AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Fudge med choklad chokladfudge fudgerecept chokladkola

Fudge med choklad chokladfudge fudgerecept chokladkola Fudge med choklad. Chokladfudge är en variant av chokladkola. Fudge görs av smör, socker och mjölk eller grädde samt oftast choklad som kokas till kola.
Vanligast i USA är att fudge smaksätts med choklad. Amerikansk fudge blir också god med jordnötssmör.
Gör egen chokladfudge istället för seg julkola. Chokladfudge är ett enkelt godis att göra själv till jul eller födelsedagskalas.
Fudge sägs ha uppfunnits i USA vid 1800-talets slut då man gjorde ett misstag i karamelltillverkningen och inte kokade den tillräckligt länge och varmt. Kokar du kolan tillräckligt länge blir det karamell till slut.
Till skillnad från svensk kola så blir fudge mjuk och torr istället för seg.
Mot slutet kan du ha i nötter som jordnötter (osaltade), hackade marshmallows. valnötter eller pistagenötter mm.
Fudgen kan också smaksättas med malt whisky efter smak. Dock gillas den mest då av vuxna såklart.
Vidare passar riven färsk ingefära i fudge.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 16)
ca 45 fudge med choklad
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 1,5 dl mjölk 3% eller grädde
  • 5 dl strösocker (4 dl)
  • 100 g hackad mörk eller ljus choklad
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 g smör
  • Valfri smaksättning till fudge:
  • 1 dl hackade marshmallows
  • 1 dl osaltade nötter som jordnötter, valnötter eller pistage (skalade)

Tillagning:

  1. Värm mjölk eller grädde och socker samt vaniljsocker tills sockret löst sig - rör då och då. Använd en tjockbottnad kastrull.
  2. Bryt chokladen i bitar och tillsätt den under omrörning tillsammans med smöret.
  3. Koka fudgesmeten på medelvärme i ca 30 minuter till ca 120 grader. Kontrollera med en termometer. Fudgesmeten ska vara mjuk.
  4. Ta av fudgesmeten och ställ i diskhon med lite kallt vatten (vattenbad). Låt den svalna något och rör ofta. Fudgen ljusnar och blir krämig när den vispas.
  5. Nu kan du röra i godsaker som hackade nötter och hackade marshmallows.
  6. Häll fudgesmeten i ex. en fyrkantig form ca 20x20 cm med bakplåtspapper i botten att svalna ytterligare och stelna.
  7. Ställ fudgen att stelna helttt i kylen.
  8. Ta ut chokladfudgen och skär den i bitar (rutor) ca 2x3 cm stora med en vass kniv när fudgen kallnat.
  9. Fudgekolorna behövs ej slås in i pappar.


 

Fler recept ur samma kategori som Fudge med choklad chokladfudge fudgerecept chokladkola:

Kanderade äpplen
Kanderade äpplen. Små röda äpplen doppade i karamell kallas kanderade äpplen och är ett klassiskt julgodis.
När du kokar karamellen har du i lite flytande glykos som finns att köpa på Apoteket. Obs förväxla inte med glukos som är fruktsocker.
Till pinnar kan du ta Björk eller Al eller så kan du ta asiatisk ätpinnar som är lättast att hitta i en asiatisk affär.
Du kan välja vad du gillar att doppa äpplena. Goda förslag är hackade nötter, kokosflingor, råsocker eller flagad mandel.
Hemgjord lammkorv
Hemgjord lammkorv. Lammkorv görs av lammfärs, kryddor som timjan och vitlök samt fjälster till korvskinn.
Fjälster (korvskinn) kan du fråga efter i köttdisken, 5 meter fjälster räcker väl.
För att packa korvarna smidigt och enkelt behöver du helst en köttkvarn med korvhorn.
Ska du inte laga lammkorvarna direkt så ska du gnida in dem i saltblandning så håller de bättre. Det går också bra att frysa lammkorvarna så håller de sig.
Här har jag bara lammfärs i men det går också bra att ersätta en del av lammfärsen med ett halvt kilo späck.
Lammkorv är gott till julbord, som nattamat, till korvbröd, som tillbehör till lammfilé eller husmanskost som potatismos och grov senap.
Här har jag smaksatt lammkorvarna med timjan, vitlök, lök, rosmarin, oregano men det går såklart bra med andra kryddor också som ex. salvia, persilja, mynta, garam masala, chili, paprika, gurkmeja, curry, kryddpeppar osv efter smak.
Prova ex. att smaksätta en msk av färsen och steka den innan så märker du om det blir en god smak.
Saffransbullar
Saffransbullar, saffranskusar, lussebullar eller saffranbröd - kärt barn har många namn.
För att få ut mer smak av saffranen så kan du stöta den i en mortel med 2 msk av sockret eller 2 cl sprit som brännvin (då löser sig smaken i sockret eller alkoholen). Skölj sedan ur morteln med lite av mjölken och värm sedan med smöret.
Hälften av smöret kan ersättas med 150 gram Kesella eller naturell färskost.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Rhode Islandsås
Rhode Islandsås som är en god svagt rosa sås eller dressing till sallad, skaldjur, fisk, rökt fisk eller dip.
Majonnäs och gräddfil blandas med chilisås och smaksätts med tabasco och salt. Du kan också ersätta gräddfilen med matyoghurt eller enbart ta matyoghurt för en smalare men mycket god Rhode Islandsås.
Konjak eller brandy kan man också ha i - speciellt om såsen är till skaldjur.
Banana split recept
Banana split som är en dessert med kluven banan, vaniljglass, rostad mandel, chokladsås och grädde.
Kan varieras med maränger också men då kallas det marängsviss och bananen är ofta delad i skivor istället för att vara delad längs mitten (split på engelska).
Cupcakes med frosting
Cupcakes med frosting. Cupcakes eller muffins med massor av god frosting och strössel på.
Har du ingen elvisp kan du såklart vispa för hand eller i en matberedare.
Här har jag valt tre olika frosting: röd, grön samt choklad.
Se alla recept ur kategorin Amerikansk mat
Julstubbe med choklad, nougat och mandel
Julstubbe med choklad, nougat och mandel. Ett julgodis likt en stubbe som görs av nougat som slås in i mandelmassa och penslas med choklad samt garneras med vit choklad och rostad flagad mandel samt hasselnötter.
Du kan välja ljus eller mörk blockchoklad efter egen smak.
Brända mandlar
Brända mandlar. Hemgjorda mandlar kokta i bränt socker eller karamell. Brända mandlar är vanligt som klassiskt julgodis och marknadsgodis.
Fruktmarmelad godismarmelad
Fruktmarmelad eller godismarmelad. Gillar du melonkulor? Då gillar du marmeladgodis.
Här med färska jordgubbar eller andra bär. Riktigt hemgjort godis utan konstiga tillsatser och färgämnen. Om du vill kan du använda saft istället för puré av färska bär (ta då någon dl mindre socker till fruktmarmeladen).
Prova hemgjord godismarmelad med jordgubbar, hallon, blåbär, krusbär, vinbär eller hjorton.
Hittar du ej pektinpulver kan du ta flytande pektin enligt förpackning.
Se alla recept ur kategorin Godisrecept

Gilla oss på Facebook