Recept och mat till Halloween

Bjud på Halloweenkalas. Här kommer lite förslag på mat och recept till Halloweenfesten.

Halloweenrecept
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Gör ditt eget Halloweengodis som Blodtärningar av marmeladkonfekt, klassisk Halloweenkola (Bonfire-kola) och knäckäpplen. Du kan också bjuda på en middag eller buffé med getostsnittar, räksnittar eller pumpasoppa som förrätt;  helstekt kalkon med tillbehör eller möglig pasta som huvudrätt samt avsluta med dessert som ischokladpaj eller klassisk pumpapaj.

Temat på Halloweenkalas är förstås skräck, häxor och annat blodigt med glimten i ögat. Mat och recept till Halloweenfest blir därför diverse mer eller mindre krystade konstellationer med röd karamellfärg - men pumpan är såklart självklar, mycket godis, kanske en kalkon och en ischokladpaj får också vara med om jag får bestämma.

I USA firas Halloween den 31 oktober. Här hemma ofta Halloweenhelgen med vår Alla helgons dag (dagen man sätter ljus på gravar) som firas lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Allhelgonadagen infaller dock alltid den 1 november.

Andra tips på mat till Halloween är att ha Texmex kväll. I Mexiko firar man ju de döda genom att gå till kyrkogården och dessutom så gillar barn ofta en god Texmex buffé med köttfärs, tortillas, salsa osv. Vidare tips är att ha köttfondue - rått kött som du tillagar själv med goda såser och tillbehör är trevligt att sitta och umgås runt när kvällen mörknat. Vidare som fördrink kan man ha cider - eventuellt värmd. Köp fransk cider från Normandie som är fyllig och smakrik. Funkar också till middagen (då serverad kyld).

Hur du karvar en snygg Halloween pumpa
Använd en vass kniv och skär några cm ner runt toppen där fästet är. Se till att hålet är stort nog så att du får ner handen så att du kan gröpa ur den trådiga delen av pumpaköttet samt pumpakärnorna med en sked. När du gröpt ur pumpan kan du med en penna rita ut ansiktet du ska skära ut på pumpan innan du börjar karva: förslagsvis trekantiga ögon och en rejäl mun med stora spetsiga tänder. Skär sedan ut ansiktet efter skissen. Anledningen till trekantiga ögon osv är att det är lätt att skära ut - bara att skicka in kniven i rätt vinklar och pilla ut pumpadelarna så att du får ett ansikte. Sätt in ett tänt värmeljus (jag brukar inte sätta på toppen igen för säkerhets skull) och placera pumpan så att du har koll på den (den är ju en liten brandfara även om pumpan är fuktig och du ska ha ljus i den länge och flera stycken på raken för att den ska brinna).

Förslag till Halloween-middagen

Helstekt kalkon
Klassisk ugnsstekt kalkon fylld med katrinplommon och äpple serverad med gräddsås, klyftpotatis samt rödkål och gratinerade gröna bönor.

Kalkon med fyllning på Amerikanskt vis
En klassiker till Thanksgiving i USA men jag tycker kalkon fungerar utmärkt på Halloweenmiddag.

Enkel och god pasta till Halloween

Möglig pasta med bacon och mögelost
Möglig pasta är inte vad det låter utan helt enkelt en vit pastasås (Bechamelsås) smaksatt med ädelost som grön - eller blåmögelost blandat med stekt bacon. En riktigt god, enkel och smaskig pasta.

Efterrätter till Halloweenfest

Ischokladpaj med vampyrskydd
En god paj med silverkulor mot blodsugande vampyrer.

Pumpapaj
Hembakt pumpapaj är en amerikansk klassiker till Halloween och kallas Pumpkin Pie. Pumpapaj kan serveras med ex. sylt som björnbärssylt, blåbärssylt eller hallonsylt och vispad grädde eller vaniljglass. Du kan garnera hembakt pumpapaj med rostade pekannötter.

Halloweentårta
En variant på Princesstårtan med sockerkaksbottnar, grädd- och vaniljfyllning samt orange marsipantäcke. 

Fler desserter >>

Dessert till Halloween
Dessert och godis till Halloween: Pumpapaj med vispad grädde och hallonsylt, Ischokladpaj med vampyrskydd samt Blodtärningar - röd marmeladkonfekt med hallonsmak.

Halloween godis:

Blodtärningar - röda marmeladtärningar
Blodröda kuber av konfektmarmelad smaksatt med hallonsaft. Du kan smaksätta med den saft du vill. Päron och grön karamellfärg blir också fina gröna tärningar. Glykossirap finns numer i vanliga affärer. 

Mördarsniglar
En variant av blodtärningarna ovan fast formade som sniglar.

Fudge med choklad
Chokladfudge är en variant av chokladkola. Fudge görs av smör, socker och mjölk eller grädde samt oftast choklad som kokas till kola. Vanligast i USA är att fudge smaksätts med choklad. Amerikanske fudge blir också god med jordnötssmör i sin fudge.

Halloweenkola Bonfire toffee, 25 st

Du kan också ha i hackade hasselnötter på slutet innan du heller kolan att stelna i form. Godast blir kolan med råsocker och mörk sirap. Utomlands har man mörk sirapsliknande melass i denna kola.
100 g smör
300 g socker
3 msk vatten
2 msk sirap
Blanda alla ingredienser i en kastrull med tjock botten eller panna med höga kanter. Värm under omrörning och koka sedan kolan på medelvärme i ca en kvart. När kolan är 122 grader är den klar. Använd en stektermometer och mät temperaturen eller gör kolaprovet genom att ta lite kola och droppa ner i ett glas med kallt vatten - håller kolan ihop och stelnar till en sockrig massa du kan forma till en spröd kula så är kolan klar. Smörj en form ca 20x20 cm med någon tsk matolja som ex. solrosolja och häll i kolasmeten. Låt kolan svalna något och skär sedan i rutor lagom stora ca 2x2 cm, ex. 5x5 rader för 25 kolor. Du behöver inte skära så noga men skär man ut rutor innan kolan stelnar är kolan lättare att bryta isär sedan. Ställ sedan in Halloweenkolan att stelna i kylen. När kolan stelnat kan du bryta isär kolorna och servera på fat eller ur godisskål.
 

Knäckäpplen äpplen doppade i karamell
Klassisk till Halloween är äpplen doppade i knäck - här rullade i hasselnötter också.

Knäckäpplen
Fina små röda äpplen doppade i knäck eller karamell. Knäckäpplen kan garneras på många olika vis - enkelt och gott är att rulla och vända knäckäpplena i hackade rostade hasselnötter eller flagad rostad mandel innan knäcken stelnat. Man kan också låta knäcken stelna och sedan vända äpplena i choklad och sedan nötter igen. Eller göra olika mönster med ringlad choklad osv. Välj små smakrika äpplen. Som pinnar kan du använda asiatiska ätpinnar.

Fler recept på hemgjort godis >>

Snittar och förrätt till Halloween:

Snittar med getostkräm
Snittar med getostkräm är ett gott varmt tilltugg av knaprigt vitt stekt bröd toppat med getostkräm, honung och valnötter.

Varma snittar med getost och honung
Enkla och goda att laga.

Fler recept på snittar och tilltugg >>

Att laga med pumpa:

Pumpasoppa
Laga mat av pumpa. Prova pumpasoppa - kanske det enklaste men också bland det godaste du kan laga av pumpa.

Pumpasoppa
Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffé. Perfekt att göra på överbliven pumpa ex. efter Halloween. Pumpasoppa blir också god på så kallad Butternutchpumpa. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg. Gott i pumpasoppa är också att koka med två tärnade äpplen. Samt smaka av soppan med något krm curry. Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpakärnor (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.

Pumpasoppa med curry
Pumpasoppa med curry i indisk stil med smak av garam masala som passar mycket bra ihop med pumpa. 

Pumpapaj
En god söt paj till dessert fylld med mosad pumpa. Hembakt pumpapaj är en amerikansk klassiker till Halloween och kallas pumpkin pie. Pumpapaj kan serveras med ex. sylt som björnbärssylt, blåbärssylt eller hallonsylt och vispad grädde eller vaniljglass.

Rostad pumpa 
Gott som tillbehör till det mesta. 

Pumparisotto
Ännu ett gott tillbehör eller förrätt på egen hand. 

Syltad pumpa
Har du massa pumpa över från Halloween så kan du sylta den.

Rostade pumpafrön
Gott och nyttigt som snacks.

Pumpadipp
God dipp på pumpa som passar till chips eller nachos.

Fler recept samt tips på pumpa >>

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer