Tysk äppelkaka

Tysk äppelkaka eller apfelstrudel. En tysk äppelpaj med äpplen, nötter, kanel och russin smaksatt med lite rom bakad i smördeg.

Servera strudeln med vaniljsås, vispad grädde eller glass som dessert eller fika.

4-6 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 6 äpplen
  • 3/4 dl socker
  • 2 msk rom
  • 0,5 dl russin
  • 0,5 dl hasselnötter
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 bit smördeg (finns färdig fryst)
  • 1 ägg
  • Florsocker att pudra över

Tillagning

  1. Tina smördegen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala och tärna äpplen och lägg i en stor bunke.
  4. Hacka nötter grovt.
  5. Blanda nötter med äpplen, socker, rom, russin, nötter och kanel i bunken.
  6. Kavla ut en platta smördeg på mjölat bakbord till minst dubbla storleken - gärna större till en stor rektangel.
  7. Lägg på äppelfyllningen på nedre halvan längs med långkanten, vik över degen och gör en rulle - en så kallad strudel.
  8. Lägg smördegsrullen på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Pensla apfelstrudeln med uppvispat ägg.
  10. Baka apfelstrudeln i ugnen på 200 grader tills den fått fin färg, cirka 20 minuter.
  11. Låt apfelstrudeln svalna något och garnera med att sikta över florsocker.
  12. Servera apfelstrudel varm eller kall med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer