Syltad pumpa

Syltad pumpa som passar som tillbehör på buffé, till kött eller grönsaker. Förvarar du glasburkarna med syltad pumpa svalt och mörkt så håller de ett halvår. Hemgjord syltad pumpa är perfekt att göra av överbliven pumpa från ex. Halloween.
Räkna att det blir ca 2 burkar x 0,75 liter syltad pumpa.

2 burkar syltad pumpa

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 dag 20 min

Ingredienser

  • 1 kg pumpa
  • 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl ättiksprit (12%)
  • 5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 bit hel ingefära ca 20 gram
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 tsk gula senapsfrön (valfritt)

Tillagning

  1. Dela pumpan i klyftor. Skär ut köttet och skär det i tärningar 1x1 - 2x2 cm stora.
  2. Koka upp alla ingredienser till lagen i en stor kastrull. Rör så att sockret smälter.
  3. Tillsätt pumpabitarna och koka upp. Ta av från värmen och låt stå att svalna. Sätt sedan in i kylen och låt stå ett ca ett dygn eller över natten.
  4. Ta till spisen igen och koka upp än en gång och låt sedan sjuda i tio minuter tills pumpan känns mjuk.
  5. Ta av från värmen och sleva upp pumpabitarna med en hålslev ner i väl rengjorda glasburkar. Tryck ihop pumpabitarna med en slev (ej med handen). Spara lagen.
  6. Koka upp lagen och häll den i burkarna över pumpabitarna så att det täcker.
  7. Sätt på lock och spara burkarna på sval och mörk plats.
  8. Syltad pumpa håller i upp till ett halvår. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer