Yoghurtsås med citron och mynta

Introduktion och förberedelse

Yoghurtsås med citronskal, citronsaft och hackad mynta.

En kall sås som passar till grillspett, tagine, grillat, couscoussallad, bulgur med mera.

Förvaras i kyl och kan förberedas i god tid - flera dagar i förväg.

Lättlagat till många

En sås som är lättlagad till många gäster.

Här en stor omgång till 8 portioner men kan såklart halveras för 4 portioner eller anpassas som du vill.

Vegan variant

Vill du ha en vegan yoghurtsås så kan du använda Oatly Fraiche istället för matyoghurt.

Varianter

Andra kryddor som passar i är en pressad vitlök, några krm spiskummin; mald koriander; cayennepeppar eller chiliflakes.

8 portioner yoghurtsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 6 dl naturell yoghurt eller grekisk eller turkisk matyoghurt
  • 1 msk rivet skal från en ekologisk citron
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 msk hackad färsk mynta eller 1 tsk torkad mynta
  • 1 msk socker eller honung
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Skölj citronen och riv skal fint samt lägg i en skål. Dela och pressa i citronsaft.
  2. Skölj och hacka färsk mynta eller använd torkad.
  3. Tillsätt och rör i yoghurt.
  4. Smaka av såsen med svartpeppar, paprikapulver, socker eller honung samt salt. Ta eventuellt i lite mer citronskal och citronsaft om du vill.
  5. Förvara övertäckt i kylen fram till servering.
E-mail
Medel: 4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept:

Recept från Marocko med tagine och couscous

Välkommen på fest bland tagines, couscous, mandlar och mynta bland couscous och het harissa. Laga...