AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Helstekt kalkon

Helstekt kalkon Helstekt kalkon fylld med katrinplommon och äpple serverad med gräddig sås på stekskyn.
Servera kalkonen med valfria tillbehör. Förslag är klyftpotatis eller kokt potatis, sås, rödkål, gratinerade gröna bönor (sök recept här på receptfavoriter.se), sallad, brysselkål, katrinplommon och kokta äppelhalvor med en klick gelé i.
Kalkon kan stekas med fyllning. Äpple, citron och katrinplommon gillar jag. Men man kan såklart steka utan att fylla kalkonen eller fylla med något annat som ex. blanda ett halvt grovt rivet vitt bröd blandat med 1 dl mjölk, 0,5 paket strimlad bacon, 1 gul lök, 1 ägg, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
Kalkoner finns i olika storlek. En minikalkon på runt 3 kg räcker till 6-8 portioner. Större kalkon runt 4-5 kg räcker till fler ca 10 portioner.
Du behöver bomullsnöre om du vill binda upp kalkonen vilket jag rekommenderar - den blir saftigare och jämnare stekt.
Överblivet kalkonkött är gott till resträtter som pasta eller pytt eller som pålägg på goda mackor.
Vintips till kalkon är ett lättare rött vin ex. Pinot Noir eller fylligt vitt som Chardonnay.
Använd gärna en stekpåse till kalkonen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 14)
10 port helstekt kalkon
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 3 tim
Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser:

  • 1 hel 4-5 kilos kalkon
  • 1 halv citron
  • 0,5 dl smält smör
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja
  • Fyllning: 2 dl katrinplommon
  • 5 klyftade äpplen
  • 1 dl hackad persilja (valfritt)
  • Till pannan: 2 lökar
  • 2 morötter
  • 5 torkade enbär
  • 1 dl vatten
  • Sås: 0,5 skalat äpple
  • 4 katrinplommon
  • ev. inkråm från kalkonen
  • 5 msk smör
  • 5 msk mjöl
  • 6 dl vatten eller steksky från kalkonen
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 6 dl grädde
  • 3 msk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk portvinsgelé eller annan gelé

Tillagning:

  1. Tina kalkonen.
  2. Ta ut innanmätet och skölj kalkonen. Torka den med lite papper och lägg i en långpanna.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Förbered fyllningen. Skölj och tärna äpplen. Skär plommon i mindre bitar.
  5. Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen med ett bomullssnöre (det går också att steka utan att binda ihop kalkonen).
  6. Gnid in kalkonen med citron.
  7. Smält smöret i en kastrull eller skål och blanda i salt, peppar och soja.
  8. Pensla kalkonen runt om.
  9. Stek kalkonen i ugnspannan i nedre delen av ugnen med bröstet uppåt. Sätt i en stektermometer in vid benet vid bröstet. Räkna 45 minuter per kilo kalkon. Liten kalkon ca 2,5 timmar - större upp till 4 timmar.
  10. Du kan skala och skära lite grönsaker att ha i pannan jämte kalkonen ex. gul lök, morötter och lite enbär för mer smak.
  11. Börjar kalkonen blir för svart på toppen så täck den med lite folie och stek vidare.
  12. Förbered tillbehör som potatis, grönsaker, sallad mm att ha till kalkonen.
  13. När termometern nått 80 grader eller köttsaften är klar om du skär invid benet på kalkonen så är den färdigstekt.
  14. Ta ut kalkonen, tillsätt någon dl vatten till pannan och häll av och sila upp stekskyn (spara den till såsen).
  15. Täck över kalkonen med folie och låt den vila till servering. Hit kan du förbereda ev. dagen innan och sedan värma kalkonen uppskuren. Vid servering värms kalkonen under folie.
  16. Gör sås: Späd skyn med vatten och buljongtärning till totalt 5 dl och koka upp i en kastrull. Låt stå och småkoka.
  17. Hacka äpple och plommon i små tärningar.
  18. Värm smör i en kastrull.
  19. Tillsätt äpple samt plommon samt ev. inkråm från kalkonen.
  20. Pudra över mjöl och rör runt någon minut.
  21. Tillsätt buljongen och stekskyn. Rör runt.
  22. Låt koka tio minuter och tillsätt grädde. Koka upp.
  23. Sila av såsen eller plocka upp inkråmet.
  24. Mixa ev. såsen med en stavmixer.
  25. Krydda såsen med salt, peppar, soja och smaka till sist av såsen med portvinsgelé.
  26. Skär upp kalkonen och lägg upp på fat. Skär bort låren och dela i två delar. Skär bort vingar. Skär bort brösten och skär dem mot köttfibrerna i ca 5 bitar var. Pilla ut fyllningen av äpplen och plommon. Fyllningen är god till kalkonen och kan serveras i skål bredvid eller läggas under eller bredvid kalkonbitarna på serveringsfatet.
  27. Servera kalkonen med såsen samt tillbehör som potatis, gratinerade gröna bönor eller annan kokt grönsak som broccoli, brysselkål eller ärtor. Servera gärna gelé till.


 

Fler recept ur samma kategori som Helstekt kalkon:

Marockansk gryta med högrev
Marockansk gryta med högrev. Koka gärna grytan i en Tagine men det går också bra i vanlig stekgryta.
Den marockanska kryddblandningen Ras el hanout finns färdig i välsorterade butiker med sortiment från medelhavet.
Sök annars här på Receptfavoriter för att laga egen Ras el hanout.
Grytan kan lagas med högrev eller annat grytkött av nöt ex. ytterlår. Blir också gott med grytbitar av lamm.
Laga couscous om du vill ha det till. Harissa chiliröra är god att blanda upp med olivolja i en skål och servera till.
Vidare passar hummus, inlagda citroner och gott bröd till. Grytan kan garneras med rostad flagad mandel samt färsk koriander eller hackad bladpersilja om man vill göra riktigt fint.
Pizza på tunnbröd
Pizza på tunnbröd. Arabiska tunnbröd (Libabröd) är enkla att laga och blir mycket goda som pizza med tomat, ost och valfritt pålägg.
På bilden färska champinjoner, chiliflakes, skinka och vid sidan färsk spenat.
Du kan välja andra pålägg du gillar ex. salami och gul lök; inlagd paprika, bacon samt vitlök; skinka och ananas osv.
Hittar du inte arabiska tunnbröd kan du ta stora tortillas.
Förslag på andra tillbehör: babyspenat eller grönsallad, halverade cocktailtomater, färsk basilika, majs, svarta oliver osv.
Kycklingchili
Kycklingchili. En chiligryta med kycklingfilé, bönor, tomat, majs och vitlök. Gi- och LCHF-anpassad serverad med grönsallad. Kan också serveras med bara bröd eller ris ex. basmatiris.
Gott i är också färsk tärnad röd, grön eller gul paprika samt strimlad zelleri.
Vegetariskt blir rätten med quornbitar istället för kyckling.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Ankbröst med portvin- och körsbärssås
Ankbröst med portvins- och körsbärssås. Stekta ankbröst i en sås smaksatt med portvin och körsbär serverat med lite grönt och potatisstomp - grovt mosad potatis.
Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.
Räkna 4 mindre ankbröst eller så kan du köpa 2-3 större och dela upp efter du skivat dem.
Gott vin till är ex. ett fylligt Shiraz från Australien.
Anka med grönpepparsås
Anka med grönpepparsås och kokta brysselkål. Rosastekt anka med god sås smaksatt med grönpeppar.
Som tillbehör till ankan passar potatisgratäng, rotfruktsgratäng, potatistimbal, potatisklyftor eller ugnsrostad potatis i skivor.
Istället för anka kan du ta fina färska majskycklingbröst. Brysselkål kan du byta ut mot gröna bönor eller broccoli.
Vintips till ankan är ett lättare rött vin ex. en Pinot Noir från Nya Zeeland, USA, Bourgogne eller Chile.
Helstekt anka med sås
Stekt anka. Helstekt hemlagad anka fylld med äpplen och med god sås. Köp en hel anka på runt 2,5 - 3 kg.
Gott till helstekt anka är bakta äppelhalvor fyllda med gelé, eller äppelmos, katrinplommon, rödkål, brysselkål, kokt morot, kokt potatis, klyftpotatis, Hasselbackspotatis.
Också en god sås förstås med sky från ankan, en skvätt grädde och smaksatt med madeira, konjak, calvados, soja eller sherry. Avsluta såsen med en klick gelé om du vill.
Om du vill kan du steka ankan i stekpåse.
Köper du fryst anka får du räkna något dygn för den att tina i kylen.
Vintips till ankan får bli ett lättare men kryddigt rött vin, riktigt gott är en Bourgogne eller Pinot Noir från ex. USA eller Nya Zeeland. Öl som Chimay eller Leffe är också gott.
Se alla recept ur kategorin Fågel
Grönsallad med avokado och bönor
Grönsallad med avokado, bönor och cocktailtomater i olivolja samt vinäger är gott som sallad till det mesta.
Blötlägg gärna bönor dagen innan över natten och koka dem enligt paketet. Gärna ett helt paket. Använd en del i salladen och spara resten ex. i frysen. Du kan också använda färdigkokta bönor från butik.
Istället för cocktailtomater kan du ta vanliga tomater och tärna dem i 1 cm tärningar.
Välj kravmärkta produkter - speciellt tomater - som ofta är godare. Välj kallpressad smakrik olivolja och vällagrad vinäger.
Köttfondue med buljong
Köttfondue med buljong blir nyttigare än med olja. I fondue med buljong passar det att dippa grönsaker också. Och om jag får säga det minst lika gott om du har en god buljong. Ett tips är att ha i lite japansk misopasta och japansk ljus fin soja - då kan det inte gå fel. Köttbuljongtärningar och buljongkoncentrat gillar jag inte personligen men det är en smaksak. Gott blir det med egen köttbuljong som du själv kokat på ben.
Här har jag en kall currysås till men du kan välja andra såser också som bearnaise, creme fraiche med pressad vitlök och gräslök; samt sweet chilisås blandat med matyoghurt.
Man kan också ha klyftpotatis till.
Rött vin från exempelvis södra Frankrike passar bra till.
Laxrullar med pepparrot
Laxrullar med pepparrot. Tunnbrödsrullar med lax och pepparrot är goda som tilltugg och snittar.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Tempurasmet med öl
Tempurasmet med öl. En japansk frityrsmet med öl som blir tunn och knaprig.
Gott att göra göra tempura på är grönsaker 2-3 mm tjockt skurna i dm långa stavar av morot, purjolök, zucchini och äggplanta; bitar av svamp som champinjoner, taggsvamp, shiitake; skaldjur som räkor eller kräftstjärtar; fisk som lax, torsk; kycklingstrimlor; fläskfiléstrimlor osv.
Tempura serveras med ljus japansk soja eller tempuradipssås att dippa i. Äts med pinnar. Vidare är en skål med japanskt klibbigt ris till gott.
Tempuramjöl finns också att köpa färdigt att blanda med kall öl.
Riktigt gott är också att vända det du friterar först i tempurasmeten och sedan i panko - japanskt ströbröd.
Välj en vegetabilisk olja som majsolja eller solrosolja att fritera i.
Tempura är gott som förrätt eller huvudrätt - mellanrätt med ris.
Vintips till är vitt fruktigt vin eller varm sake (japanskt risvin).
Café de Paris smör kryddsmör
Café de Paris smör är kryddsmörens okrönte kung. En klassiker med grillat kött, fisk eller grönsaker.
Speciellt gott till rätter med potatis som oxfilé med råstekt potatis. Länge ett hemligt recept men här avslöjar jag en variant av detta exklusiva aromsmör.
Vitlök, schalottenlök, persilja, senapspulver, citronsaft, oregano, salvia, timjan, mejram, pepparrot mm ingår i detta smör. Låt dig inte avskräckas av den stora satsen - frys in resten så har du ett tag.
Citronmarängspaj paj med citronkräm och maräng
Citronmarängspaj. En supergod paj med sötsur citronkräm toppad med söt maräng. Lite krånglig att laga men väl värd besvärlig.
Vintips till är sött dessertvin typ Icewine, Liquer Muscat från Australien eller sött mousserande från Italien.
Garnera gärna med några blad citronmeliss.

Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Chili con carne
Chili con carne - en het gryta med köttfärs eller biff, chili, bönor, paprika, vitlök och tomat.
Istället för köttfärs kan man använda mört tärnat eller strimlat grytkött (som på bilden) som biff, fransyska, lövbiff eller innanlår och då kokar du chilin någon timme. Använder du grytkött som högrev så behöver det koka i ca 2 timmar gärna längre. Då kan man också lägga med okokta vita bönor (låt svälla i vatten några timmar innan) och låta koka mjuka i chili con carnen. Ersätt då burkbönorna med 2 extra burkar tomater.
Chilipulver kan ersättas med hackad färsk chilifrukt ex. en eller två röd spansk peppar eller piri piri.
Här har jag valt vita bönor på burk men godast blir det såklart med egna koka vita bönor eller andra kokta bönor som svarta bönor eller röda bönor. I detta recept kan du ta 5 dl kokta bönor och tillsätta ytterliggare 1-2 burkar krossade tomater.
Chili con carne kan serveras med ris. Basmatiris, bulgur eller råris är gott till.
Jalapeñopeppar, tabasco, färsk hackad koriander, någon sås som guacamole, gräddfil eller matyouhurt, nachos eller brytbröd är andra tillbehör som passar till chili con carne.
I USA har de tävlingar i bästa chili con carnen.
Pösiga plättar amerikanska pannkakor
Pösiga plättar eller amerikanska pannkakor. Goda med lönnsirap eller vanlig sirap. Eller yoghurt samt färska blåbär och nötter. Fluffiga pannkakor smakar som vanliga men har bakpulver i smeten så att de puffar upp och blir högre än vanliga pannkakor. Goda till frukost.
Istället för mjölk kan man ha filmjölk.
Steak cheese sandwich
Steak cheese sandwich med grillad biff med smält ost, grillad lök och paprika samt majonnäs i surdegsbröd eller baguette.
Här har jag valt mört biffkött. Ett tips är annars att marinera och laga skivad fransyska som är billigare men inte så mör. Marinera då minst 10 timmar eller över natten så blir den mör och fin.
Mangon i marinaden innehåller ämnen som mörar köttet.
Istället för att grilla kan du steka köttet. Godast blir köttet om det grilla på utegrill.
Annat gott i steak sandwich är senap, coleslaw, ruccola, tomat, sallad, skivad saltgurka, jalapeños med mera.
Du kan ta små grillspett i trä och trycka ner i steak cheese sandwichen vid servering så att den inte trillar isär om du använt skivat surdegsbröd.
Servera med rejält med servetter eller på tallrik med kniv och gaffel. Ev. kan man ha klyftpotatis eller pommes frites till.
Se alla recept ur kategorin Amerikansk mat
Chokladtårta Grand Marnier apelsinchokladtårta
Chokladtårta Grand Marnier. En god chokladkaka med apelsinsmak och glasyr med apelsinlikören Grand Marnier.
Välj helst ekologiska apelsiner.
Om du vill kan du ta hälften fin choklad och hälften blockchoklad.
Gratinerad zucchini med parmesan
Gratinerad zucchini med parmesan. Gott som grönsakstillbehör till det mesta.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Tänk på det om du serverar rätten till en vegetarian. Välj en vegan ost med enzym istället.
Kanelsnurror
Kanelsnurror. Snurrade kanelbullar med smör, socker och kanel.
Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljsnurror.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook