AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Fudge med choklad chokladfudge fudgerecept chokladkola

Fudge med choklad chokladfudge fudgerecept chokladkola Fudge med choklad. Chokladfudge är en variant av chokladkola. Fudge görs av smör, socker och mjölk eller grädde samt oftast choklad som kokas till kola.
Vanligast i USA är att fudge smaksätts med choklad. Amerikansk fudge blir också god med jordnötssmör.
Gör egen chokladfudge istället för seg julkola. Chokladfudge är ett enkelt godis att göra själv till jul eller födelsedagskalas.
Fudge sägs ha uppfunnits i USA vid 1800-talets slut då man gjorde ett misstag i karamelltillverkningen och inte kokade den tillräckligt länge och varmt. Kokar du kolan tillräckligt länge blir det karamell till slut.
Till skillnad från svensk kola så blir fudge mjuk och torr istället för seg.
Mot slutet kan du ha i nötter som jordnötter (osaltade), hackade marshmallows. valnötter eller pistagenötter mm.
Fudgen kan också smaksättas med malt whisky efter smak. Dock gillas den mest då av vuxna såklart.
Vidare passar riven färsk ingefära i fudge.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 16)
ca 45 fudge med choklad
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 1,5 dl mjölk 3% eller grädde
  • 5 dl strösocker (4 dl)
  • 100 g hackad mörk eller ljus choklad
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 g smör
  • Valfri smaksättning till fudge:
  • 1 dl hackade marshmallows
  • 1 dl osaltade nötter som jordnötter, valnötter eller pistage (skalade)

Tillagning:

  1. Värm mjölk eller grädde och socker samt vaniljsocker tills sockret löst sig - rör då och då. Använd en tjockbottnad kastrull.
  2. Bryt chokladen i bitar och tillsätt den under omrörning tillsammans med smöret.
  3. Koka fudgesmeten på medelvärme i ca 30 minuter till ca 120 grader. Kontrollera med en termometer. Fudgesmeten ska vara mjuk.
  4. Ta av fudgesmeten och ställ i diskhon med lite kallt vatten (vattenbad). Låt den svalna något och rör ofta. Fudgen ljusnar och blir krämig när den vispas.
  5. Nu kan du röra i godsaker som hackade nötter och hackade marshmallows.
  6. Häll fudgesmeten i ex. en fyrkantig form ca 20x20 cm med bakplåtspapper i botten att svalna ytterligare och stelna.
  7. Ställ fudgen att stelna helttt i kylen.
  8. Ta ut chokladfudgen och skär den i bitar (rutor) ca 2x3 cm stora med en vass kniv när fudgen kallnat.
  9. Fudgekolorna behövs ej slås in i pappar.


 

Fler recept ur samma kategori som Fudge med choklad chokladfudge fudgerecept chokladkola:

Vörtbröd
Vörtbröd eller vörtlimpa är ett mörkt julbröd bakat av rågsikt och porter smaksatt med juliga kryddor som pomerans, ingefära och russin. Man kan också ha i färdig vörtmixkrydda istället för att krydda själv med pomeransskal och ingefära osv.
Vörtbröd är vanligt till julbordet.
Pepparkakor
Klassiska pepparkakor. Här är recept på en god pepparkaksdeg som bli goda pepparkakor. Ett pepparkaksrecept för riktigt goda pepparkakor.
Pepparkakor bakar du av smör, vetemjöl samt sirap som smaksätts med klassiska pepparkakskryddorna kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma.
Pepparkaksdegen ska helst vila i kylen över natten - så gör gärna degen dagen innan du ska baka. Du kan också spara en del av degen i kylen och grädda pepparkakorna vid fler tillfällen.
Du kan byta ut en tredjedel av sockret mot farinsocker för fylligare smak.
Du kan smaksätta pepparkaksdegen ytterligare med ex. 1 dl konjak eller calvados (istället för 1 dl vatten). Vidare kan man ha 2 dl grädde i degen istället för vattnet. Rivet citronskal (1 citron), 1 msk mald pomerans, 1 tsk mald kryddpeppar samt 1,5 dl finhackad mandel är också goda smaksättare i pepparkakor.
Man kan också ha ett ägg i degen som gör den smidigare att kavla mm.
Hyvlade pepparkakor: ett alternativ till att stansa ut pepparkaksfigurer är att forma degen till 3 cm bred och 10 cm hög avlång (20 cm) rulle. Slå in degrullen i gladplast eller smörpapper och kyl. Av den kalla degen kan du hyvla tunna skivor med osthyvel. Dessa hyvlad pepparkakor gräddar på bara några minuter så akta så de inte bränns.
Mjuk ljus pepparkaka
Mjuk ljus pepparkaka. Baka egen mjuk pepparkaka i en avlång sockerkaksform eller annan sockerkaksform.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Melonmilkshake
Melonmilkshake. Milkshake med melon, vaniljglass, mjölk och lite socker.
Mixa eller krossa gärna 3-4 isbitar i milkshaken så blir den riktigt kall och god.
Du kan välja vilken melon du vill ex. nätmelon, honungsmelon, galia eller vattenmelon.
Milkshaken kan garneras med vispad grädde på toppen och ev. några färska bär eller frukt.
Nötrutor kakor med pecannötter
Nötrutor. Goda hembakta kakor med pecannötter. Pecannötter kan bytas mot valnötter eller hasselnötter. Nötrutor är goda med vispad grädde till.
Amerikanska pecannötsrutor är goda till fika och dessert.
Barbequemarinad glace
Barbequemarinad till grillat. En grillmarinad sk glace till mört kött som fläskkarré, kyckling, biff, anka med mera. Servera ex. med coleslaw och grillade grönsaker (paprika, zucchini, lök)(som också kan penslas med marinaden) samt ex. klyftpotatis.
Rökessens kan man också ha i barbeuesås. Det finns att köpa i välsorterade butiker. Någon droppe räcker. Själv tycker jag inte om rökessens då smaken lätt tar överhanden.
Se alla recept ur kategorin Amerikansk mat
Rischoklad
Rischoklad är ett klassiskt godis som bl.a. passar till jul.
Rischoklad är lätt att göra - du blandar bara puffat ris med smält choklad och klickar att stelna i formar.
Du kan välja choklad efter tycke.
Mozartkulor, Nougat och marsipankulor
Mozartkulor. Godiskulor med nougat i mitten med mandelmassa eller marsipan som doppats i choklad. Goda och enkla att göra.
Mozartkulor passar till julgodis, kalas, till kaffet eller som present.
Du kan skippa att göra marsipan av mandelmassan och använda den som den är.
Välj ljus eller mörk choklad eller blanda hälften av varje beroende på vad du gillar. Ska kulorna ätas av barn är ljus choklad kanske bäst medan vuxna ofta gillar lite mörkare choklad.
Konfekt med choklad chokladkonfekt julkonfekt
Konfekt med choklad. En god chokladkonfekt till jul eller fest. Att göra hemgjord julkonfekt blir mycket gott. Passar också som chokladbit till kaffet eller espresson.
Den långa tiden att förbereda samt tillaga är mest för att chokladen ska stelna någon timme mellan lagren av choklad.
Se alla recept ur kategorin Godisrecept

Gilla oss på Facebook