Helstekt kyckling med gräddsås

Helstekt kyckling med gräddsås, rostade rotfrukter med potatis samt grönsallad.
Gott till kycklingen är att använda skyn till gräddsås. Gelé och lite soja ger såsen god smak. Vidare är rostad potatis och rotfrukter gott till men du kan också välja annat tillbehör som klyftpotatis, kokt potatis, hasselbackspotatis, potatismos, råris, tagliatelle med mera.
En grönsallad blandad med strimlad inlagd paprika samt salladsdressing eller tomatsallad passar fint till kycklingen.

6 portioner helstekt kyckling med gräddsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 45 min

Ingredienser

  • 1 hel kyckling ca 2,2 kg
  • 3 msk smör
  • 0,5 citron
  • 2 äpplen
  • 2 kvistar färsk rosmarin eller 0,5 tsk torkad rosmarin (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Rostade rotfrukter: 3 palsternackor
  • 300 gram rotselleri
  • 300 gram kålrot
  • 3 morötter
  • 6 stora fasta potatisar
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • Gräddsås: skyn från kycklingen ca 4 dl
  • 2 dl grädde
  • 3 msk mörk maizenaredning
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk vinbärsgelé
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta ut ev. inkråm och skölj kycklingen.
  3. Skölj och tärna äpple. Behövs ej skalas.
  4. Skölj och pressa saften ur en halv citron. Lägg citronsaften med smör i en liten kastrull. Smält smöret.
  5. Dela citronskalet grovt.
  6. Fyll kycklingen med tärnat äpple och citronskal.
  7. Lägg kycklingen i en ugnsform och sätt in den i ugnen i ca 15 minuter.
  8. Ta ut kycklingen och pensla den med smör- och citronblandningen.
  9. Salta och peppra kycklingen runt om. Strö ev. över rosmarin.
  10. Sätt in kycklingen med en stektermometer in i mitten. Stek kycklingen i nedre delen av ugnen till ca 78 grader (mindre kyckling räcker att steka till ca 70 grader). Det tar ca 1 timme per kilo - så räkna lite mer än två timmar för 2,2 kg.
  11. Rotfrukter med potatis: skölj och skala palsternacka, rotselleri, kålrot och morot. Skär dem i grova bitar. Dela potatisen i grova bitar.
  12. Lägg dem på en ugnsplåt med kanter och vänd runt med olja och salt.
  13. Baka rotfrukterna över kycklingen i ugnen i ca 45 minuter. Sätt alltså in dem när det är 45 minuter kvar på kycklingen. Ta ut och vänd runt efter halva tiden. Känn på dem så att de är klara när du tar ut dem.
  14. Ta ut kycklingen och låt den svalna något.
  15. Laga under tiden gräddsåsen: sila av skyn. Skölj ur pannan med någon dl vatten. Häll skyn i en såskastrull.
  16. Koka upp skyn med grädden samt red med maizenaredning och smaka av med vinbärsgelé, soja, salt och svartpeppar.
  17. Lägg upp kycklingen på skärbräda och skär upp den. Skär av lår och dela dem. Skär av bröst och skär dem mot fibrerna i grova bitar. Plocka rester av köttet från kycklingen.
  18. Lägg upp kycklingen på fat och servera med rotfrukterna, gräddsåsen samt en grönsallad eller tomatsallad.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer