Pumpasoppa med curry

Pumpasoppa med curry i indisk stil med smak av garam masala som passar mycket bra ihop med pumpa. Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffe. Curry och garam masala ger en fyllig smak till pumpasoppa men kan ersättas av ex. av en halv tsk örtkryddor som timjan och rosmarin. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg.

God soppa att göra på överbliven pumpa från Halloween men godast blir pumpasoppa på sk Butternutchpumpa. 

Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpafrön (köps i affären), riven parmesan samt några droppar smakrik pumpaolja.

4-6 portioner pumpasoppa med curry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1,5 kg pumpa, ca 800 gram pumpakött
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivoloja eller ghee (klarerat smör)
  • 1 vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk garam masala
  • 5 dl vatten
  • 1 dl kokosmjölk, vispgrädde, creme fraiche eller grekisk yoghurt

Tillagning

  1. Skär pumpan i klyftor och skär bort skalet. Skär bort kärnor och trådar. Skiva i bitar.
  2. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  3. Fräs löken i olivolja i en stor gryta eller kastrull, tillsätt vitlöken, salt, curry, garam masala, vitpeppar och pumpa. Låt allt fräsa runt några minuter.
  4. Häll på vattnet och låt koka i 40 minuter - pumpabitarna ska vara mjuka och kunna gå att mosa sönder.
  5. Mixa pumpasoppan med en stavmixer. Du kan också mosa sönder bitarna för hand med ex. en potatisstöt eller visp. Tillsätt och rör ut grädde, creme fraiche eller grekisk yoghurt. Värm upp.
  6. Smaka av pumpasoppan med salt och vitpeppar.
  7. Servera gärna ett gott bröd till ex. foccacia.
  8. Ska du servera pumpasoppan lite finare ex. till förrätt kan du ha med rostade pumpafrön på toppen, riven parmesanost och ev. några droppar tryffelolja i varje tallrik.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer