Kanderade äpplen

Introduktion och förberedelse

Små röda äpplen doppade i karamell kallas kanderade äpplen eller knäckäpplen.

Serveringsförslag

Äpplena passar till jul, Halloween, vid brasan eller bara som godis.

Garnering

  • Äpplena kan garneras på många olika vis - enkelt och gott är att rulla och vända knäckäpplena i hackade rostade hasselnötter, kokosflingor, råsocker, kanel- och sockerblandning eller flagad rostad mandel innan knäcken stelnat.
  • Man kan också låta knäcken stelna och sedan vända äpplena i choklad och sedan nötter igen. Eller göra olika mönster med ringlad choklad osv.

Tips

  • Välj små smakrika äpplen - gärna svenska. Rött skal är fint.
  • Till pinnar kan du ta Björk eller Al eller så kan du ta asiatisk ätpinnar. Du behöver 10 pinnar att sticka i äpplena.
  • När du kokar karamellen har du i lite flytande glykos - glukossirap - den som finns att köpa på Apoteket tycker jag funkar bäst.
  • Du kan förbereda en planka med borrade hål att sätta ner pinnarna med äpplena efter de doppats i karamell och topping samt till servering.

Kanderade äpplen på pinnar med kokos, råsocker eller socker och kanel.

10 kanderade äpplen

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 10 röda små äpplen
  • 10 pinnar
  • 4,5 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk flytande glykos, glukossirap eller glykossirap. Helst Apotekets.
  • 2 dl hackade hasselnötter, kokosflingor eller råsocker (valfritt)

Tillagning

  1. Häll först socker och sedan vattnet i en kastrull och värm på svag värme och koka på låg värme tills sockret smält. Rör ej.
  2. Skumma bort ev skum på ytan.
  3. Tillsätt glykosen och låt karamellen koka vidare ca 20-30 minuter till en temperatur på ca 150 grader. Använd en termometer. Sockret ska bli ljus brun karamell.
  4. Under tiden så tvättar du äpplena och torkar dem väl. Stick in pinnarna vid skaften på äpplena.
  5. Förbered en eller flera djupa tallrikar där du lägger ut nötter, kokosflingor samt råsocker eller det du vill doppa äpplena i.
  6. Stäng av värmen på karamellen.
  7. Doppa äpplena och rulla runt dem i karamellen. Efter hand som karamellen kallnar så stelnar den och då kan du värma upp den lite så den blir lagom varm igen att doppa äpplena i. Akta så att du ej bränner dig på den heta karamellen. Ha ej barn i närheten.
  8. Vänd runt äpplena helt eller delvis i topping. Eller strö över valfri topping. Toppingen ska fastna i karamellen.
  9. Lägg de kanderade äpplena att svalna på smörpapper eller en smord plåt. Eller sätt i en planka du förberett med hål i så de kan stå upp att svalna samt till servering.
E-mail
Medel: 4.1 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 108 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-02