AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Helstekt kalkon

Helstekt kalkon Helstekt kalkon fylld med katrinplommon och äpple serverad medräddig sås på stekskyn.
Servera kalkonen med tillbehör. Förslag är klyftpotatis eller kokt potatis, sås, rödkål, gratinerade gröna bönor (sök recept här på receptfavoriter.se), sallad, brysselkål, katrinplommon och kokta äppelhalvor med en klick gelé i.
Kalkon kan stekas med fyllning. Äpple, citron och katrinplommon gillar jag. Men man kan såklart steka utan att fylla kalkonen eller fylla med något annat som ex. blanda ett halvt grovt rivet vitt bröd blandat med 1 dl mjölk, 0,5 paket strimlad bacon, 1 gul lök, 1 ägg, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
Kalkoner finns i olika storlek. En minikalkon på runt 3 kg räcker till 6-8 portioner. Större kalkon runt 4-5 kg räcker till fler ca 10-14 portioner.
Överblivet kalkonkött är gott till resträtter som pasta eller pytt eller som pålägg på goda mackor.
Vintips till kalkon är ett lättare rött vin ex. Pinot Noir eller fylligt vitt som Chardonnay.
Använd gärna en stekpåse till kalkonen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
6-14 port helstekt kalkon
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 3 tim
Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser:

  • 1 hel kalkon, 3,5 till 5 kg (3 kg = 6 - 8 port, 5 kg = 14 port)
  • 1 halv citron
  • 0,5 dl smält smör
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk mald vitpeppar
  • 2 msk soja
  • Fyllning: 2 dl katrinplommon
  • 5 klyftade äpplen
  • 1 dl hackad persilja (valfritt)
  • Bomullssnöre
  • Till pannan (valfritt): 2 lökar
  • 2 morötter
  • 5 torkade enbär
  • 1 dl vatten
  • Sås till 14 port: 0,5 skalat äpple
  • 4 katrinplommon
  • ev. inkråm från kalkonen
  • 5 msk smör
  • 5 msk mjöl
  • 6 dl vatten + en kycklingbuljongtärning + steksky från kalkonen
  • 6 dl grädde
  • 3 msk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk portvinsgelé eller annan gelé

Tillagning:

  1. Tina kalkonen.
  2. Ta ut innanmätet och skölj kalkonen. Torka den med lite papper och lägg i en långpanna.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Förbered fyllningen. Skölj och tärna äpplen. Skär plommon i mindre bitar.
  5. Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen med ett bomullssnöre (det går också att steka utan att binda ihop kalkonen).
  6. Gnid in kalkonen med citron.
  7. Smält smöret i en kastrull eller skål och blanda i salt, peppar och soja.
  8. Pensla kalkonen runt om.
  9. Stek kalkonen i ugnspannan i nedre delen av ugnen med bröstet uppåt. Sätt i en stektermometer in vid benet vid bröstet. Räkna 45 minuter per kilo kalkon. Liten kalkon ca 2,5 timmar - större upp till 4 timmar.
  10. Du kan skala och skära lite grönsaker att ha i pannan jämte kalkonen ex. gul lök, morötter och lite enbär för mer smak.
  11. Börjar kalkonen blir för svart på toppen så täck den med lite folie och stek vidare.
  12. Förbered tillbehör som potatis, grönsaker, sallad mm att ha till kalkonen.
  13. När termometern nått 80 grader eller köttsaften är klar om du skär invid benet på kalkonen så är den färdigstekt.
  14. Ta ut kalkonen, tillsätt någon dl vatten till pannan och häll av och sila upp stekskyn (spara den till såsen).
  15. Täck över kalkonen med folie och låt den vila till servering. Hit kan du förbereda ev. dagen innan och sedan värma kalkonen uppskuren. Vid servering värms kalkonen under folie.
  16. Gör sås: Späd skyn med vatten och buljongtärning till totalt 5 dl och koka upp i en kastrull. Låt stå och småkoka.
  17. Hacka äpple och plommon i små tärningar.
  18. Värm smör i en kastrull.
  19. Tillsätt äpple samt plommon samt ev. inkråm från kalkonen.
  20. Pudra över mjöl och rör runt någon minut.
  21. Tillsätt buljongen och stekskyn. Rör runt.
  22. Låt koka tio minuter och tillsätt grädde. Koka upp.
  23. Sila av såsen eller plocka upp inkråmet.
  24. Mixa ev. såsen med en stavmixer.
  25. Krydda såsen med salt, peppar, soja och smaka till sist av såsen med portvinsgelé.
  26. Skär upp kalkonen och lägg upp på fat. Skär bort låren och dela i två delar. Skär bort vingar. Skär bort brösten och skär dem mot köttfibrerna i ca 5 bitar var. Pilla ut fyllningen av äpplen och plommon. Fyllningen är god till kalkonen och kan serveras i skål bredvid eller läggas under eller bredvid kalkonbitarna på serveringsfatet.
  27. Servera kalkonen med såsen samt tillbehör som potatis, gratinerade gröna bönor eller annan kokt grönsak som broccoli, brysselkål eller ärtor. Servera gärna gelé till.


 

Fler recept ur samma kategori som Helstekt kalkon:

Fiskpaté
Fiskpaté med lax och vit fisk. Hemlagad fiskpaté kan serveras ljummen eller kall med ex. romsås (blanda crème fraiche med stenbitsrom) och kokt potatis.
Vidare kan hemgjord fiskpaté serveras i små bitar på toast till förrätt eller tilltugg eller i skivor på buffé. Garnera gärna fiskpatén med lite romsås, kräftstjärtar eller räkor samt ruccolasallad på toppen.
Kalla grovhackade kräftstjärtar eller räkor kan du också ha i fiskpatésmeten.
Grillspett Teriyaki med Entrecote
Grillspett Teriyaki med Entrecote. Marinerade spett med mör entrecote. Teriyakisås är en japansk sojamarinad och sås med ljus soja, socker, risvin samt ingefära. Här har jag lagt till vitlök och sesamfrön samt en klyfta lime.
En rätt nyttig men lyxig och festlig rätt som passar till grill på vardag som helg.
Som tillbehör är klibbigt ris gott samt grillade grönsaker som paprika och zucchini. Vårlök, rödlök, purjolök, äggplanta, morot mm är också gott att grilla till.
Istället för ris så passar kokt matvete eller råris till.
Grillspetten kan såklart stekas i ugn med.
Dryckestips till är öl som ex. Nils Oscar Lager.
Kåldolmar
Kåldolmar är gott med potatismos eller kokt potatis, sås som skysås eller gräddsås samt inlagd gurka, lingon och gärna någon kokt grönsak.
Grönsaker som passar till hemgjorda kåldolmar är kokta ärtor, morötter, blomkål, brysselkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
Till kåldolmarna plockar man de yttre större kålbladen. Det inre av kålhuvudet kan strimlas och kokas i 20 minuter till i vattnet som du kokt kålhuvudet i. Kålen kan sedan användas med samma köttsmet till kålpudding. Eller till stuvad vitkål, brunkål, kålsoppa eller frysa in till senare. Ett tips är att hacka upp dem grovt, koka dem i kålvattnet i 20 minuter, häll av kålvattnet, lägg i en långpanna med lite smält smör, någon msk sirap samt några droppar soja och baka kålen i 30 minuter på 175 grader. Denna kål är sedan mycket god till brunkål eller kålpudding då du tar samma köttsmet som till kåldolmarna i en ugnsform och toppar med kålen samt bakar i ugnen 40 minuter på 175 grader.
Vintervitkål tar lite längre tid att koka än sommarvitkål, höstvitkål samt spetskål.
Dubbla gärna detta recept och gör ca 35 kåldolmar att frysa in eller ge bort. Dock får du då koka två kålhuvuden men de är ju billiga.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Baconlindad kalkonfilé med soltorkade tomater
Baconlindad kalkonfilé fylld med soltorkade tomater, ost och basilika. Brynt och stekt i ugnen med tomatsås. Klyftpotatis, pasta som tagliatelle eller råris passar till kalkonfilén.
Gott till är också en grönsallad samt råriven zucchini.
Fyllning och bacon ger god smak på kalkonfilén. Du kan välja ost att fylla med efter tycke - gott är en lagrad ost som Västerbotten eller parmesan men men krämig mozzarella blir också gott.
Helstekt kalkon med fyllning
Helstekt kalkon med fyllning på Amerikanskt vis. Passar till söndagsmiddag till flera, nyår eller Halloween (och Thanksgiving).
Fyllning av nötfärs, bacon, äpple, selleri, lök mm.
Här serverad med potatismos, skysås, gelé och grönsaker.
Använd gärna en stekpåse till kalkonen.
Thaigryta med kyckling i röd curry
Thaigryta med kyckling i röd curry. Thaikyckling eller thaigryta.
Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika samt en burk bambuskott är också gott i thaigrytan.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Se alla recept ur kategorin Fågel
Marinerade skaldjurs tapas
Marinerade skaldjurs tapas med blandade skaldjur i olivolja, vitlök, chili och citron. Fungerar också med bara räkor.
Passar med andra tapas och som smårätt eller till sallad med ex. cocktailtomat och avokados eller som hel rätt med spagetti och spenat.
Päron med mintchoklad After Eight
Päron med mintchoklad After Eight. En klassisk dessert med konserverade päron som gratineras med mintchoklad som ex. After Eight. En god och enkel dessert som väcker minnen hos många. Har du hungriga gäster och små päron så kan du öka till två päronhalvor var.
Servera mintpäronen med god vaniljglass eller vispad grädde. Du kan smaksätta grädden med någon tsk vaniljsocker, 1 kr kanel samt ev. någon msk sprit som calvados, cognac eller päronlikör.
Du kan såklart ha annan mintchoklad än After Eight bara det är mintfyllning och choklad.
Vill du piffa till päronen ännu mer så river du över vit choklad innan du gratinerar päronen.
Sockerkaksbotten med potatismjöl
Sockerkaksbotten med potatismjöl är en glutenfri tårtbotten utan vetemjöl. God till tårta med lager av vaniljkräm eller mosad banan och sylt samt toppad med bär som färska jordgubbar, hallon eller röda vinbär.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Hembakta Kammar
Hembakta Kammar. Baka egna Kammar från grunden med smördeg. Glöm bake-off - riktiga Kammar är farligt gott.
Kammar kallas wienerbröd fyllda med mandelmassa och utbakade likt en kamm. Kammar kan garneras med flagad mandel och pärlsocker.
Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Kokt rimmad oxbringa med rotmos. Servera med stark senap, buljong från oxbringan, knäckebröd och ev. en sallad ex. på finrivna morötter, tomat, valnötter, spenat och vinäger.
Överbliven oxbringa kan frysas.
Lägger du oxbringan i press håller i kylen ex. över natten blir den lättare att skära i tunna skivor och får fin form.
Du kan koka oxbringan utan morot, purjolök och rotselleri också men de ger god smak.
Piroger fyllda bröd
Piroger. Fyllda bröd med skinka och ost eller köttfärsfyllning. Gott till utflykt, kräftskiva, buffé, midsommarbord eller vickning.
Välj en lagrad smakrik riven ost eller riven mozzarella eller valfri sort.
Vegetariska piroger får du med hackad soltorkad tomat istället för skinka.
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Barbequemarinad glace
Barbequemarinad till grillat. En grillmarinad sk glace till mört kött som fläskkarré, kyckling, biff, anka med mera. Servera ex. med coleslaw och grillade grönsaker (paprika, zucchini, lök)(som också kan penslas med marinaden) samt ex. klyftpotatis.
Rökessens kan man också ha i barbeuesås. Det finns att köpa i välsorterade butiker. Någon droppe räcker. Själv tycker jag inte om rökessens då smaken lätt tar överhanden.
Banan milkshake med choklad
Bananmilkshake med choklad. Milkshake smaksatt med banan, kakao och toppad med vaniljglass.
Mixa eller krossa gärna 4-5 isbitar i milkshaken så blir den riktigt kall och god.
Toppa gärna varje glas banan milkshake med 2 skedar glass som vaniljglass, chokladglass eller valfri glass.
Milkshaken kan garneras med vispad grädde på toppen och ev. några färska bär eller frukt.
Istället för kakao och vaniljglass kan du ta chokladglass.
Coleslaw
Coleslaw. En amerikansk vitkålssallad med majonnäs eller matyoghurt som passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbeque och annat grillat.
Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen.
Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett.
Traditionellt görs coleslaw med majonnäs men blir jättegod och mer nyttig med grekisk eller turkisk yoghurt som ex. Larsa. Då god till biff och kyckling.
Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.
Finstrimlad vitkål är vanligast till coleslaw men rödkål och spetskål blir också gott.
En mandolin (sådant där rivjärn de säljer bla på tv-shop) eller en matberedare är smidigt att strimla vitkålen med.
Vitkål är mycket billigt så coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat och till buffe. Dessutom kan den förberedas någon dag innan och ha i kylen.
Coleslaw serveras kall och är godast efter en natt i kylen.
Se alla recept ur kategorin Amerikansk mat
Snabb kavring utan skållning
Snabb kavring utan skållning. En kavring som kan bakas direkt utan skållning av mjölet och utan jäst. Denna kavring blir ett gott grovt bröd.
Snabbakad kavring är inte lika hållbart som vanlig kavring varför du bör njuta det relativt nybakt.
Kavringen är god till svenskt smörgåsbord, sillbord, midsommar, julbord och påsk.
Om du vill ha en mörkare kavring så kan du tillsätta någon tsk koloritsoja i degen.
Skållade råglimpor
Skållade råglimpor. Grovt skållat rågmjöl blir saftiga och smakrika bröd. Skållning innebär att du häller kokande vatten i mjölet och låter det svälla några timmar innan bakningen. Det är ett enkelt sätt att få ett smakrikt bröd men kräver lite planering innan bakningen.
Använd gärna en degblandare för att knåda degen. Det går också bra för hand på mjölat bakbord.
Snabba pepparkakor
Snabba pepparkakor. Här är recept på en god pepparkaksdeg som blir snabba och goda pepparkakor.
Ett pepparkaksrecept för snabba pepparkakor. På receptfavoriter finns också recept på klassiska pepparkakor samt pepparkaksdeg till pepparkakshus.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook