Ischokladpaj

En kaka eller paj med digestivebotten och fyllning av ischoklad. Garnerad med silverkulor får den skydd mot blodsugande vampyrer och passar till Halloween.

Den blir hård när den stelnar så du får skära upp den med en kniv. Om du vill ha en tunnare ischokladpaj som är lättare att skära upp samt äta kan du halvera mängden ischokladfylllning.

16 bitar ischokladpaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 10 Digestivekex
  • 1 tsk kanel
  • 75 g smält smör
  • 200 g kokosfett
  • 200 g mjölkchoklad
  • 200 g mörk choklad
  • 0,5 dl silverkulor eller annat strössel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gör digestivebotten genom att krossa kexen och blanda till en smulig deg med smöret och kanel. Tryck ut degen i jämt i botten på en rund form ex. springform med löstagbara kanter 24 cm diameter. Eller så kan du ta en avlång brödform eller annan ugnsform.
  3. Grädda digestivebottnen i 8 minuter. Ta ut och låt den svalna helt.
  4. Dela under tiden chokladen i bitar. Hacka den helst grovt. Lägg i kastrull eller i en bunke om du har mikro. Smält chokladen försiktigt.
  5. När pajformen är kall tillsätter du kokosfett till chokladen i kastrullen och smälter på låg värme under omrörning eller lägg kokosfettet i bunken och mikra lätt (rör om ofta) så att kokosfett och choklad smälter samman. Häll ischokladen i det svalnade pajskalet.
  6. Låt ischokladsmeten svalna någon halvtimme i kylen.
  7. Ta ut pajen och strö över silverkulor eller strössel.
  8. Ställ in i kylen att stelna helt i minst 2 timmar.
  9. Ta ur pajen ur formen och skär upp den med en vass stor kniv samt servera. Tar du fram ischokladpajen innan och låter den bli rumsvarm så är den inte så hård att äta.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer