Kycklingfilé med asiatisk glace

Kycklingfilé med asiatisk glace smaksatt med chili, ingefära, vitlök och sesamolja. Gott till buffé eller huvudrätt till vardags eller fest.

4 portioner kycklingfilé med asiatisk glace

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • 1 röd chilifrukt eller efter tycke
  • 2 msk färsk hackad ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl vegetabilisk olja ex. solrosolja eller rapsolja
  • 2 msk sesamolja
  • 0,5 dl japansk ljus soja
  • 1 tsk honung
  • 3 msk limesaft
  • 0,5 dl grovhackad färsk koriander eller bladpersilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bryn eller grilla kycklingfiléerna i olja och smör i en stekpanna på båda sidor så att de får färg i ca 5 minuter. Lägg över dem i en ugnsform och stek i 20 minuter i mitten av ugnen. Gör under tiden glacen.
  3. Asiatisk glace: dela, kärna ur och finhacka chilin. Lägg i en skål.
  4. Skala och finhacka ingefära och lägg med chilin.
  5. Skala och pressa i vitlöken.
  6. Blanda olja, sesamolja, soja, honung samt limesaft till en jämn glace. Glacen är klar att användas att pensla på vid grillning och/eller att marinera kött eller grönsaker i.
  7. Ta ut kycklingen och låt den svalna i några minuter.
  8. Skär upp filéerna i ca 1 cm tjocka skivor (skär mot köttfibrerna) samt lägg tillbaks i fatet.
  9. Ös över hälften av glacen och servera resterande glace i en skål bredvid för de som önskar mer smak och hetta. Garnera ev. med grovhackad färsk koriander eller bladpersilja.
E-mail
Medel: 2.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer