Lax med nudelsallad

Stekt eller grillad sesampanerad lax på en god sallad med äggnudlar med smak av sesamolja, vitlök, chili och soja mm.
Räkna 4 bitar laxfilé på mellan 130-150 gram utan skinn. Det finns portionsvis frysta laxfiléer som du tinar i kyl eller någon timme i kallt vatten. Eller köp fin färsk lax och dela i lagom bitar själv eller be fiskdisken.
Välj helst MSC-märkt lax.
Nudelsallad är gott, nyttigt, snabbt och billigt till lax. I nudelsallad har man förstås nudlar men sedan kan man ha olika grönsaker i och smaksätta med olika saker. Goda grönsaker till nudelsallad är purjolök, morot, rödlök, kål, paprika, zucchini och bambuskott. Gott att smaksätta nudelsallad med är sesamolja, soja - ljus eller mörk, ostronsås, chili, hackad ingefära, vitlök, fisksås samt limesaft. Rosta gärna sesamfröna till nudelsalladen i en torr stekpanna innan.
Laxfiléerna kan också grillas istället för stekas eller lagas i ugnen.

4 portioner lax med nudelsallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 1 dl sesamfrön
  • 4 msk matolja
  • 2 krm salt
  • Tillbehör: 250 gram äggnudlar av valfri sort
  • 1 purjolök eller några salladslökar
  • 1 rödlök
  • 2 dl strimlad vitkål
  • 2 morötter (valfritt)
  • 1 paprika (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad ingefära
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 2 msk sesamolja
  • 4 msk solrosolja
  • 0,5 dl ljus soja, typ Kikkoman
  • 0,5 dl ostronsås
  • 0,5 dl färsk koriander (valfritt)
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 lime
  • 2 msk fisksås (valfritt)

Tillagning

  1. Gör först nudelsalladen: Koka upp vatten i en kastrull.
  2. Skala och strimla löken.
  3. Rensa och dela purjolöken på längden och skölj den. Strimla den sedan.
  4. Skär kålen i strimlor.
  5. Skala och dela morötterna på längden och skär sedan i sneda strimlor.
  6. Skala och hacka ingefäran.
  7. Dela chilin och pilla ut fröna samt hacka den.
  8. Fräs ingefära, chili och vitlök i sesamolja och vanlig olja i en stor panna eller wok. Häll över i en annan bunke.
  9. Fräs sedan lite av grönsaker i taget i någon msk solrosolja på hög värme så det får lite brynt yta. Lägg över i bunken med ingefäran, chilin och vitlöken.
  10. Koka nudlarna enligt paketet (några minuter) och ta sedan av från värmen. Häll av och skölj ljumma i kallt vatten i durkslag.
  11. Blanda nudlar, frästa grönsaker med ingefäran, chilin och vitlöken med ljus soja, ostronsås och ev. hackad färsk koriander.
  12. Smaka av nudlarna med ev. mer soja, fisksås, pressad lime samt ev. lite salt.
  13. Nudelsalladen är klar att serveras ljummen.
  14. Vänd laxbitarna i sesamfrön och salt dem runt om.
  15. Värm en stekpanna med oljan.
  16. Stek laxfiléerna några minuter under lock på varje sida. Skär ett snitt i en laxbit och se om den är genomstekt annars stek vidare några minuter under lock. Du kan också grilla laxen såklart. Eller ångkoka den.
  17. Servera laxen med nudelsalladen och toppa med extra sesamfrön.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat