Grillspett från Marocko

Grillspett från Marocko med marockanska kryddor och fin gul färg av saffran. Gör spetten med mört kött från kyckling, entrecote eller fläskkarré. Spetten kan grillas eller lagas i ugnen. De kan också stekas i vanlig stekpanna eller grillpanna.

Serveringsförslag:

Här ett förslag med kyckling och tillbehör. Spetten är goda med kokt couscous; yoghurtsås av matyoghurt, citronsaft och mynta; sallad av babyspenat, fetaost, cocktailtomater, olivolja och vinäger. Vidare är en chilisså av olivolja blandat med harissa chilipasta gott till. Samt chermoula som är en kall sås - en slags pesto från Marocko.

Man kan också ha en annan couscoussallad, couscous med grönsaker eller bulgursallad till.

Till buffé:

Du kan också göra mindre spett med hälften av kött på varje och servera på buffé.

4 portioner grillspett från Marocko

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram mört kött från kyckling, entrecote eller fläskkarré
  • 2 msk mald spiskummin
  • 0,5 g saffran
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 tsk kajennpeppar
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk lökpulver
  • 12 små träspett

Tillagning

  1. Skär köttet i små kuber (2x2 cm).
  2. Arbeta ihop kött och övriga ingredienser i en bunke. Marinera så länge du har tid. Gärna någon timme eller över natten.
  3. Lägg spetten i vatten under tiden.
  4. Sett ugnen på 225 grader eller tänd grillen.
  5. Trä upp kött på spett (räkna 2-3 spett var).
  6. I ugn: stek i ugn på grillgaller med ugnsplåt under (lägg folie i plåten så slipper du rengöra den) på 225 grader i tills de fått färg i runt 15 minuter. Ta ut och vänd efter halva tiden.
  7. På grill: grilla spetten runt om i ca 10 minuter tills de är genomstekta och har fin grillyta.
  8. Lägg upp och låt gärna spetten vila någon minut innan servering på fat. Garnera ev. med lite hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept