Helstekt kyckling med gräddsås

Helstekt kyckling med gräddsås, rostade rotfrukter med potatis samt grönsallad.
Gott till kycklingen är att använda skyn till gräddsås. Gelé och lite soja ger såsen god smak. Vidare är rostad potatis och rotfrukter gott till men du kan också välja annat tillbehör som klyftpotatis, kokt potatis, hasselbackspotatis, potatismos, råris, tagliatelle med mera.
En grönsallad blandad med strimlad inlagd paprika samt salladsdressing eller tomatsallad passar fint till kycklingen.

6 portioner helstekt kyckling med gräddsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 45 min

Ingredienser

  • 1 hel kyckling ca 2,2 kg
  • 3 msk smör
  • 0,5 citron
  • 2 äpplen
  • 2 kvistar färsk rosmarin eller 0,5 tsk torkad rosmarin (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Rostade rotfrukter: 3 palsternackor
  • 300 gram rotselleri
  • 300 gram kålrot
  • 3 morötter
  • 6 stora fasta potatisar
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • Gräddsås: skyn från kycklingen ca 4 dl
  • 2 dl grädde
  • 3 msk mörk maizenaredning
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk vinbärsgelé
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta ut ev. inkråm och skölj kycklingen.
  3. Skölj och tärna äpple. Behövs ej skalas.
  4. Skölj och pressa saften ur en halv citron. Lägg citronsaften med smör i en liten kastrull. Smält smöret.
  5. Dela citronskalet grovt.
  6. Fyll kycklingen med tärnat äpple och citronskal.
  7. Lägg kycklingen i en ugnsform och sätt in den i ugnen i ca 15 minuter.
  8. Ta ut kycklingen och pensla den med smör- och citronblandningen.
  9. Salta och peppra kycklingen runt om. Strö ev. över rosmarin.
  10. Sätt in kycklingen med en stektermometer in i mitten. Stek kycklingen i nedre delen av ugnen till ca 78 grader (mindre kyckling räcker att steka till ca 70 grader). Det tar ca 1 timme per kilo - så räkna lite mer än två timmar för 2,2 kg.
  11. Rotfrukter med potatis: skölj och skala palsternacka, rotselleri, kålrot och morot. Skär dem i grova bitar. Dela potatisen i grova bitar.
  12. Lägg dem på en ugnsplåt med kanter och vänd runt med olja och salt.
  13. Baka rotfrukterna över kycklingen i ugnen i ca 45 minuter. Sätt alltså in dem när det är 45 minuter kvar på kycklingen. Ta ut och vänd runt efter halva tiden. Känn på dem så att de är klara när du tar ut dem.
  14. Ta ut kycklingen och låt den svalna något.
  15. Laga under tiden gräddsåsen: sila av skyn. Skölj ur pannan med någon dl vatten. Häll skyn i en såskastrull.
  16. Koka upp skyn med grädden samt red med maizenaredning och smaka av med vinbärsgelé, soja, salt och svartpeppar.
  17. Lägg upp kycklingen på skärbräda och skär upp den. Skär av lår och dela dem. Skär av bröst och skär dem mot fibrerna i grova bitar. Plocka rester av köttet från kycklingen.
  18. Lägg upp kycklingen på fat och servera med rotfrukterna, gräddsåsen samt en grönsallad eller tomatsallad.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer