Vegetarisk risotto med karl-johansvamp

Vegetarisk risotto med karl-johansvamp och grönsallad, tomat och avokado.
Servera gärna ett gott bröd till. Vintips till risotton är ett italienskt vitt vin eller ljust rött vin ex. från Valpolicella.
Risotton kan också lagas med annan svamp som champinjoner, trattkantareller eller annan smakrik matsvamp.
Servera förslagsvis karl-johansrisotton som vegetarisk rätt gärna med god blandad grönsallad, fint tärnade tomater samt grovt urgröpta bitar av avokado.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesan med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Räkna 2 dl förvälld Karl-Johansvamp. Man kan också köpa torkad svamp och lägga i blöt.

4 portioner vegetarisk risotto med karl-johansvamp

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 msk olja
  • 1 msk smör
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 dl risottoris som avorio- eller carnaroliris
  • 2 dl vitt neutralt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong eller vatten och grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt och 1 krm vitpeppar
  • 2 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 msk smör att steka svampen i
  • 200 gram färsk Karl-Johansvamp

Tillagning

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Lägg torkad karl-johansvamp (om du använder det) i blöt att svälla medan du kokar risotton. Rensa och hacka färsk karl-johan om du har det.
  4. Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
  5. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.
  6. Salta och peppra.
  7. Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
  8. Koka risotton på medelvärme i 25 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner.
  9. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
  10. Riv under tiden osten fint.
  11. Fräs karl-johansvampen i smör i några minuter i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar.
  12. Vänd i all svamp eller hälften av svampen i risotton (fördela resterande svamp över risotton vid servering).
  13. Innan servering så smakar du av risotton med minst 0,5 dl riven ost, salt, peppar och ev. en klick smör.
  14. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong.
  15. Garnera risotton med resterande karl-johansvamp samt mer riven ost. Serveras direkt.
  16. Servera förslagsvis karl-johansrisotton som vegetarisk rätt gärna med god blandad grönsallad, fint tärnade tomater samt grovt urgröpta bitar av avokado.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer