Bärkaka

Bärkaka eller bärrutor med bär som hallon eller blåbär, krusbär, hjortron, smultron, vinbär, körsbär eller strimlad rabarber.

Kakan är enkel att baka till många - en hel plåt direkt blir många bitar. Servera med vispad grädde.

Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.

Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter. Du kan också baka bärrutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna.

Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över. Bakar du kakan med syrliga bär (vinbär eller krusbär) eller strimlad rabarber så strö över en msk socker också.

1 långpanna ca 24 bitar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 6 ekologiska ägg
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 3 dl hallon eller andra bär, frysta eller färska
  • 150 gram smör, kallt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Rensa bären.
  3. Mät upp ägg och socker i en skål.
  4. Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  5. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  6. Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
  7. Lägg bakplåtspapper i en långpanna.
  8. Brut ut smeten i ett jämnt lager.
  9. Strö över bären.
  10. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
  11. Grädda bärkakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills den fått fin färg och är genombakad. Du kan testa med en provsticka - är inte spetsen kladdig av smet är kakan genomgräddad.
  12. Ta ut bärkakan och låt den svalna något innan du skär upp den i rutor, förslagsvis 6 rader på höjden och 4 på bredden till 24 bitar.
  13. Servera med en klick grädde samt ev. färska bär.
E-mail
Medel: 3.4 (20 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer