Bärkaka

Bärkaka eller bärrutor med bär som hallon eller blåbär, krusbär, hjortron, smultron, vinbär, körsbär eller strimlad rabarber.

Kakan är enkel att baka till många - en hel plåt direkt blir många bitar. Servera med vispad grädde.

Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.

Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter. Du kan också baka bärrutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna.

Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över. Bakar du kakan med syrliga bär (vinbär eller krusbär) eller strimlad rabarber så strö över en msk socker också.

1 långpanna ca 24 bitar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 6 ekologiska ägg
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 3 dl hallon eller andra bär, frysta eller färska
  • 150 gram smör, kallt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Rensa bären.
  3. Mät upp ägg och socker i en skål.
  4. Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  5. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  6. Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
  7. Lägg bakplåtspapper i en långpanna.
  8. Brut ut smeten i ett jämnt lager.
  9. Strö över bären.
  10. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
  11. Grädda bärkakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills den fått fin färg och är genombakad. Du kan testa med en provsticka - är inte spetsen kladdig av smet är kakan genomgräddad.
  12. Ta ut bärkakan och låt den svalna något innan du skär upp den i rutor, förslagsvis 6 rader på höjden och 4 på bredden till 24 bitar.
  13. Servera med en klick grädde samt ev. färska bär.
E-mail
Medel: 3.3 (21 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.