Halloweentårta med marsipan

Halloweentårta med marsipan, vispad grädde, apelsinfyllning och tårtbotten. En variant på prinsesstårta fast med orange marsipan och apelsinsmak.

Baka egen tårtbotten och laga egen vaniljkräm eller laga din Halloweentårta snabbt och enkelt med färdig marsipan, vaniljvisp och färdiga tårtbottnar.

Halloweentårtan tar längre tid men blir mycket god om du lagar allt själv. Hittar du inte orange karamellfärg kan du ta gul och röd och blanda eller leta hos ex. Panduro Hobby.

8 el. 12 bitar Halloweentårta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl potatismjöl
  • FYLLNING: 1 dl apelsinmarmelad
  • 3 dl vaniljvisp
  • 4 dl vispgrädde
  • GARNERING: 400 g marsipan eller mandelmassa du färgat med orange karamellfärg eller färdigt marsipanlock
  • 2 msk florsocker
  • 10 g choklad
  • EGEN VANILJKRÄM 3 DL: 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 3 tsk potatismjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk smör

Tillagning

  1. TÅRTBOTTEN: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda/vispa socker, ägg, vetemjöl, bakpulver och potatismjöl och häll i en smörjd och bröad rund form ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 40 min. Låt svalna och dela sedan i två lager eller bottnar.
  2. Vispa grädden hård.
  3. Vispa vaniljvispen till en krämig konsistens. Eller gör egen vaniljkräm enligt nedan.
  4. Använd redan utkavlad mandelmassa på rulle eller kavla ut marsipan eller mandelmassa till en rundel ca 2-3 mm tjock samt ca 45 cm i diameter. Färga den orange med karamellfärg.
  5. Dags att bygga Halloweentårtan: lägg en tårtbotten på ett fat och bred på apelsinsylten.
  6. Lägg på nästa botten och bred sedan på ett lager vaniljkräm.
  7. Blanda i resten av vaniljkrämen i den vispade grädden och fördela i en stor hög på tårtbottnen som du formar likt en prinsesstårta.
  8. Lägg försiktig på marsipan- eller mandelmasselocket/rundeln över gräddblandningen och vik ner och forma runt tårtan. Skär bort överbliven marsipan runt kanterna. Ett tips är att rulla upp marsipanen först på en kavel och sedan rulla ut över tårtan från kaveln.
  9. Smält en liten bit choklad i ett mått för matsked i mikron och häll ut i formen ett pumpafäste på ett bakplåtspapper. Låt stelna.
  10. Garnera Halloweentårtan genom att skära trekantiga hål i den likt ett ansikte på en pumpa. Sätt pumpafästet av choklad ovanför ansiktet.
  11. Pudra över florsocker.
  12. EGEN VANILJKRÄM: Med riktig vaniljstång: vispa samman alla ingredienser i en tjockbottnad gryta eller kastrull (ej aluminium). Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljkornen och tillsätt med stjälkarna.
  13. Med vaniljsocker: vispa samman alla ingredienser i en tjockbottnad gryta eller kastrull (ej aluminium). Fortsätt med nästa steg nedan och vispa i vaniljsockret när krämen är kall. Värm försiktigt den blivande krämen under vispning. Den får ej koka då spricker krämen. När krämen blir varmare så tjocknar den. Vispa och värm tills krämen tjocknar likt en majonnäs. Ta av från värmen och fortsätt röra tills krämen kallnat till rumstemperatur. Rör ev. i en tsk smör för en blankare vaniljkräm.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer