Pumpamarmelad med äpple

Marmelad på pumpa och äpple blir god och perfekt om du har massa överbliven pumpa från ex. Halloween. Pumpamarmelad är gott till frukostmackan och ostbrickan.
Till varje kilo pumpa- och äppelmos tar du 350 gram syltsocker samt saft av en halv citron. En citron har ungefär 0,75 dl citronsaft.

2 liter pumpamarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 kg pumpa
  • 2 kg äpple
  • 1 kg syltsocker
  • 3 citroner

Tillagning

  1. Tvätta och kärna ur äpplen och skär dem i grova tärningar. Lägg dem i en stor kastrull.
  2. Stycka sönder pumpan och skär den i klyftor. Skär bort skalet från pumpköttet och tärna pumpaköttet i ca 2x2 cm tärningar.
  3. Lägg pumpaköttet i kastrullen med äpplena.
  4. Häll på någon dl vatten och koka upp utan att det bränns. Gärna under lock. Koka på svag värme i 5 minuter. Fyll ev. på med lite vatten så att det inte bränner fast i grytan.
  5. Mixa pumpa- och äppelbitarna i en matberedare eller med stavmixer till en jämn puré.
  6. Mät upp pumpa- och äppelpurén i en kastrull och tillsätt socker. Till varje kilo (eller liter) pumpa- och äppelmos tar du 350 gram syltsocker.
  7. Koka på svag värme och rör då och så så att det inte bränns i ca 15 minuter.
  8. Tillsätt saften av en halv citron per liter pumpamarmelad.
  9. Fyll på rena glasburkar och förslut när de är varma. Du kan också frysa pumpamarmeladen i burkar. Öppnad burk pumpamarmelad förvarar du i kylen och håller då någon vecka minst.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer