Bästa recepten att ta vara på pumpa

Pumpan är en fantastisk grönsak som förtjänar mer uppmärksamhet än bara vid Halloween. Den är nyttig, prisvärd och god till det mesta. Här kommer några goda recept med pumpa som passar året om men mest på hösten då pumpan är i säsong och Halloween fyller affärerna med härligt stora pumpor.

Pumparecept Laga mat av pumpa. Prova pumpasoppa - kanske det enklaste men också bland det godaste du kan laga av pumpa.

Efter Halloween är svenska hem fyllda av överblivna pumpor från pumpalyktor med mera - dessa kan lagas till många goda pumparätter. Pumpa är gott till pumpapaj och pumpasoppa men också till pumpadipp, att rosta eller lägga in. Du kan spara pumpa i frysen som pumpamos eller kokt i bitar och använda till att smaksätta risotto; till raviolifyllning eller i brödbak med mera. Gillar du rostad potatis och grönsaker så lägg med bitar av pumpa nästa gång (ca 3x3 cm stora brukar vara lagom). 

Pumparecept Pumpa duger till mycket mer än lyktor till Halloween och går att laga till på massor av olika delikata vis.

Pumpafröna kan du också ta vara på, skala och rosta knapriga. De är goda som snacks eller garnering till ex. pumpasoppa men också till sallader, bröd och müsli. 

Pumpaolja är mycket smakrik och passar att droppa lite över soppa eller sallader.

Pumpa innehåller många näringsämnen som mineraler (kalcium, kalium, järn, magnesium bla), vitamin (karotenoider, vitamin A, C och E). Forskning görs på pumpans egenskaper att lindra sockersjuka. Även pumpafröna/pumpakärnorna är näringsrika och fiberrika.

Pumpan används också vid Halloween som dekoration då den gröps ur och man skär ut ögon, tänder och näsa samt skär av toppen och sätter in ex. ett värmeljus.

Pumpa finns i olika sorter såklart. Vanligast vid Halloween är den stora orange varianten som kan bli mycket stor. Det finns till och med Sverigemästerskap i pumpaodling! Det går av stapeln i månadsskiftet september/oktober i samband med Ölands Skördefest - de segrande pumporna av typen Atlantic Giant - väger ofta över 500 kg!

Pumpor Pumpor finns i många olika varianter och kan växa till roliga former och vackra utseenden.God till matlagning är annars syltpumpa eller inläggningspumpa som är mindre. En vanlig sort är Vegetable Marrow. Vanlig pumpa tillhör gurkväxterna och är släkt med squash. Pumpan är egentligen växtens bär. Dessutom är växten både hane och hona på samma gång. Mogna pumpor håller sig flera månader i svalt utrymme - förutsatt att de är hela förstås. Annars kan man tärna pumpaköttet och frysa in rått eller kokt.

Namnet pumpa kommer från grekiskans ord Pepon som betyder stor melon. De äldsta pumpafrön man funnit är i Mexico och har daterats till ca 6000 år före kristus.

pumpafron Pumpakärnor är supernyttiga och goda rostade som snacks, i müsli, på soppor och sallader. Kärnor från färsk pumpa måste du skala först dock men det finns också färdigskalade pumpakärnor att köpa i affären.

Pumpa som pålägg:

Pumpadipp
En god och nyttig dipp till pålägg till bröd (istället för smör) och dipp till chips eller tortillachips mm får du om du kokar pumpa mjuk och mosar den med lite olivolja och smaksätter med smulad fetaost samt riven ost som parmesan. Garnera gärna dippen med rostade pumpafrön och pumpaolja.

Söt pumpapaj till klassiskt amerikansk Halloween firande:

Pumpapaj - paj med pumpa
Paj med pumpa är gott som dessert. Hembakt pumpapaj är en amerikansk klassiker till Halloween och kallas pumpkin pie. Pumpapaj kan serveras med ex. sylt som björnbärssylt, blåbärssylt eller hallonsylt och vispad grädde eller vaniljglass. Du kan garnera hembakt pumpapaj med rostade pekannötter.

Soppor med pumpa:
Soppar med pumpa är lätt, gott och nyttigt. Goda till lunch, soppmiddag eller förrätt.

Potatissoppa med pumpa
Pumpa och potatis är gott att blanda och koka soppa på. Pumpasoppa med potatis kan man också kalla den. I vilket fall som helst är den god till lunch, förrätt eller soppbuffé. Potatis- och pumpasoppan är här smaksatt med en aning grädde, garam masala, vitlök, riven parmesanost samt några droppar tryffelolja (valfritt).

Pumpasoppa med curry
Pumpasoppa i indisk stil med smak av curry och garam masala som passar mycket bra ihop med pumpa. Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffe. Curry och garam masala ger en fyllig smak till pumpasoppa men kan ersättas av ex. av en halv tsk örtkryddor som timjan och rosmarin. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg. Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpakärnor (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.

pumpasoppa Pumpasoppa. Prova pumpasoppa! Mycket gott till lunch, soppmiddag eller rent av till förrätt smaksatt med tryffelolja, riven parmesan och ett gott nybakt bröd.

Pumpasoppa
Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffe. Perfekt att göra på överbliven pumpa ex. efter Halloween. Pumpasoppa blir också god på sk Butternutchpumpa. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg. Gott i pumpasoppa är också att koka med två tärnade äpplen. Curry passar bra ihop med pumpa så om du vill kan du smaka av soppan med något krm curry. Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpafrön (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.

Pumparisotto som i Italien.
Servera som tillbehör eller på egen hand.

Pumparisotto
En god risotto smaksatt med bitar av pumpa. God som tillbehör till grillade grönsaker, kyckling, fisk eller kött.

Ta hand om och spara pumpa:
Ta hand om ex. överbliven pumpa från Halloween eller passa på att köpa när den är billig på hösten vid samma tid. Dela och gröp ur pumpan om det inte redan är gjort. Dela och skär ev. i klyftor och skär loss pumpaköttet.

Rostad hel pumpa:
Du kan rosta pumpan i halvor och sedan gröpa ur det mjuka rostade pumpaköttet samt serveras om förrätt, tillbehör eller till buffé på fat. Pumpaköttet kan också sparas.
Rosta pumpahalvorna (urgröpta) i ugnen på 175 grader i ca 1 timme eller mer - beror på storlek - tills pumpaköttet är mjukt. Gröp ur det mjuka pumpaköttet med en sked - lägg upp på fat eller tallrik. Låt svalna något och servera ex. med en tsk ringlad flytande honung, någon dl rostade pinjenötter eller solrosfrön (eller andra nötter - passa på att rosta i ugnen med pumpan eller i en stekpanna), flingsalt samt några varv med svartpepparkvarnen och ev. några blad sköljd grön sallad som ruccola, maché eller spenat på toppen.

Rostad pumpa i bitar:
Ett smidigt sätt att servera och ta hand om pumpa är att skära den i bitar och rosta i ugnen. Servera som tillbehör till det mesta. Blanda gärna med andra grönsaker som passar att rosta med pumpa är potatis, morötter, palsternacka, rotselleri, vitkål, paprika, lök och/eller purjolök.

Förvälld eller kokt pumpa:
Enklast är att skära pumpköttet i bitar ca 2x2 cm och sedan koka dem (förvälla dem) i saltat vatten i ca 15 minuter. Häll av vattnet och låt svalna. Förpacka i burkar eller fryspåsar och frys in.

Pumpamos
Pumpa passar utmärkt att göra mos av likt potatismos. Detta kan du spara i frysen och ta fram till risotto eller annan matlagning med pumpa. Gott nylagat också som mos till stekt eller grillad fisk, på buffé, till kött och vegetariskt.

Syltad pumpa
Syltad pumpa passar som tillbehör på buffé, till kött eller grönsaker. Förvarar du glasburkarna med syltad pumpa svalt och mörkt så håller de ett halvår. Hemgjord syltad pumpa är perfekt att göra av överbliven pumpa från ex. Halloween.

Pumpamarmelad med äpple
Pumpamarmelad med äpple. Marmelad på pumpa och äpple blir god och perfekt om du har massa överbliven pumpa från ex. Halloween. Pumpamarmelad är gott till frukostmackan och ostbrickan.

Alla recept på pumpa >>

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer