Bästa recepten till en stor lyckad buffé

Här är mina tips om du vill bjuda på en större buffé - kanske väntar du upp till 50 gäster.

Bästa recepten till en stor lyckad buffé Här hittar du enkla och goda recept till festlig buffé. På en buffé är det smidigt att lägga upp allt i greppvänliga portionsbitar. Börjar gäster skära och böka i maten så ser den snabbt tråkig ut. Dessutom upplever gästen det som jobbigt. Att skiva upp eller trä kycklingbitar och/eller köttbitar i lagom storlek på spett är ett knep som underlättar. Här kycklingspett marinerade med ingefära och chili, couscoussallad samt yoghurtsås med vitlök.

Passar till studentfest, konfirmandfest, födelsedagsfest, sommarfest, dop, bröllop, fest med jobbet eller annat större kalas. Att fixa festmaten själv är lättare än du tror. Maten behöver inte vara så krånglig. Med lite goda råd, enkla recept och glatt humör gör du lätt mat och ordnar dryck till många gäster.

En annan fördel att själv fixa maten är att det troligen blir billigare än catering. Så har du tid och lust samt lite hjälp att få med matlagning, inköp och servering så kan det vara både roligt och uppskattat.

Med lite planering kan du också få vara med på festen och njuta av bjuda på maten samt få tid till spektaklet runt omkring. För festen är såklart det viktigaste.

Planering är A och O

Vid en stor fest måste du förbereda och planera allt - inte bara maten - innan. Du kan ta hjälp av vänner med planering, möbler, inköp, porslin, matlagning och servering. Din egen kyl och frys blir snabbt fullproppad. Inte bara av mat utan all dricka.

Låna kylplats eller frys hos grannen eller kanske hyr eller på annat vis fixa ett extra kylskåp eller frys. Jag har valt att skriva de flesta recepten för cirka 10 personer så att de ska bli enklare att använda och dubblera.

Välkomsttilltugg

När gästerna kommer är de matarga och hungriga - då gäller det att snabbt få i dem något så att de lugnar sig :) Tunnbröd är lätt, prisvärt, smidiga att laga innan och rulla ihop med olika fyllningar. Skär dem sedan i fina små snittar och servera på bricka med servetter vid sidan. Rullarna kan förberedas i god tid och förvaras i kylen.

En varm variant på snittar du kan baka precis innan gästerna kommer är smördegssnurror.

En annan variant är Snittar med lax - där du kan förbereda och baka tunna bröd som du sedan fryser in skurna i snittar och värmer till servering samt toppar med rökt lax. Laxen kan varieras med lufttorkad skinka. Vegetarisk variant kan du göra toppade med 1-2 bitar soltorkad tomat i olja, tärnad fetaost, inlagda kronärstskockor och några fina svarta kalamata-oliver.

Gott att dricka till är bål eller mousserande vin. Här hittar du flera recept på bål till buffé >>

Tunnbrödssnittar är lätt att laga till många. Tunnbrödssnittar är goda och enkla tilltugg att skåla välkommen till.

Tunnbrödssnittar
Dessa rullar kan du i princip fylla med vilka pålägg som helst. Här är tre varianter som täcker de flestas smak. Varje rulle ger 8 bitar. Här 3 rullar x 8 bitar = 24 snittar till 8 personer. Ska du laga till ex. 50 personer så gör 20 rullar.

Laxrullar med pepparrot
En variant av tunnbrödsrullar med rökt lax och riven pepparrot.

Räkrullar
Räkrullar med tunnbröd med ingefära, färskost och dill. Goda och enkla räksnittar och tilltugg. Du kan byta ingefäran mot riven pepparrot som också blir mycket gott.

Buffébord

Här har jag valt några rätter som de flesta gillar. Du behöver inte laga alla utan välj några du gillar - förslagsvis någon kötträtt, tillbehör, sås samt sallad, ostbricka och dessert samt kaffebord. För vegetariskt alternativ kan kycklingen bytas mot quornfilé.

Förslag på tillbehör couscoussallad som är gott, snabbt, billigt och enkelt att laga och förbereda åt många. Gott är också en tomatsallad eller potatissallad - här med rödlök, vitlök och linser i marinad. Som sås till en enkel yoghurtsås - billigt och lättlagat.

Enkelt är också ett fat med kallskuret som kött eller lax. Vidare varianter på tomatsallad, grönsallad samt salladsbord till buffé. Oliver, brytbröd och färskost passar också till buffén. Till dessert kan du duka upp lite dessertostar med kex samt servera tårta med kaffe som avslutning.

Kycklingspett marinerade med ingefära och chili
Ingefära och chili ger god smak åt kycklingfilébitar på spett. Att trä kycklingbitar och/eller köttbitar i lagom storlek på spett är bara ett knep som underlättar när gästerna ska ta mat på buffé.

Kycklingspett Bjud på fest och buffé för många. Det är lättare än du tror med lite planering, enkla recept och tips. På bilden kycklingspett till buffé i tre olika smaker, couscoussallad och smakrik kall yoghurtsås med örter.

Kycklingfilé med asiatisk glace
En smakrik kycklingrätt där stekt eller grillad samt sedan ugnsstekt kycklingfilé skivas på fat och öses med en smakrik glace med chili, ingefära, vitlök och sesamolja.

Kycklingspett med enkel sataysås
Ännu ett förslag på goda kycklingspett med god sötare sås smaksatt med jordnötssmör till. Lite chili är det i men den är ej så start och är rätt barnvänlig med den söta såsen.

Kycklingspett till buffé
Tre olika kycklingspett i Indisk stil. Kan förberedas innan och frysas. För vegetariskt spett kan du välja quornbitar och marinera som naturell kyckling.

Couscoussallad
En till variant på couscoussallad med mer grönsaker och chili samt där en touch av saffran ger fin gul färg och god smak.

Couscous med cashew och russin
Couscous med cashewnötter, russin och harissa (chili) är gott som tillbehör. Enkelt och snabbt att laga till många. Kan förberedas innan och förvaras i kylen samt sedan värmas.

Marinerad potatis med linser och rödlök
Marinerad potatis med linser, rödlök, vitlök, olivolja samt vinäger. Gott som tillbehör till det mesta, buffé, vardags eller fest.

Yoghurtsås med vitlök
Såser med matyoghurt som bas är enkelt, billigt och lättlagat till många. En kall sås smaksatt med lite pressad vitlök, olivolja, honung, citronsaft samt hackad persilja eller annan valfri smaksättare som ajvar, mango chutney eller curry.

Du kan också ta gräddfil och blanda till gräddfilssås med olika smaksättningar.

Fat med kallskuret kött och/eller lax
Räkna med 100 - 150 gram totalt per person (5 - 7,5 kg till 50 personer).
Recept 10 portioner

  • Prosciutto (lufttorkad skinka). Garnera med några soltorkade tomater i olja.
  • Renstek eller rostbiff. Garnera med färsk grovriven pepparrot och bladpersilja.
  • Rökt eller gravad lax. Garnera med citronklyftor och dill.

Buffe till fest Några förslag på rätter som passar på buffé till fest och kalas. Från topp vänster tomatsallad med ugnsbakade tomater och mozzarella; kycklingfilé med asiatisk glace samt glace vid sidan; bärtårta samt längst ner till höger couscous med cashew och russin.Sallad med ugnsbakad tomat och mozzarella
Denna sallad tar lite tid då tomaterna ugnsbakas ca 1 timme i ugnen men de blir mycket goda och sköter i sig själva så du kan förbereda annat under tiden. Med babyspenat, vitlök, olivolja och vinäger. God och festlig som sallad och tillbehör till buffé, middag eller kalas.

Tomat, mozzarella och basilikasallad
Sallad med färska tomater går snabbt och enkelt att laga till många och blir lyxigt med mozzarella och färsk basilika.

Blandad grönsallad
Ska du laga till 10 portioner så kan du ta 1 huvud isbergssallad samt 1 huvud av varje lollo rosso, frisé samt rossisallad. Detta blir mycket billigare än om du köper färdig sallad i påse. Plocka bladen innan och lägg i vatten i en hink eller balja. Täck ytan med plastfolie. Håller sig fin i kylt tillstånd minst två dygn. Plocka upp bladen ur vattnet (lämna gruset i botten) och skaka av vattnet.

Lägg i en skål. Servera med olivoljan, vinäger samt salt och vitpeppar bredvid eller blanda salladen precis innan servering.

Oliver åt alla

En skål med goda oliver är aldrig fel. Köp gärna kalamataoliver med kärnor som jag tycker är goda.

Brytbröd i långpanna till många
Du kan givetvis köpa färdigt bröd också. Värm det gärna innan. Ett annat alternativ är att köpa ett paket färdig brödmix. Följ anvisningarna på paketet men baka gärna brödet i ett stycke i en brödform eller som brytbröd i långpanna. Låt svalna under bakduk.

Skär upp och lägg i brödkorg övertäckt med en bakhandduk så brödet inte torkar ut. Bröd kan bakas i förväg och frysas och plockas fram några timmar innan att tina samt sedan värmas så blir det som nybakt.

Färskost till brödet

Blanda några paket kesella färskost (finns också i tvåliters paket) eller naturell färskost med örter som ex. frysta franska örter eller fryst hackad basilika och persilja. Riven pepparrot är också gott som smaksättare. Eller köp färdigt smaksatta färskostar.

Räkna cirka 30 gram per person. Annat alternativ är såklart vanligt rumstempererat smör.

Dessert till buffé Bärtårta är ett förslag på dessert till buffé som passar på vår, sommar och höstfest. Vidare kan man ha en ostbricka också.

Dessert till buffé

Bärtårta med vaniljkräm
Klassisk bärtårta med vaniljkräm, sockerkaksbottnar, sylt och grädde garnerad med färska bär, havreflarn och citronmeliss. En god tårta till buffé, fest, kalas, midsommar eller födelsedagsfest. Vill du göra det enkelt för dig så kan du köpa färdiga sockerkaksbottnar, vaniljkräm samt knäckflarn till tårtan.

Bärkaka i långpanna
En sockerkaksbaserad kaka i långpanna med bär i som du kan servera skuren i rutor med vispad grädde. Enkelt och gott att baka till många. Du kan variera med bär efter tillgång och tycke ex. hallon, blåbär, vinbär eller krusbär.

Ostbricka eller ostbord

Enkelt och gott som avslutning på buffén tillsammans med dessert är att duka upp en ostbricka eller ostbord med tillbehör.

Välj de ostar du gillar (samt har råd med - exklusiva dessertostar som Gruyère och Parmesan med flera kan bli rätt dyrt!). Räkna 15 gram per person och ost om du har 3 olika ostar.

Tre förslag på prisvärda ostar är:

  • En stor vällagrad brieost,
  • En lagrad prästost eller västerbottenost,
  • En bit grönmögelost
  • Duka också upp 2-3 olika ostkex, fikonmarmelad, nötter som valnötter, strimlad selleri, päron i klyftor (vänd i citronsaft så de ej mörknar) samt torkad frukt som fikon, dadlar och aprikoser.

Ostbricka till buffé En ostbricka eller bord med ostar är ett enkelt och uppskattat sätt att utöka buffén och göra den mer festlig. Duka upp ostar och tillbehör som kex, marmelad, nötter, torkad frukt och päron samt det du tycker passar till. Välj en lämplig dryck och servera bredvid osten för de som vill. Ovan mild ostbricka som passar de flesta. Lägg till lite smakrikare ostar om du vill eller fixa ostbricka med fylligare ostar eller smakrik ostbricka till sött vin.

Några andra förslag på ostbrickor till vitt, rött och sött vin är:

Mild ostbricka till vitt vin
Här en ostbricka som passar till de flesta smaker samt den mesta dryck förslagsvis vitt vin. Du kan självklart ta ostar efter eget tycke också.

Ostbricka med fylligare ostar
En ostbricka som passar de flesta med mycket smak. Rött eller vitt vin går fint till osten.

Smakrik ostbricka
Lagrad ost och ädelost passar utmärkt om du vill servera ett sötare starkvin som portvin, Madeira eller dessertvin till osten.

Nattamat och vickning för många

Här är lite förslag på nattamat - detta är väl endast aktuellt om man har en fest som pågår till över midnatt. Ladda upp en jättegryta med kokt eller grillad korv och servera med bröd, ketchup, senap, rostad lök, räksallad och bostongurka.

Janssons frestelse i folieformar kan göras och frysas i förväg. Bara att värma och servera med knäckebröd, smör, en god stor cheddar samt öl och mineralvatten. Likadant med potatisgratäng. Servera den med rökt fårfiol, renstek eller rådjur.

Dryckestips till stor buffé, fest och kalas

Till ca 50 personer. Tänk på att du kan lämna tillbaka obrutna förpackningar och oöppnade flaskor till Systembolaget mot uppvisande av kvitto. Det är därför lika bra att handla i överkant. Låna gärna en extra kyl att ha dricka i.

Mousserande serveras som välkomstdrink. Champagne finns från cirka 250 kr flaskan, annan mousserande kostar från 70 kr och glöm inte att köpa några flaskor alkoholfritt. En flaska räcker till cirka 10-12 champagneglas. Med lite påfyllning borde 8 flaskor räcka till 50 personer.

Du kan också göra ett bål (billigare och mer avslappnat). Blanda 2 flaskor sprit med 8,5 liter alkoholfritt som saft som fläder, vin och läsk samt skuren frukt av apelsin, jordgubbar och melon. Här hittar du flera recept på bål >>

Dryckesförslag till maten:
Välj ett rött och ett vitt på bag-in-box eller helst flaska om du orkar bära. Det finns festliga Magnum-flaskor för rött vin som är fina. Räkna 2-3 dl vin per gäst. Ett standardglas brukar man räkna är 1,5 dl eller 15 cl.

Kom ihåg att kyla det vita vinet och mousserande vin, läsk, drinktillbehör, juice, öl och så vidare. Välj gärna ett fruktigt och fylligt rött vin med lägre syra exempelvis Mauro primitivo eller Fantini Farnese Sangiovese ekologiskt rött (på flaska). Av de vita vinerna skulle jag rekommendera ett vin av druvan chardonnay/semillon från Australien, Sydafrika eller Chile.

Till 50 personer är 3 -4 lådor (à 24 st) öl att föreslå. Förslag är Jever, Punk IPA eller Oppigårds för mer smakrika öl. Förslag på ljusare lager likt pilsner är Nils Oscar. Fyll gärna en badbalja med is (frys själv eller köp isbitar på påse) och sätt ölen i. Köp också något flak cider av äpple och päron.

Alkohofri cider och iskall äppeljuice är också ett utmärkt alternativ att ha som alkoholfritt. God alkoholfri öl är Clausthaler. 2 blandade backar läsk som Cola, Sprite och Fanta bör också finnas. Sätt fram och fyll kannor med vanligt vatten eller köp hem 3 - 4 backar kolsyrat vatten.

Sött vin till tårta och dessert?
Det kan jag rekommendera och väl värt det - det är pricken över i och visar att du tänkt till lite extra. 5 flaskor kylda prisvärda Beringer Muscat eller Chateau Menota (kostar under 100 kr) blir ett glas dessertvin till 50 personer. Räkna 10 mindre glas per flaska. Välj ett gott och billigt sött vin som passar bra till de desserter och tårtor.

Fråga gärna Systembolaget om råd.

Kaffebord och Avec-bord för många

Vid tårtan kan du duka upp en kaffebuffé. Glöm inte att även duka upp thé - en termos med the-vatten och lite olika the-påsar - grönt, ceylon och engelskt brukar räcka. Vid kaffebuffén kan du duka upp avec för de som vill ha det. Du kan också servera bitar av mörk god choklad.

Avec som passar är konjak, brandy, whisky, calvados, söt apelsinlikör och någon gräddlikör. Dricker alla en sexa blir det totalt 3 liter sprit - ett tips är att köpa 2 flaskor av varje sort. Överblivna flaskor kan även återlämnas till Systemet mot kvitto.

Här hittar du alla receptfavoriters bufférecept >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2023-07-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.