Tysk äppelkaka

Tysk äppelkaka eller apfelstrudel. En tysk äppelpaj med äpplen, nötter, kanel och russin smaksatt med lite rom bakad i smördeg.

Servera strudeln med vaniljsås, vispad grädde eller glass som dessert eller fika.

4-6 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 6 äpplen
  • 3/4 dl socker
  • 2 msk rom
  • 0,5 dl russin
  • 0,5 dl hasselnötter
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 bit smördeg (finns färdig fryst)
  • 1 ägg
  • Florsocker att pudra över

Tillagning

  1. Tina smördegen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala och tärna äpplen och lägg i en stor bunke.
  4. Hacka nötter grovt.
  5. Blanda nötter med äpplen, socker, rom, russin, nötter och kanel i bunken.
  6. Kavla ut en platta smördeg på mjölat bakbord till minst dubbla storleken - gärna större till en stor rektangel.
  7. Lägg på äppelfyllningen på nedre halvan längs med långkanten, vik över degen och gör en rulle - en så kallad strudel.
  8. Lägg smördegsrullen på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Pensla apfelstrudeln med uppvispat ägg.
  10. Baka apfelstrudeln i ugnen på 200 grader tills den fått fin färg, cirka 20 minuter.
  11. Låt apfelstrudeln svalna något och garnera med att sikta över florsocker.
  12. Servera apfelstrudel varm eller kall med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.