AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Fudge med choklad chokladfudge fudgerecept chokladkola

Fudge med choklad chokladfudge fudgerecept chokladkola Fudge med choklad. Chokladfudge är en variant av chokladkola. Fudge görs av smör, socker och mjölk eller grädde samt oftast choklad som kokas till kola.
Vanligast i USA är att fudge smaksätts med choklad. Amerikansk fudge blir också god med jordnötssmör.
Gör egen chokladfudge istället för seg julkola. Chokladfudge är ett enkelt godis att göra själv till jul eller födelsedagskalas.
Fudge sägs ha uppfunnits i USA vid 1800-talets slut då man gjorde ett misstag i karamelltillverkningen och inte kokade den tillräckligt länge och varmt. Kokar du kolan tillräckligt länge blir det karamell till slut.
Till skillnad från svensk kola så blir fudge mjuk och torr istället för seg.
Mot slutet kan du ha i nötter som jordnötter (osaltade), hackade marshmallows. valnötter eller pistagenötter mm.
Fudgen kan också smaksättas med malt whisky efter smak. Dock gillas den mest då av vuxna såklart.
Vidare passar riven färsk ingefära i fudge.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 16)
45 fudge med choklad
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 1,5 dl grädde
  • 5 dl strösocker
  • 100 g hackad mörk eller ljus choklad
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 g smör
  • 1 dl hackade marshmallows (valfritt)
  • 1 dl osaltade nötter som jordnötter, valnötter eller skalade pistagenötter (valfritt)

Tillagning:

  1. Värm mjölk eller grädde och socker samt vaniljsocker tills sockret löst sig - rör då och då. Använd en tjockbottnad kastrull.
  2. Bryt chokladen i bitar och tillsätt den under omrörning tillsammans med smöret.
  3. Koka fudgesmeten på medelvärme i ca 30 minuter till ca 120 grader. Kontrollera med en termometer. Fudgesmeten ska vara mjuk.
  4. Ta av fudgesmeten och ställ i diskhon med lite kallt vatten (vattenbad). Låt den svalna något och rör ofta. Fudgen ljusnar och blir krämig när den vispas.
  5. Nu kan du röra i godsaker som hackade nötter och hackade marshmallows.
  6. Häll fudgesmeten i ex. en fyrkantig form ca 20x20 cm med bakplåtspapper i botten att svalna ytterligare och stelna.
  7. Ställ fudgen att stelna helttt i kylen.
  8. Ta ut chokladfudgen och skär den i bitar (rutor) ca 2x3 cm stora med en vass kniv när fudgen kallnat.
  9. Fudgekolorna behövs ej slås in i pappar.


 

Fler recept ur samma kategori som Fudge med choklad chokladfudge fudgerecept chokladkola:

Pressylta
Pressylta är en klassiker på julbordet och till husmanskost. Pressylta av fläsklägg och bogfläsk. Pressylta serveras kall i skivor med inlagda rödbetor.
Det är bäst att göra en stor pressylta med en gång. Receptet blir en 1 stor pressylta, ca 2,5 kg.
Pressylta kan frysas in i bitar.
Förvarar du pressyltan i en fuktig handduk som du strött några msk salt på så håller pressyltan veckor i kylen.
Grisfötterna är med för att de ger mycket gelatin så att pressyltan stelnar fint och blir fast men de kan uteslutas om de ej går att köpa. Ersätt då med några blad gelatin om du vill vara säker på att syltan ska stelna.
Man kan också ha i fläsksvålar och späck.
Fläskbuljongen kan du spara och sila. Använd den sedan att koka ärtsoppa eller kålsoppa på.
Du behöver en silduk och bomullssnöre.
Långkål grönkål
Långkål med grönkål är klassisk till julbord och skinka, revbensspjäll eller julkorv. Servera gärna med ägghalvor i.
Grönkål är vanligast i Halland och har tom en egen Grönkålsakademi.
Kokar du skinka tar du skinkspadet från skinkkoket. Ugnssteker du skinka tar du stekflottet och spär med vatten.
Arrakspraliner
Arrakspraliner. Praliner med arrak är ett klassiskt gott julgodis. Mandelmassa smaksatt med arrak med hasselnötter doppade i choklad. Arraksbollar.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Chili con carne med biff
Chili con carne med biff. Chili con carne med hela bitar kött istället för köttfärs. En het gryta med biff, chili, bönor, paprika, vitlök och tomat.
Chili con carne betyder chilipeppar med kött. Här har jag valt biffkött som jag tärnat och kokat med tomat, vita bönor, vitlök, lök, piri piri (chili) samt paprika.
Använd mört tärnat eller strimlat grytkött (som på bilden) som biff, fransyska, lövbiff eller innanlår och då kokar du chilin 1 - 1,5 timmar. Eller använd grytkött som högrev och koka i ca 2 timmar gärna längre. Då kan man också lägga med okokta vita bönor (låt svälla i vatten några timmar innan) och låta koka mjuka i chili con carnen.
Hackad färsk chilifrukt som piri piri kan ersättas med torkad chili som chilipulver, cayenne eller chiliflakes.
Här har jag valt att koka egna vita bönor men man kan ta vita bönor i tomatsås eller kokta bönor på burk. Använder du vita bönor i tomatsås så kan du ta ca 2 burkar till nedan recept och ta bort en burk krossade tomater.
Chili con carne kan serveras för sig självt eller med ris, couscous eller kokt bulgur. Basmatiris eller råris är gott till. Eller bara bröd eller nachos.
Jalapeñopeppar, nachos, gräddfil eller naturell yoghurt, limeklyfta och tabascosås är andra tillbehör som passar till chili con carne. Guacamole är också gott till.
Köttmacka
Köttmacka i baguette med grillad marinerad biff i BBQ sås och chili, majonnäs, stekt lök, tomat och sallad.
Kan serveras som den är eller med klyftpotatis eller pommes frites.
Här har jag valt mört biffkött. Ett tips är annars att marinera och laga skivad fransyska som är billigare men inte så mör. Marinera då minst 10 timmar eller över natten så blir den mör och fin.
Mangon i marinaden innehåller ämnen som mörar köttet.
Istället för att grilla kan du steka köttet. Godast blir köttet om det grilla på utegrill.
Annat gott i köttmackor är ost, senap, coleslaw, ruccola, grillad paprika, skivad saltgurka, jalapeños med mera.
Servera med rejält med servetter eller på tallrik med kniv och gaffel.
Cheesecake med botten av pepparkaka pepparkakscheesecake
Cheesecake med botten av pepparkaka istället för Digestivekex. Pepparkakscheesecake är som en vanlig cheesecake men botten är av smulade pepparkakor.
Här är två varianter - en bakad med ägg och en obakad kallrörd cheesecake med gelatinblad.
SMAKSÄTTNING AV CHEESECAKE: Vit chokladcheesecake: tillsätt 50 gram smält vit choklad
Citroncheesecake: tillsätt rivet skal av en citron
Kaffecheesecake: tillsätt 1 dl kaffelikör
Hallon- eller blårbärscheesecake: tillsätt 3 dl mixade eller mosade bär som hallon eller blåbär
Passionsfruktscheesecake: tillsätt fruktkött från 6 stycken passionsfrukter.
GARNERING AV CHEESECAKE: Färska bär, skivad kiwi, fruktkött från passionsfrukt, gelé, syltat apelsinskal eller cocktailbär.
Cheesecake kan även göras som portionsbakelser portionsformar ex. muffinsformar eller små skålar.
Vintips till cheesecake blir ett dessertvin från Kalifornien eller Australien.
Se alla recept ur kategorin Amerikansk mat
Kola, smörkola, julkola
Kola, smörkola eller julkola du kokar på sirap, socker, grädde och smör.
Nötkola - kola med nötter - gör som kola men tillsätt 2 dl skållad, hackad mandel.
Chokladkola - kola med choklad - gör som kola men tillsätt kakaopulver, ca 3/4 dl. Blanda kakaon med sockret först så blir det inga klumpar.
Använd helst en termometer så att kolan kokar till 120 grader. Koktiden varierar med kastrull och hur hög värme man har på.
Rostade kikärtor
Rostade kikärter eller kikärtor. Rosta dina egna kikärter. Gott och nyttigt istället för chips och godis.
Servera rostade kikärter som drinktilltugg, snack eller godis.
Det är valfritt att smaksätta dem med vilök och paprika. Extra gott är rökt paprikapulver. Vidare kan man ha i starkt paprikapulver.
Chokladdoppade marshmallows
Chokladdoppade marshmallows passar som godis. Gott och enkelt som julgodis eller till kalas. Marshmallows som doppats i choklad och rostad kokos. Istället för kokos kan du ta annat valfritt strössel eller rostade finhackade nötter som hasselnötter eller flagad mandel. Syltat fint tärnat apelsinskal blir också gott istället för kokos.
Här har jag använt ituklippta grillspett i trä (de som är ca 15 cm långa) som handtag. Du kan också ta tandpetare eller göra utan handtag.
Se alla recept ur kategorin Godisrecept

Gilla oss på Facebook