Fudge med choklad, grädde och smör

Introduktion och förberedelse

Fudge med choklad, smör och grädde.

En variant av chokladfudge och chokladkola du kokar av grädde, smör, socker, vaniljsocker samt finare choklad.

Fudge är smulig och sockrig i konsistensen och inte så seg som vanlig julkola eller smörkola.

Fudge sägs ha uppfunnits i USA vid 1800-talets slut då man gjorde ett misstag i karamelltillverkningen och inte kokade den tillräckligt länge och varmt.

Serveringsförslag

Chokladfudge är ett enkelt godis att göra själv till jul, halloween, lördagsgodis eller födelsedagskalas.

Varianter

  • På slutet innan fudgen stelnat kan du göra en variant på Rocky road och trycka fast förslagsvis 1 dl nötter som salta jordnötter, pekannötter, hasselnötter och/eller pistagenötter samt vidare 1 dl minimarshmallows och en 1 påse dumlekola eller annan mjuk kola.
  • Istället för grädde kan du koka fudgen med mjölk.
  • Som choklad kan du ta mörk choklad eller mjölkchoklad. Eller blanda. Välj gärna en fin 70% choklad som Lindt eller Valrhona.

45 bitar fudge med choklad

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,5 dl grädde
  • 5 dl strösocker
  • 100 gram hackad mörk choklad 70% Lindt, Valrhona eller liknande eller mjölkchoklad 50%
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 gram smör

Tillagning

  1. Använd en tjockbottnad kastrull. Värm grädde, socker samt vaniljsocker några minuter - rör då och då.
  2. Bryt chokladen i bitar. Tillsätt choklad och smör. Rör om tills chokladen smält.
  3. Koka fudgesmeten på medelvärme i ca 30 minuter till ca 120 grader. Kontrollera med en termometer. Fudgesmeten ska vara mjuk. Gör gärna kulprov genom att droppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten - kan du forma en kula är det klart.
  4. Ta av smeten och ställ i diskhon med lite kallt vatten (vattenbad). Låt den svalna något under omrörning några minuter.
  5. Innan fudgen svalnat och stelnat helt så häller du den i förslagsvis en fyrkantig form ca 20x20 cm med bakplåtspapper i botten. Låt svalna helt och stelna.
  6. Ställ fudgen att kallna i kylen.
  7. Ta ut chokladfudgen och skär den i bitar (rutor) ca 2x3 cm stora med en vass kniv när fudgen kallnat.
  8. Fudgekolorna behövs ej slås in i pappar.
E-mail
Medel: 3.8 (57 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 55 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-01