Knäckäpplen

Knäckäpplen till jul, Halloween eller bara som godis. Fina små röda äpplen doppade i knäck eller karamell.
Knäckäpplen kan garneras på många olika vis - enkelt och gott är att rulla och vända knäckäpplena i hackade rostade hasselnötter, kokosflingor, råsocker eller flagad rostad mandel innan knäcken stelnat.
Man kan också låta knäcken stelna och sedan vända äpplena i choklad och sedan nötter igen. Eller göra olika mönster med ringlad choklad osv.
Välj små smakrika äpplen. Som pinnar kan du använda asiatiska ätpinnar.
Du behöver 12 ätpinnar att sticka i äpplena.
Istället för råsocker kan du ta vanligt strösocker.

12 små knäckäpplen

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 12 små äpplen
  • 4,5 dl råsocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk sirap
  • 0,5 tsk citronjuice
  • 2 droppar röd karamellfärg (valfritt)
  • 4 dl hackade rostade hasselnötter, råsocker, rostad kokos eller rostad flagad mandel

Tillagning

  1. Blanda och värm råsocker, vatten och sirap i en tjockbottnad kastrull eller panna med höga kanter. Rör då och då. Koka sockerlagen till karamell - knäck - dvs. till 125 grader. Använd en termometer och kolla temperaturen eller gör knäckprov genom att ta lite knäck och droppa i ett glas vatten. Håller kolan ihop och stelnar till en klump du kan rulla mellan fingrarna är den klar.
  2. Skölj och torka äpplena noga.
  3. Stick in en ätpinne i varje från toppen.
  4. Förbered en form eller serveringsfat du smörjer med någon tsk matolja som ex. solrosolja.
  5. Ta av karamellen från värmen och tillsätt några droppar citronsaft samt karamellfärg.
  6. Doppa och rulla runt ett äpple i taget i karamellen och lägg sedan i formen eller fatet. OBS karamellen är jättehet så akta er - och inga barn.
  7. Låt äpplena stå och svalna och knäcken stelna. Innan äpplena svalnar kan du doppa dem i hackade rostade hasselnötter, råsocker, kokosflingor eller flagad mandel. Förbered då först fat med det du vill doppa knäckäpplena i.
  8. Servera knäckäpplena som klubbor med ätpinnarna.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer