Vegetarisk risotto med Karl-Johansvamp

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk risotto med Karl-Johansvamp och grönsallad, tomat och avokado. Servera gärna ett gott bröd till. Risotton kan också lagas med annan svamp som champinjoner, trattkantareller eller annan smakrik matsvamp.

Servera förslagsvis Karl-Johansrisotton som vegetarisk rätt gärna med god blandad grönsallad, fint tärnade tomater samt grovt urgröpta bitar av avokado. Räkna 2 dl förvälld Karl-Johansvamp. Man kan också köpa torkad svamp och lägga i blöt.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesan med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Vintips:

Till risotton passar ett italienskt vitt vin eller ljust rött vin ex. från Valpolicella.

4 portioner vegetarisk risotto med karl-johansvamp

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 msk olja
  • 1 msk smör
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 dl risottoris som avorio- eller carnaroliris
  • 2 dl vitt neutralt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong eller vatten och grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt och 1 krm vitpeppar
  • 2 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 msk smör att steka svampen i
  • 200 gram färsk Karl-Johansvamp

Tillagning

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Lägg torkad karl-johansvamp (om du använder det) i blöt att svälla medan du kokar risotton. Rensa och hacka färsk karl-johan om du har det.
  4. Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
  5. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.
  6. Salta och peppra.
  7. Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
  8. Koka risotton på medelvärme i 25 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner.
  9. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
  10. Riv under tiden osten fint.
  11. Fräs karl-johansvampen i smör i några minuter i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar.
  12. Vänd i all svamp eller hälften av svampen i risotton (fördela resterande svamp över risotton vid servering).
  13. Innan servering så smakar du av risotton med minst 0,5 dl riven ost, salt, peppar och ev. en klick smör.
  14. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong.
  15. Garnera risotton med resterande karl-johansvamp samt mer riven ost. Serveras direkt.
  16. Servera förslagsvis karl-johansrisotton som vegetarisk rätt gärna med god blandad grönsallad, fint tärnade tomater samt grovt urgröpta bitar av avokado.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept