AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Fudge med choklad chokladfudge fudgerecept chokladkola

Fudge med choklad chokladfudge fudgerecept chokladkola Fudge med choklad. Chokladfudge är en variant av chokladkola. Fudge görs av smör, socker och mjölk eller grädde samt oftast choklad som kokas till kola.
Vanligast i USA är att fudge smaksätts med choklad. Amerikansk fudge blir också god med jordnötssmör.
Gör egen chokladfudge istället för seg julkola. Chokladfudge är ett enkelt godis att göra själv till jul eller födelsedagskalas.
Fudge sägs ha uppfunnits i USA vid 1800-talets slut då man gjorde ett misstag i karamelltillverkningen och inte kokade den tillräckligt länge och varmt. Kokar du kolan tillräckligt länge blir det karamell till slut.
Till skillnad från svensk kola så blir fudge mjuk och torr istället för seg.
Mot slutet kan du ha i nötter som jordnötter (osaltade), hackade marshmallows. valnötter eller pistagenötter mm.
Fudgen kan också smaksättas med malt whisky efter smak. Dock gillas den mest då av vuxna såklart.
Vidare passar riven färsk ingefära i fudge.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
ca 45 fudge med choklad
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 1,5 dl mjölk 3% eller grädde
  • 5 dl strösocker (4 dl)
  • 100 g hackad mörk eller ljus choklad
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 g smör
  • Valfri smaksättning till fudge:
  • 1 dl hackade marshmallows
  • 1 dl osaltade nötter som jordnötter, valnötter eller pistage (skalade)

Tillagning:

  1. Värm mjölk eller grädde och socker samt vaniljsocker tills sockret löst sig - rör då och då. Använd en tjockbottnad kastrull.
  2. Bryt chokladen i bitar och tillsätt den under omrörning tillsammans med smöret.
  3. Koka fudgesmeten på medelvärme i ca 30 minuter till ca 120 grader. Kontrollera med en termometer. Fudgesmeten ska vara mjuk.
  4. Ta av fudgesmeten och ställ i diskhon med lite kallt vatten (vattenbad). Låt den svalna något och rör ofta. Fudgen ljusnar och blir krämig när den vispas.
  5. Nu kan du röra i godsaker som hackade nötter och hackade marshmallows.
  6. Häll fudgesmeten i ex. en fyrkantig form ca 20x20 cm med bakplåtspapper i botten att svalna ytterligare och stelna.
  7. Ställ fudgen att stelna helttt i kylen.
  8. Ta ut chokladfudgen och skär den i bitar (rutor) ca 2x3 cm stora med en vass kniv när fudgen kallnat.
  9. Fudgekolorna behövs ej slås in i pappar.


 

Fler recept ur samma kategori som Fudge med choklad chokladfudge fudgerecept chokladkola:

Mimosasallad med yoghurt
Mimosasallad med yoghurt samt utan ägg, grädde eller majonnäs. En nyttigare Mimosasallad med färsk frukt istället för fruktsallad från burk.
Du kan använda valfri matyoghurt ex. Turkisk eller Grekisk yoghurt.
Julbröd mörkt bröd till jul
Julbröd. Ett gott bröd till jul. Baka eget julbröd. Detta blir ett hembakt halvmörkt bröd som är gott till julbordet.
Vill du ha ett mörkare bröd så kan du tillsätta 1-2 tsk koloritsoja i degen.
Detta julbröd passar såklart som bröd till vardags, fest samt på buffé.
Brödkryddor är en färdig kryddblandning som du kan utesluta om du vill. Eller ersätt brödkryddorna med lika delar torkade malda pomeransskal, fänkålsfrön och anis.
Saftglögg
Saftglögg. Recept på god och enkel saftglögg utan alkohol. Alkoholfri glögg av saft för små nissar och tomtar på väg.
Vill du ha mycket glöggsmak så kan du låta saften stå med glöggkryddorna över natten.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Barbequemarinad glace
Barbequemarinad till grillat. En grillmarinad sk glace till mört kött som fläskkarré, kyckling, biff, anka med mera. Servera ex. med coleslaw och grillade grönsaker (paprika, zucchini, lök)(som också kan penslas med marinaden) samt ex. klyftpotatis.
Rökessens kan man också ha i barbeuesås. Det finns att köpa i välsorterade butiker. Någon droppe räcker. Själv tycker jag inte om rökessens då smaken lätt tar överhanden.
Revben med rödvin och kanel
Revbensspjäll marinerade i rödvin och kanel som kokas möra först och sedan grillas eller ugnsteks.
Gott med tjocka revben även kallade grillklubba av bogrevben. Det går att laga med tunna revben också men räkna då med mer revben per portion (då det är mest ben).
Muffins
Olika muffins. En grundsmet till muffinssmet du kan smaksätta till muffins med olika smaker. Ex. kakaomuffins, chokladmuffins, blåbärsmuffins, muffins med chokladbitar, bananmuffins, rabarbermuffins osv.
Du kan också ha på frosting eller topping på muffinsen samt godis och strössel. Då blir de mer lika amerikanska cupcakes.
Se alla recept ur kategorin Amerikansk mat
Mördarsniglar röda marmeladsniglar
Mördarsniglar är inte vad det låter utan godis i form av röda marmeladsniglar smaksatta med hallon. Gott marmeladkonfekt till Halloween eller barnkalas.
Istället för hallonsaft kan du ta hallonsylt.
Glykossirap finns numer i vanliga affärer.
Ska du spara marmeladkonfekten så lägg dem med lite mellanrum och låt dem torka ex. på ett bakplåtspapper något dygn. Förvara sedan i lufttät burk.
Brända mandlar
Brända mandlar. Hemgjorda mandlar kokta i bränt socker eller karamell. Brända mandlar är vanligt som klassiskt julgodis och marknadsgodis.
Ischoklad
Ischoklad är ett klassiskt julgodis som görs med choklad blandat med kokosfett.
Kokosfett har en smältpunkt som är runt 25 grader och då upplevs det som chokladen smälter som is i munnen.
Du kan ta ljus blockchoklad eller blanda hälften ljus och hälften mörk choklad. Du kan också göra ischokladen med mörkare fin choklad ex. Lindt 70% (om du gillar mörk choklad dvs - kanske inget för barn heller).
Se alla recept ur kategorin Godisrecept

Gilla oss på Facebook