillat ostfyllt tunnbröd är gott när man väntar på grillen. Passar till drink eller öl. Dryga gärna ut med knapriga nachos och smakrik tomatsalsa till.

Småtomater i balsamvinäger och honung lämpar sig till lyxigare kötträtter, speciellt snygga om man serverar på tallrik. Goda med ugnsstekt klyftpotatis.

Salsa med mango och med citrus är sås och tuggvänligt på samma gång. Prova med grillad kyckling, biff, tonfisk eller lax. Coleslaw är en klassiker. Speciellt till biff och kyckling. Färsk ingefära ger en ytterligare dimension i smaken.

Grillat ostfyllt tunnbröd

Grillat ostfyllt tunnbröd eller quesadillas passar som tilltugg, snittar eller aptitretare till exempelvis en drink eller öl. Servera gärna tortillachips eller nachos och en tomatsalsa till.

Grillad majskolv

Grillad majskolv är nästan ett måste på varje grill och barbeque. Grillad färsk majskolv är billigt och gott. Färsk majskolv kokar du mjuk innan grillningen.

Majskolvar i bit finns också på burk som är rätt ok och kan grillas direkt. Grillad majs är gott med en klick smör, en nypa flingsalt och nymalen svartpeppar. Majskolvarna kan serveras som de är som förrätt eller som tillbehör.

Nudelsallad med grillade kycklingspett Nudelsallad med grönsaker är gott som tillbehör till grillat. Här med grillade kycklingspett med ananas och barbequesås.

Nudelsallad - här med grillade kycklingspett

Goda spett med kyckling och ananas serverade med nudlar och grönsaker smaksatta på asiatiskt vis. Gott och nyttigt.

Nudelsallad till grillat

Ytterligare en variant av nudelsallad med sesamfrön och grönsaker. Gott till exempelvis grillad sesampanerad lax.

Pastasallad med svamp, ärtor och bacon

En god, snabb och enkel pastasallad med gnocchi eller penne, champinjoner, bacon, ärtor och crème fraiche. Sältan från bacon och de söta ärtorna passar bra ihop. Vill du inte ha i bacon så passar hackad soltorkad tomat bra. Pastasalladen är god till buffé, tillbehör till middag och grillat eller till picknick.

Coleslaw med rödkål Coleslaw eller vitkålssallad är gott och billigt att göra. Ovan coleslaw på rödkål. Gör du coleslaw med yoghurt blir den fettsnål också men lika god tycker jag. Coleslaw är sås och röra i ett. Coleslaw kan förberedas långt innan grillningen och blir bara godare av att stå i kylen.

Coleslaw

En amerikansk vitkålssallad med majonnäs eller matyoghurt som passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbecue och annat grillat.
Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen.

Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett.
Traditionellt görs coleslaw med majonnäs men blir jättegod och mindre fet med grekisk eller turkisk yoghurt som ex. Larsa - coleslaw med yoghurt. Då god till biff och kyckling.

Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas. Finstrimlad vitkål är vanligast men coleslaw på rödkål och spetskål blir också gott.
En mandolin eller en matberedare är smidigt att strimla vitkålen med.

Vitkål är mycket billigt så coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat och till buffé. Dessutom kan den förberedas någon dag innan och ha i kylen. Coleslaw serveras kall och är godast efter en natt i kylen.

Asiatisk coleslaw

En superslaw - enkel och nyttig coleslaw utan majonnäs men med dressing med asiatiska smaker som risvinäger, olja, jordnötssmör, soja, ingefära, socker och vitlök.

Risotto till grillat Risotto med Karl-Johanssvamp eller svamprisotto är gott som tillbehör till det mesta. Servera gärna med en god sallad på avokado, grönsallad och tomat till också.

Risotto med svamp

Risotto med svamp passar som tillbehör till mörare grillade, stekta eller ugnsstekta kycklingfilé, laxfilé, oxfilé eller fläskfilé.

Risotto med Karl-Johanssvamp

En variant av risotto med torkad eller färsk Karl-Johan-svamp. Gott även med annan svamp. Lägg upp på fat och servera till grillat. Gärna med salladen i receptet på ett eget fat.

Kokta knippmorötter och potatisar

Prova morötter i flera färger. Goda orange, lila och gula knippmorötter kokta med delikatesspotatis samt svängda i smör och salt är gott tillbehör till det mesta.

Kokta morötter

Knippmorötter och vårmorötter är goda att koka med en klick smör eller olivolja, salt och peppar. Kokta morötter är goda som tillbehör till det mesta. Vanliga vintermorötter blir också goda att koka.

Pepperonata eller ratatouille till grillat Pepperonata eller ratatouille till grillad kycklingfilé toppad med valnötspesto och klyftpotatis. De är båda grönsaksröror av paprika, zucchini, lök i tomatsås smaksatt med vitlök. Gott och nyttigt som sås och röra.

Morotssallad

En sallad med marinerade morötter med olivolja, vinäger, persilja, basilika, vitlök, ingefära, honung samt chili.

Morotssallad passar på buffé, middag, fest, vardags samt tillbehör till det mesta. Lätt och billigt att laga till många (speciellt om du använder en mandolin eller matberedare att skiva morötterna med).

Morötter i vitt vin med basilika

Morötter i vitt vin med basilika passar som tillbehör till det mesta grillat samt på buffe och som sidorätt. Nyttiga och goda morötter.

Pepperonata - italiensk grönsaksröra

Grönsaksröra med paprika, zucchini, lök, tomat, olivolja och vitlök. Pepperonata är gott till grillat och som tillbehör till det mesta. Dubblera receptet så passar det utmärkt på buffébordet. Låt gärna koka länge så blir den godare och godare.

Grillade grönsaker Passa på att grilla grönsaker och servera som tillbehör när grillen ändå är igång. Paprika, zucchini, stora champinjoner sk portabello samt primörer som vårlök och morötter blir mycket goda penslade med lite olivolja, citron, vitlök, salt och peppar.Pepperonata kallas Ratatouille på franska men då ofta med aubergine också. Den är lika god om inte godare.

Klyftpotatis i ugn

En klassiker till grillat som gillas av alla som ej börjat med GI eller LCHF-diet (de kan äta grillade grönsaker nedan istället).

Grillade grönsaker

Grillade grönsaker passar till det mesta, både som tillbehör till grillat som på buffén. Du kan välja andra grönsaker som halverade tomater samt grönsaker som kokt sparris (förkoka i 4 minuter), morot (förkoka i 5 minuter) och små hela potatisar (förkoka i 15 minuter). Kokt majs är också gott (förkoka i 15 minuter).

Småtomater i honung och balsamvinäger

Småtomater eller cocktailtomater i honung och balsamvinäger är ett gott, snabbt och enkelt tillbehör till grillat och på buffé.

Salsa med mango

Mangosalsa med tomat och avokado är gott och nyttigt tillbehör som sås och salsa till sallad, grillat och andra rätter. Smaka av mangosalsan med salt, peppar och tabasco så att den blir så stark du önskar. Välj mango som är mogen dvs mjuk och luktar sött. Avokadon ska också vara mogen och mjuk såklart. Välj gärna ekologiska tomater som har mer sötma och smak.

Salsa med citrus

En slags salsasås med apelsin, grapefrukt, citron och mandarin i olivolja smaksatt med hackad basilika. Istället för basilika kan du ta hackad bladpersilja, mynta eller färsk koriander.

Fler recept på tillbehör och smårätter >>

Fler recept på grillat >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-09-22

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.