Pumpasoppa

Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffe. Perfekt att göra på överbliven pumpa ex. efter Halloween. Pumpasoppa blir också god på sk Butternutchpumpa. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg. Som förrätt räcker receptet till 6 portioner. 

Gott i pumpasoppa är också att koka med två tärnade äpplen. Curry passar bra ihop med pumpa så om du vill kan du smaka av soppan med något krm curry. 

Räkna ca 800 gram pumpakött när du skärt rent pumpan från skalet. Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpafrön (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.

4 portioner pumpasoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1,5 kg hel pumpa
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde, creme fraiche eller matyoghurt
  • 2 krm curry (valfritt)
  • 0,5 dl gröna skalade pumpafrön

Tillagning

  1. Skär pumpan i klyftor och skär bort skalet. Skär eller skrapa bort kärnor och trådar. Skiva i bitar.
  2. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  3. Fräs löken i olivolja i en stor gryta eller kastrull, tillsätt vitlöken, salt, vitpeppar samt pumpa. Låt allt fräsa runt några minuter.
  4. Häll på vattnet och låt koka i 40 minuter - pumpabitarna ska vara mjuka och kunna gå att mosa sönder.
  5. Mixa pumpasoppan med en stavmixer. Du kan också mosa sönder bitarna för hand med ex. en potatisstöt.
  6. Tillsätt och rör ut grädde, creme fraiche eller grekisk yoghurt. Värm upp.
  7. Smaka av pumpasoppan med salt och vitpeppar. Något krm curry blir också gott i men det är valfritt.
  8. Servera gärna pumpasoppan med rostade gröna skalade pumpafrön på toppen samt gott bröd till ex. foccacia.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer