Pumparisotto risotto med pumpa

Pumparisotto. En god risotto smaksatt med pumpa. God som vegetarisk rätt med riven parmesan eller tillbehör till grillade grönsaker, kyckling, fisk eller kött.
Servera gärna ett gott bröd till risotton.
Garnera gärna med skalade gröna pumpafrön (köps i affären). Eller skala fröna från pumpan men det är rätt pilligt.

4 portioner pumparisotto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 g tärnad pumpa utan skal
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl avorioris risottoris
  • 2 dl neutralt vitt vin
  • 8 dl vatten ev. en grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 till 2 dl riven ost som parmesan eller grano padano
  • 0,5 dl gröna pumpakärnor (valfritt)
  • 4 msk pumpaolja (valfritt)

Tillagning

  1. Gör först mos av pumpan: dela pumpan i klyftor. Skär bort skalet.
  2. Skär pumpaköttet i tärningar ca 2x2 cm stora.
  3. Lägg pumpabitarna i en kastrull och täck med vatten.
  4. Koka pumpabitarna mjuka i ca 30 minuter.
  5. Häll av vattnet och mosa pumpabitarna med en potatisstöt till ett mos. Smaka av pumpamoset med lite salt och vitpeppar.
  6. Risotton kan du börja laga när det är ca en kvart kvar av koktiden på pumpamoset.
  7. Skala och finhacka gul lök samt vitlök.
  8. Tillsätt riset och vitt vin. Rör om då och då.
  9. Koka i 25 minuter medan du då och då tillsätter mer buljong samt rör om så att riset inte kokar torrt.
  10. Riv osten och rör i den på slutet.
  11. Rör i 2 dl pumpamos i risotton och koka upp.
  12. Smaka av pumparisotton med salt och vitpeppar samt riven ost och ev. en klick smör.
  13. Du kan garnera pumparisotton med mer riven ost och rostade gröna pumpakärnor (rosta kärnorna någon minut i en stekpanna) samt ringla över lite pumpaolja.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer