Vegetarisk risotto med karl-johansvamp

Vegetarisk risotto med karl-johansvamp och grönsallad, tomat och avokado.
Servera gärna ett gott bröd till. Vintips till risotton är ett italienskt vitt vin eller ljust rött vin ex. från Valpolicella.
Risotton kan också lagas med annan svamp som champinjoner, trattkantareller eller annan smakrik matsvamp.
Servera förslagsvis karl-johansrisotton som vegetarisk rätt gärna med god blandad grönsallad, fint tärnade tomater samt grovt urgröpta bitar av avokado.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesan med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Räkna 2 dl förvälld Karl-Johansvamp. Man kan också köpa torkad svamp och lägga i blöt.

4 portioner vegetarisk risotto med karl-johansvamp

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 msk olja
  • 1 msk smör
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 dl risottoris som avorio- eller carnaroliris
  • 2 dl vitt neutralt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong eller vatten och grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt och 1 krm vitpeppar
  • 2 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 msk smör att steka svampen i
  • 200 gram färsk Karl-Johansvamp

Tillagning

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Lägg torkad karl-johansvamp (om du använder det) i blöt att svälla medan du kokar risotton. Rensa och hacka färsk karl-johan om du har det.
  4. Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
  5. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.
  6. Salta och peppra.
  7. Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
  8. Koka risotton på medelvärme i 25 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner.
  9. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
  10. Riv under tiden osten fint.
  11. Fräs karl-johansvampen i smör i några minuter i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar.
  12. Vänd i all svamp eller hälften av svampen i risotton (fördela resterande svamp över risotton vid servering).
  13. Innan servering så smakar du av risotton med minst 0,5 dl riven ost, salt, peppar och ev. en klick smör.
  14. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong.
  15. Garnera risotton med resterande karl-johansvamp samt mer riven ost. Serveras direkt.
  16. Servera förslagsvis karl-johansrisotton som vegetarisk rätt gärna med god blandad grönsallad, fint tärnade tomater samt grovt urgröpta bitar av avokado.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer