Grillspett från Marocko

Grillspett från Marocko med marockanska kryddor och fin gul färg av saffran. Gör spetten med mört kött från kyckling, entrecote eller fläskkarré. Spetten kan grillas eller lagas i ugnen. De kan också stekas i vanlig stekpanna eller grillpanna.

Serveringsförslag:

Här ett förslag med kyckling och tillbehör. Spetten är goda med kokt couscous; yoghurtsås av matyoghurt, citronsaft och mynta; sallad av babyspenat, fetaost, cocktailtomater, olivolja och vinäger. Vidare är en chilisså av olivolja blandat med harissa chilipasta gott till. Samt chermoula som är en kall sås - en slags pesto från Marocko.

Man kan också ha en annan couscoussallad, couscous med grönsaker eller bulgursallad till.

Till buffé:

Du kan också göra mindre spett med hälften av kött på varje och servera på buffé.

4 portioner grillspett från Marocko

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram mört kött från kyckling, entrecote eller fläskkarré
  • 2 msk mald spiskummin
  • 0,5 g saffran
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 tsk kajennpeppar
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk lökpulver
  • 12 små träspett

Tillagning

  1. Skär köttet i små kuber (2x2 cm).
  2. Arbeta ihop kött och övriga ingredienser i en bunke. Marinera så länge du har tid. Gärna någon timme eller över natten.
  3. Lägg spetten i vatten under tiden.
  4. Sett ugnen på 225 grader eller tänd grillen.
  5. Trä upp kött på spett (räkna 2-3 spett var).
  6. I ugn: stek i ugn på grillgaller med ugnsplåt under (lägg folie i plåten så slipper du rengöra den) på 225 grader i tills de fått färg i runt 15 minuter. Ta ut och vänd efter halva tiden.
  7. På grill: grilla spetten runt om i ca 10 minuter tills de är genomstekta och har fin grillyta.
  8. Lägg upp och låt gärna spetten vila någon minut innan servering på fat. Garnera ev. med lite hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer