Snittar med lax på hembakt tunnbröd

Introduktion och förberedelse

Bjud på snittar med lax på hembakta tunna bröd toppade med rökt eller gravad lax, yoghurtsås med dill, hackad rödlök och gräslök.

Serveringsförslag

Passar som tilltugg, snittar eller lätt förrätt.

Val av bröd

  • Jag bakade mjuka tunna pitabröd några timmar innan servering. De är godast nybakta. De kan även bakas i god tid och frysas in samt tas fram att tina några timmar innan och rostas i halvor i rosten så blir de som nya igen.
  • Eller baka en variant med detta mjuka tunnbröd.
  • Istället för hembakta bröd kan du köpa pitabröd eller ta valfritt mjukt tunnbröd.
  • Eller ta ljust hårt tunnbröd och rosta några sekunder i brödrosten så de blir riktigt knapriga. Dela i lagom bitar och toppa enligt nedan och servera direkt.

Portionsberäkning

Skär i fyra snittar (tårtbitar) och toppa med nedan förslag eller valfria toppings.

Då de är rätt matiga så tyvker jag det är lagom med två snittar per portion. Här deg till 4 pitabröd som blir 4x4 bitar = 16 snittar och därmed 8 portioner. Ska du bara ha snittar till 4 portioner kan du spara och frysa in de två bröd som blir över till en annan gång.

Varianter

  • Istället för lax kan du ta kräftstjärtar eller räkor. Eller rökt eller gravad sik.
  • Varmrökt fisk som lax, flundra, makrill eller böckling blir också gott.
  • Matyoghurt kan bytas mot färskost, Kesella, smetana, gräddfil, majonnäs eller crème fraiche.

Att dricka till

Vintips till är ett vitt vin, mousserande eller kall öl. Alkohofri öl passar också.

Fyra mjuka tunnbrödssnittar med rökt lax, dillsås, rödlök och gräslök på tallrik.
Fyra mjuka tunnbrödssnittar med rökt lax, dillsås, rödlök och gräslök på tallrik.

16 snittar med lax, ca 8 portioner, 2 per portion

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • Bröd: 0,25 paket jäst
  • 1 dl vatten
  • 2,7 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker eller en tsk honung
  • 1,5 tsk olivolja
  • TOPPING: 200 gram kallrökt eller gravad lax (gärna skivad)
  • 2 dl matyoghurt, grekisk eller turkisk yoghurt
  • 0,5 dl hackad färsk eller fryst dill
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 dl hackad färsk gräslök

Tillagning

  1. Smula sönder och lös jästen i fingerljummet vatten. Tillsätt mjöl, salt, socker eller honung och olivolja och arbeta degen slät några minuter.
  2. Låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.
  3. Dela degen i fyra delar och knåda varje degbit. Rulla ihop till en bulle och kavla ut till ca 1 cm tjocka runda platta pitabröd ca 15 cm i diameter.
  4. Vänd den i lite mjöl och fördela 4 pitabröd på en plåt.
  5. Låt degen jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter.
  6. Grädda pitabröden ca 7 minuter på 250 grader (högsta värme).
  7. Ta ut pitabröden och låt svalna något innan servering.
  8. Skär lax i skivor. Dela större skivor på två.
  9. Hacka dill och blanda med matyoghurten i en skål.
  10. Skala och hacka rödlök lägg i en skål.
  11. Hacka gräslök och lägg i en skål.
  12. Skär varje pitabröd i fyra delar.
  13. Vid servering så lägger du upp brödsnittarna på en tallrik eller serveringsbricka, brer varje brödsnitt med en msk matyoghurt, rulla ihop en halv skiva lax på varje, toppa varje bit men en tsk hackad rödlök och hackad gräslök.
  14. Snittar med lax är klara att servera.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 85 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-15