Pumpasoppa med curry

Pumpasoppa med curry i indisk stil med smak av garam masala som passar mycket bra ihop med pumpa. Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffe. Curry och garam masala ger en fyllig smak till pumpasoppa men kan ersättas av ex. av en halv tsk örtkryddor som timjan och rosmarin. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg.

God soppa att göra på överbliven pumpa från Halloween men godast blir pumpasoppa på sk Butternutchpumpa. 

Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpafrön (köps i affären), riven parmesan samt några droppar smakrik pumpaolja.

4-6 portioner pumpasoppa med curry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1,5 kg pumpa, ca 800 gram pumpakött
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivoloja eller ghee (klarerat smör)
  • 1 vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk garam masala
  • 5 dl vatten
  • 1 dl kokosmjölk, vispgrädde, creme fraiche eller grekisk yoghurt

Tillagning

  1. Skär pumpan i klyftor och skär bort skalet. Skär bort kärnor och trådar. Skiva i bitar.
  2. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  3. Fräs löken i olivolja i en stor gryta eller kastrull, tillsätt vitlöken, salt, curry, garam masala, vitpeppar och pumpa. Låt allt fräsa runt några minuter.
  4. Häll på vattnet och låt koka i 40 minuter - pumpabitarna ska vara mjuka och kunna gå att mosa sönder.
  5. Mixa pumpasoppan med en stavmixer. Du kan också mosa sönder bitarna för hand med ex. en potatisstöt eller visp. Tillsätt och rör ut grädde, creme fraiche eller grekisk yoghurt. Värm upp.
  6. Smaka av pumpasoppan med salt och vitpeppar.
  7. Servera gärna ett gott bröd till ex. foccacia.
  8. Ska du servera pumpasoppan lite finare ex. till förrätt kan du ha med rostade pumpafrön på toppen, riven parmesanost och ev. några droppar tryffelolja i varje tallrik.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer