Grillspett från Marocko

Grillspett från Marocko med marockanska kryddor och fin gul färg av saffran. Gör spetten med mört kött från kyckling, entrecote eller fläskkarré. Spetten kan grillas eller lagas i ugnen. De kan också stekas i vanlig stekpanna eller grillpanna.

Serveringsförslag:

Här ett förslag med kyckling och tillbehör. Spetten är goda med kokt couscous; yoghurtsås av matyoghurt, citronsaft och mynta; sallad av babyspenat, fetaost, cocktailtomater, olivolja och vinäger. Vidare är en chilisså av olivolja blandat med harissa chilipasta gott till. Samt chermoula som är en kall sås - en slags pesto från Marocko.

Man kan också ha en annan couscoussallad, couscous med grönsaker eller bulgursallad till.

Till buffé:

Du kan också göra mindre spett med hälften av kött på varje och servera på buffé.

4 portioner grillspett från Marocko

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram mört kött från kyckling, entrecote eller fläskkarré
  • 2 msk mald spiskummin
  • 0,5 g saffran
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 tsk kajennpeppar
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk lökpulver
  • 12 små träspett

Tillagning

  1. Skär köttet i små kuber (2x2 cm).
  2. Arbeta ihop kött och övriga ingredienser i en bunke. Marinera så länge du har tid. Gärna någon timme eller över natten.
  3. Lägg spetten i vatten under tiden.
  4. Sett ugnen på 225 grader eller tänd grillen.
  5. Trä upp kött på spett (räkna 2-3 spett var).
  6. I ugn: stek i ugn på grillgaller med ugnsplåt under (lägg folie i plåten så slipper du rengöra den) på 225 grader i tills de fått färg i runt 15 minuter. Ta ut och vänd efter halva tiden.
  7. På grill: grilla spetten runt om i ca 10 minuter tills de är genomstekta och har fin grillyta.
  8. Lägg upp och låt gärna spetten vila någon minut innan servering på fat. Garnera ev. med lite hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer