AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Fudge med choklad chokladfudge fudgerecept chokladkola

Fudge med choklad chokladfudge fudgerecept chokladkola Fudge med choklad. Chokladfudge är en variant av chokladkola. Fudge görs av smör, socker och mjölk eller grädde samt oftast choklad som kokas till kola.
Vanligast i USA är att fudge smaksätts med choklad. Amerikanske fudge blir också god med jordnötssmör i sin fudge.
Gör egen chokladfudge istället för seg julkola. Chokladfudge är ett enkelt godis att göra själv till jul eller födelsedagskalas.
Fudge sägs ha uppfunnits i USA vid 1800-talets slut då man gjorde ett misstag i karamelltillverkningen och inte kokade den tillräckligt länge och varmt. Kokar du kolan tillräckligt länge blir det karamell till slut.
Till skillnad från svensk kola så blir fudge mjuk och torr istället för seg.
Fudge ska koka till ca 120 grader (använd en termometer ex. stektermometer) och det tar ca en halvtimme.
Mot slutet kan du ha i nötter som jordnötter (osaltade), hackade marshmallows. valnötter eller pistagenötter mm.
Fudgen kan också smaksättas med malt whisky efter smak. Dock gillas den mest då av vuxna såklart.
Vidare passar riven färsk ingefära i fudge.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
ca 45 fudge med choklad chokladfudge fudgerecept

Ingredienser:

  • 1,5 dl mjölk 3% eller grädde
  • 5 dl strösocker (4 dl)
  • 100 g hackad mörk eller ljus choklad
  • 150 g smör
  • Valfri fyllning till fudge:
  • 1 dl hackade marshmallows
  • 1 dl osaltade nötter som jordnötter, valnötter eller pistage (skalade)

Tillagning:

  1. Värm mjölk eller grädde och socker tills sockret löst sig - rör då och då. Använd en tjockbottnad kastrull.
  2. Bryt chokladen i bitar och tillsätt den under omrörning tillsammans med smöret.
  3. Koka fudgesmeten på medelvärme i ca 15-20 minuter till 115 grader. Kontroller med en stektermometer. Fudgesmeten ska vara mjuk.
  4. Ta av fudgesmeten och ställ i diskhon med lite kallt vatten (vattenbad). Låt den svalna något och rör ofta. Fudgen ljusnar och blir krämig när den vispas.
  5. Nu kan du röra i godsaker som hackade nötter och hackade marshmallows.
  6. Häll fudgesmeten i ex. en fyrkantig form ca 20x20 cm med bakplåtspapper i botten att svalna ytterligare och stelna.
  7. Ställ fudgen att stelna helttt i kylen.
  8. Ta ut chokladfudgen och skär den i bitar (rutor) ca 2x3 cm stora med en vass kniv när fudgen kallnat.
  9. Fudgekolorna behövs ej slås in i pappar.


 

Fler recept ur samma kategori som Fudge med choklad chokladfudge fudgerecept chokladkola:

Ägghalvor fyllda med rökt renstek och äpple
Ägghalvor fyllda med rökt renstek och äpple. Goda till buffe. Gott till det svenska smörgåsbordet vid påsk, midsommar och jul.
Koka potatis koka färskpotatis
Koka potatis eller färskpotatis. Så lyckas du med perfekt kokt potatis till vardags och fest som midsommar, jul, påsk mm.
Tillsätt gärna några dillstjälkar i potatiskastrullen (som ofta ändå blir över i matlagningen vid ex. midsommar). Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag. Servera gärna nykokt potatis med smör och salt.
Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många. Överbliven potatis är gott som restmat att steka, till omelett, göra potatissallad på eller äta kall på knäckemacka med kaviar.
Kolla gärna potatisen ofta mot slutet så att den blir överkokt - stick med potatissticka, kniv eller gaffel. Potatisen fortsätter att mjukna (efterkoka) efter man slutar koka den - speciellt om den får stå i kastrullen med papper och lock i väntan på gästerna. Så det är bättre att ta av potatisen lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock vid sidan ett tag om du vet att potatisen ej ska serveras direkt.
Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp. Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden.
Vörtlimpa vörtlimpor vörtbröd
Vörtlimpa eller vörtbröd med smak av anis, fänkål, pomerans och julöl eller porter.
För god vörtsmak kan du använda färdiga vörtkryddor som säljs av bla Santa Maria som kryddmix med smak av malt, anis, fänkål, kardemumma och pomerans. Denna smakkombination har gjort vörtbröd till en självklarhet i det traditionella svenska julfirandet.
Annars får man god smak med porter, julöl, julmust eller svagdricka samt kryddor som pomerans, kryddnejlikor samt anis och fänkål. Blötlägg gärna pomeransskalen i lite vatten dagen innan så de mjuknar.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Banan milkshake med ingefära och kanel
Bananmilkshake med ingefära och kanel. Hemgjord banan milkshake med god smak från mald kanel och mald ingefära.
Mixa eller krossa gärna 4-5 isbitar i milkshaken så blir den riktigt kall och god.
En god och ganska nyttig bananmilkshake.
Tillsätt eller toppa ev. milkshaken med några msk vaniljglass om du vill ha en sötare shake.
Mixa med eller krossa gärna 4-5 isbitar i milkshaken så blir den riktigt kall och god.
Milkshaken kan garneras med vispad grädde på toppen och ev. några färska bär eller frukt.
Mockaglasyr
Mockaglasyr. Glasyr, topping eller frosting till muffins eller cupcakes. Färskost. smör och florsocker smaksatt med kakao och kaffe.
Toppa gärna glasyren med valfritt strössel. Bred på glasyren när muffinsen svalnat.
Du kan byta ut smöret helt mot färskost om du önskar.
Chokladbrownie med fin choklad
Chokladbrownie med fin choklad. Baka chokladbrownies i en ugnsform med bakplåtspapper, förslagsvis med måtten 15 x 20 cm. Du kan dubbla satsen till en större form.
Se alla recept ur kategorin Amerikansk mat
Julkola med choklad
Julkola med choklad. Kola smaksatt med choklad är enkel och god som omväxling till julkolan.
Fudge med choklad chokladfudge fudgerecept chokladkola
Fudge med choklad. Chokladfudge är en variant av chokladkola. Fudge görs av smör, socker och mjölk eller grädde samt oftast choklad som kokas till kola.
Vanligast i USA är att fudge smaksätts med choklad. Amerikanske fudge blir också god med jordnötssmör i sin fudge.
Gör egen chokladfudge istället för seg julkola. Chokladfudge är ett enkelt godis att göra själv till jul eller födelsedagskalas.
Fudge sägs ha uppfunnits i USA vid 1800-talets slut då man gjorde ett misstag i karamelltillverkningen och inte kokade den tillräckligt länge och varmt. Kokar du kolan tillräckligt länge blir det karamell till slut.
Till skillnad från svensk kola så blir fudge mjuk och torr istället för seg.
Fudge ska koka till ca 120 grader (använd en termometer ex. stektermometer) och det tar ca en halvtimme.
Mot slutet kan du ha i nötter som jordnötter (osaltade), hackade marshmallows. valnötter eller pistagenötter mm.
Fudgen kan också smaksättas med malt whisky efter smak. Dock gillas den mest då av vuxna såklart.
Vidare passar riven färsk ingefära i fudge.
Kola, smörkola, julkola
Kola, smörkola eller julkola du kokar på sirap, socker, grädde och smör.
Nötkola - kola med nötter - gör som kola men tillsätt 2 dl skållad, hackad mandel.
Chokladkola - kola med choklad - gör som kola men tillsätt kakaopulver, ca 3/4 dl. Blanda kakaon med sockret först så blir det inga klumpar.
Använd helst en termometer så att kolan kokar till 120 grader. Koktiden varierar med kastrull och hur hög värme man har på.
Se alla recept ur kategorin Godisrecept

Gilla oss på Facebook