AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Helstekt kalkon

Helstekt kalkon Helstekt kalkon fylld med katrinplommon och äpple serverad med gräddig sås på stekskyn.
Servera kalkonen med valfria tillbehör. Förslag är klyftpotatis eller kokt potatis, sås, rödkål, gratinerade gröna bönor (sök recept här på receptfavoriter.se), sallad, brysselkål, katrinplommon och kokta äppelhalvor med en klick gelé i.
Kalkon kan stekas med fyllning. Äpple, citron och katrinplommon gillar jag. Men man kan såklart steka utan att fylla kalkonen eller fylla med något annat som ex. blanda ett halvt grovt rivet vitt bröd blandat med 1 dl mjölk, 0,5 paket strimlad bacon, 1 gul lök, 1 ägg, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
Kalkoner finns i olika storlek. En minikalkon på runt 3 kg räcker till 6-8 portioner. Större kalkon runt 4-5 kg räcker till fler ca 10 portioner.
Du behöver bomullsnöre om du vill binda upp kalkonen vilket jag rekommenderar - den blir saftigare och jämnare stekt.
Överblivet kalkonkött är gott till resträtter som pasta eller pytt eller som pålägg på goda mackor.
Vintips till kalkon är ett lättare rött vin ex. Pinot Noir eller fylligt vitt som Chardonnay.
Använd gärna en stekpåse till kalkonen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 14)
10 port helstekt kalkon
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 3 tim
Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser:

  • 1 hel 4-5 kilos kalkon
  • 1 halv citron
  • 0,5 dl smält smör
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja
  • Fyllning: 2 dl katrinplommon
  • 5 klyftade äpplen
  • 1 dl hackad persilja (valfritt)
  • Till pannan: 2 lökar
  • 2 morötter
  • 5 torkade enbär
  • 1 dl vatten
  • Sås: 0,5 skalat äpple
  • 4 katrinplommon
  • ev. inkråm från kalkonen
  • 5 msk smör
  • 5 msk mjöl
  • 6 dl vatten eller steksky från kalkonen
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 6 dl grädde
  • 3 msk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk portvinsgelé eller annan gelé

Tillagning:

  1. Tina kalkonen.
  2. Ta ut innanmätet och skölj kalkonen. Torka den med lite papper och lägg i en långpanna.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Förbered fyllningen. Skölj och tärna äpplen. Skär plommon i mindre bitar.
  5. Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen med ett bomullssnöre (det går också att steka utan att binda ihop kalkonen).
  6. Gnid in kalkonen med citron.
  7. Smält smöret i en kastrull eller skål och blanda i salt, peppar och soja.
  8. Pensla kalkonen runt om.
  9. Stek kalkonen i ugnspannan i nedre delen av ugnen med bröstet uppåt. Sätt i en stektermometer in vid benet vid bröstet. Räkna 45 minuter per kilo kalkon. Liten kalkon ca 2,5 timmar - större upp till 4 timmar.
  10. Du kan skala och skära lite grönsaker att ha i pannan jämte kalkonen ex. gul lök, morötter och lite enbär för mer smak.
  11. Börjar kalkonen blir för svart på toppen så täck den med lite folie och stek vidare.
  12. Förbered tillbehör som potatis, grönsaker, sallad mm att ha till kalkonen.
  13. När termometern nått 80 grader eller köttsaften är klar om du skär invid benet på kalkonen så är den färdigstekt.
  14. Ta ut kalkonen, tillsätt någon dl vatten till pannan och häll av och sila upp stekskyn (spara den till såsen).
  15. Täck över kalkonen med folie och låt den vila till servering. Hit kan du förbereda ev. dagen innan och sedan värma kalkonen uppskuren. Vid servering värms kalkonen under folie.
  16. Gör sås: Späd skyn med vatten och buljongtärning till totalt 5 dl och koka upp i en kastrull. Låt stå och småkoka.
  17. Hacka äpple och plommon i små tärningar.
  18. Värm smör i en kastrull.
  19. Tillsätt äpple samt plommon samt ev. inkråm från kalkonen.
  20. Pudra över mjöl och rör runt någon minut.
  21. Tillsätt buljongen och stekskyn. Rör runt.
  22. Låt koka tio minuter och tillsätt grädde. Koka upp.
  23. Sila av såsen eller plocka upp inkråmet.
  24. Mixa ev. såsen med en stavmixer.
  25. Krydda såsen med salt, peppar, soja och smaka till sist av såsen med portvinsgelé.
  26. Skär upp kalkonen och lägg upp på fat. Skär bort låren och dela i två delar. Skär bort vingar. Skär bort brösten och skär dem mot köttfibrerna i ca 5 bitar var. Pilla ut fyllningen av äpplen och plommon. Fyllningen är god till kalkonen och kan serveras i skål bredvid eller läggas under eller bredvid kalkonbitarna på serveringsfatet.
  27. Servera kalkonen med såsen samt tillbehör som potatis, gratinerade gröna bönor eller annan kokt grönsak som broccoli, brysselkål eller ärtor. Servera gärna gelé till.


 

Fler recept ur samma kategori som Helstekt kalkon:

Pastalåda med rökt lax
Pastalåda med rökt lax, dill och äggstanning serverat med skirat smör, citron och blandad sallad. En variant av laxpudding där den kokta potatisen är utbytt mot kokt pasta.
God resträtt att laga på överbliven rökt lax ex. från julbord, påsk eller midsommar.
Blir också gott med gravad lax.
Du kan ta valfri pasta som skruvar, penne, gnocchi, fjärilar osv.
Servera gärna med en grönsallad, cocktailtomater samt avokado vänd i olivolja, vinäger samt peppar.
Vegetarisk linsgryta
Vegetarisk linsgryta med grönsaker som potatis, paprika, svamp och vårlök. En variant på indisk dahl med mer grönsaker. Andra goda grönsaker att ha i är slantade morötter, buketter av blomkål och broccoli, strimlad purjolök, bladspenat, gröna bönor, vaxbönor, bok choy osv.
Gott med bröd att doppa i grytan samt sallad med yoghurt smaksatt med mynta och citron.
Oxfile med fetaost
Oxfilé med fetaost, Grillad eller stekt oxfilé med en röra på fetaost, klyftpotatis samt tomatsallad med mozzarella. Räkna 4 bitar oxfilé på ca 120 gram vardera eller 8 (två vardera) mindre bitar på ca 60 gram styck. Du kan även köpa en hel bit oxfilé på ca 500 gram.
Gillar man rivet äpple kan man ha i det i fetaoströran.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Vintips till är ett fylligt rött vin ex. en Cabernet Sauvignon från Frankrike, Chile eller Sydafrika eller en röd Shiraz från Australien.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Korma curry med kyckling
Korma curry med kyckling. Enkel mild curry med kyckling, russin och mandel.
En indisk kycklinggryta som är snabb och enkel att göra då kyckling är mört från början och alla kryddor redan är malda. Du kan också använda någon matsked färdig koncentrerad currypasta korma eller färdig gryta korma på burk (dock är de inte så goda).
Tillsätt mer chili om du vill ha en starkare variant.
Korma blir också god vegetarisk med Quorn eller sojaprotein. Lammgrytbitar blir också mycket gott - koka då i 1-2 timmar tills köttet är mört.
Servera kycklingkorma med basmatiris, yoghurtsås (raita), naan (indiskt bröd), papadams och sallad.
Baconlindad kalkonfilé med soltorkade tomater
Baconlindad kalkonfilé fylld med soltorkade tomater, ost och basilika. Brynt och stekt i ugnen med tomatsås. Klyftpotatis, pasta som tagliatelle eller råris passar till kalkonfilén.
Gott till är också en grönsallad samt råriven zucchini.
Fyllning och bacon ger god smak på kalkonfilén. Du kan välja ost att fylla med efter tycke - gott är en lagrad ost som Västerbotten eller parmesan men men krämig mozzarella blir också gott.
Rosastekt ankbröst med rödvinssås och rotfruktsgratäng
Rosastekt ankbröst med rödvinssås och rotfruktsgratäng samt marinerade svarta Puylinser med grönkål.
Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.
Räkna förslagsvis 2 ankbröst, ca 150-200 gram per portion, totalt 600-800 gram.
Vintips till ankbrösten är ett rött vin som Pinot Noir (som har lite bäriga lättare toner med sting av vitpeppar) från Bourgogne (Frankrike), Chile eller Nya Zeeland.
Ankbrösten kan också grillas istället för stekas. Låt då brösten eftersteka inslagna i folie på låg värme ca 10 minuter och sedan vila lika länge.
Se alla recept ur kategorin Fågel
Romsås
Romsås med röd rom eller caviar, crème fraiche, gräddfil, majonnäs och citron. Om du vill kan du ha hackad dill eller gräslök i också. Även finhackad rödlök och pressad vitlök passar i romsås. Citronsaft kan bytas mot limesaft. Vidare kan crème fraiche och gräddfil bytas mot matyoghurt som turkisk yoghurt.
Romsås passar till varmrökt lax, rökt lax, rökt makrill, räkor, kräftor, skaldjurspaté, fiskpaté med mera.
Quornfilé med rostad potatis, linser och limesås
Stekt Quornfilé med ugnsrostad potatis med örter, marinerade linser och limesås med céme fraiche.
Servera gärna med en god grönsallad blandad med majs, tärnad gurka samt rödlök samt vinäger och olivolja.
Chokladmousse med riktig fin mörk choklad
Chokladmousse med riktig mörk fin choklad är en riktig klassiker. Till chokladmousse ska du välja en fin god choklad med runt 70% kakao ex. Valrhona eller Lindt.
Tips till garnering är citronmeliss, kakaopulver, rostade mandelspån, rån, vispad grädde samt florsocker.
Förslag tillbehör (valfritt): färska rensade delade jordgubbar, halverade passionsfrukter, färska hallon eller hallonsylt, blåbär eller färsk ananas i stavar.
Vintips till chokladmousse är lagrad Port, söt sherry, Commanderia eller franska Vin-Doux-Naturel gjort på muscatdruvan, ex Beaumes-de-Venice från Rhônedalen.
Ta fram 4 till 6 portionsformar - beroende på hur stora portioner du vill servera.
Du kan också kyla chokladmoussen i en skål och sedan skeda eller ägga upp den på kalla tallrikar vid servering.
Chokladmousse kan också användas till fyllning av chokladformar och mycket annat.
Den kan garneras med lite allt möjligt samt serveras med frukt eller bär.
Glutenfri.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Bearnaisesås béarnaisesås
Klassiskt recept på bearnaisesås. Béarnaisesås är enkel och mycket god bara man fått lite kläm på det - vips så har du supergod hemgjord bearnaisesås. Såsen får smak av vinäger, dragon och smör. Hackad persilja är också gott i.
Bearnaisesås smaksätts med dragon. Du kan välja 1 dl finhackad färsk dragon istället för torkad dragon. Vidare finns det dragon som är inlagd i vitvinsvinäger. Använder du inlagd dragon hackar du den och tillsätter 0,5 dl i bearnaisesåsen. Vidare kan du då också ha i vinäger med smak från den inlagda dragonen.
TIPS FÖR ATT LYCKAS MED BEARNAISESÅS: Blir bearnaisesåsen för varm när du gör den så spricker den - äggen koagulerar och blir nästan äggröra och såsen ser grynig ut istället för jämn och fin som en majonnäs. Om du märker att detta börjar hända så ta av såsen från värmen. Börja sedan om från början genom att vispa äggulor fluffigt och droppvis tillsätta lite i taget av några msk skirat smör och sedan droppvis av den misslyckade såsen. Då ser du om bearnaisen går ihop fint likt en majonnäs. Detta går ej om såsen spruckit helt och blivit alldeles för varm.
Enklast och säkrast är att vispa med elvis men man kan också vispa för hand. Använd ej stavmixer. Matberedare funkar också.
Lättast att få ihop blir bearnaisesåsen om alla ingredienser håller ungefär samma temperatur ex. runt 55 grader.
Om du vill kan du laga kall bearnaisesås men då måste du använda ett flytande smörolja eller klarerat smör typ såsbas (detta är vad många restauranger gör).
Du kan vispa bearnaisesåsen i vattenbad - koka upp vatten i en vid panna och sänk ner en rostfri bunke i vattnet. Eller om du är försiktig så kan du vispa ihop bearnaisen i en vanlig kastrull. Akta så det inte blir för varmt (då kan du sätta kastrullen i vasken och spola kallt vatten runt botten så den svalnar snabbt). Se också upp för eftervärmen i kastrullen eller bunken som kan spräcka bearnaisen om du ställer såsen åt sidan utan att röra den. Häll ev. upp i ny bunke och servera direkt. Bearnaisesås kan hållas varm i vattenbad upp till runt 20 minuter i ca 50 grader.
Receptet är ändrat till mindre vinäger och något förenklat. Olika vinäger är olika kraftig och den vanligaste vinägern i Sverige är inte direkt den milda sorten. Välj gärna en fin mild vinäger.
Hembakta Kammar
Hembakta Kammar. Baka egna Kammar från grunden med smördeg. Glöm bake-off - riktiga Kammar är farligt gott.
Kammar kallas wienerbröd fyllda med mandelmassa och utbakade likt en kamm. Kammar kan garneras med flagad mandel och pärlsocker.
Färsk pasta till ravioli, lasagne, tortellini och tagliatelle
Färsk pasta. Hemgjord pasta till ravioli, lasagne, tortellini och tagliatelle.
Lättast är det att kavla ut pasta med en pastamaskin. Det går också att kavla ut pastan för hand. Färsk pasta ska vara nån millimeter tjock.
Färsk pasta kan du använda till tagliatelle, lasagne, tortellini och ravioli. Koktiden är 2-3 minuter. Färsk pastadeg kan du förvara i kylen och använda efter hand. Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan. Färsk pasta är lätta att koka för länge så doppa den bara i rikligt med saltat kokande vatten i någon till några minuter. Serveras direkt.
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Makaroner och ost
Makaroner och ost eller Mac and cheese. En amerikansk klassiker med kokta makaroner smaksatta med tre sorters ost som cheddar, parmesan och mozzarella samt Bechamelsås som gratinerats eller lagats direkt i kastrullen.
Gott som vegetarisk rätt med sallad eller som tillbehör till ex. amerikansk mat som revbensspjäll, pulled pork, grillad korv eller annat grillat. Även gott till svenska klassiska köttbullar eller stekt falukorv.
Med riktig cheddar, parmesan och mozzarella är makaronerna riktigt lyxiga och passar som finare tillbehör. Vill du dra ner på lyxen på tar du vanlig billigare riven gratängost.
Vidare kan du skippa att gratinera dina makaroner och bara blanda ihop de kokta makaronerna med bechamelsås samt riven ost och servera.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället om det är viktigt för dig eller gäster. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Räkna 2-3 dl eller ca 200-250 gram makaroner - snabbmakaroner, fullkornsmakaroner eller vanliga makaroner som Idealmakaroner eller Barilla.

Cheesecake i portionsformar
Cheesecake i portionsformar. Här toppade med björnbär men man kan ta valfria bär eller frukt i bitar. Gott är blåbär, hallon, jordgubbar, färsk ananas i bitar, passtionsfruktspulp, mango i bitar osv. En kvist citronmeliss kan man också garnera med.
Du behöver sex portionsglas eller portionformar.
Receptet kan dubbleras om du vill göra till en större buffé. Fördelen med portionsformar vid en buffé är att det är smidigt att förbereda, man vet exakt hur många det räcker till och man riskerar ej att gästerna gör ett röra av den hela cheescake du ställt fram.
Banan milkshake
Bananmilkshake med vaniljglass, banan och mjölk.
Mixa eller krossa gärna 3-4 isbitar i milkshaken så blir den riktigt kall och god.
Räkna med en fjärdedels 0,5 liter paket glass.
Toppa gärna bananmilkshaken med två skedar glass, som ex vaniljglass, chokladglass eller valfri glass.
Hemgjord banan milkshake kan du smaksätta med ex. kakao; eller snabbkaffe; eller kanel och ingefära.
Milkshaken kan garneras med vispad grädde på toppen och ev. några färska bär eller frukt.
Se alla recept ur kategorin Amerikansk mat
Mjuk ljus pepparkaka
Mjuk ljus pepparkaka. Baka egen mjuk pepparkaka i en avlång sockerkaksform eller annan sockerkaksform.
Piroger med soltorkad tomat
Piroger med soltorkad tomat och ost. Piroger är godast nybakta eller uppvärmda. Passar som lunch med sallad, liten middag, snack, buffé, nattamat, till soppa, knytis eller buffé. Piroger är också god utflyktsmat.
Piroger går utmärkt att frysa och värma vid behov.
Nötrutor kakor med pecannötter
Nötrutor. Goda hembakta kakor med pecannötter. Pecannötter kan bytas mot valnötter eller hasselnötter. Nötrutor är goda med vispad grädde till.
Amerikanska pecannötsrutor är goda till fika och dessert. De rätt mastiga så de kan halveras och då blir det 48 rutor.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook