Wallenbergare

Wallenbergare är gott med gröna ärtor, potatismos, skirat smör och rårörda lingon.

En fluffig och saftig färsbiff av kalvfärs mixad med ägg och grädde.

4 portioner Wallenbergare

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram kalvfärs, finmalen
  • 3 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl ströbröd, siktat, till panering
  • 2 krm fyra kryddor sk epice riche - malen torkad kryddpeppar, vitpeppar, kryddnejlika och muskot (valfritt). Eller bara något krm kryddpeppar.
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • POTATISMOS: 16 kokta potatisar mosade
  • 100 gram smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • TILLBEHÖR: 150 gram gröna ärtor, brysselkål, smörstekta sockerärtor, haricots verts eller valfri grönsak
  • 2 dl rårörda lingon eller lingonsylt
  • 200 gram skirat smör

Tillagning

  1. POTATISMOS: Skala, dela och koka potatis till moset.
  2. Smält och skira smöret i en kastrull och sätt åt sedan sidan.
  3. Se till så att alla ingredienser är kalla.
  4. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  5. WALLENBERGARE: Hacka färsen lite extra på en skärbräda för hand. Lägg i en stor bunke eller matberedare med kniv.
  6. Knäck ägg och dela upp i vitor och gulor. Du kan spara vitorna i kylen till annat ex. maränger eller omelett med lite fler hela ägg i.
  7. Tillsätt äggulorna till färsen. Rör ut eller mixa ut äggulorna i färsen.
  8. Tillsätt salt, vitpeppar och ev. fyra kryddor (alternativt ersätt med lite kryddpeppar).
  9. Tillsätt lite grädde i taget under kraftig vispning eller mixning. Tillsätt bara grädde tills färsen är lös men fast nog att forma biffar.
  10. Hit kan du förbereda smeten och förvara i kylen om du önskar.
  11. Sprid ut ströbröd på en tallrik.
  12. Skira smöret i en liten kastrull.
  13. Värm en stekpanna och ta i någon msk av det skirade smöret. Stek gärna ett smakprov av smeten och smaka av med salt och peppar.
  14. Dags att steka wallenbergarna: Dela upp smeten i fyra delar. Smörj händerna med lite olja så fastnar inte smeten i händerna och den blir lättare att forma. Forma runda burgare eller plättar ca 2 cm cm tjocka. Strö över ett lager ströbröd vänd och strö över ströbröd på andra sidan.
  15. Värm en stekpanna och bryn dem i smör och olja på båda sidorna några minuter. Var försiktig när du vänder dem. Du kan forma ihop dem lite med stekspaden så att de blir runda och fina.
  16. Sätt sedan in stekpannan i ugnen eller lägg över på en ugnsplåt.
  17. Låt dem steka färdigt i ca 20 minuter i mitten av ugnen. Gör under tiden potatismoset genom att hälla av potatisen, stöta den med en potatisstöt, blanda i smör, mjölk (ha moset på plattan så att mjölken och moset blir varmt) samt smaka av med salt och vitpeppar.
  18. TILLBEHÖR: Koka upp de gröna ärtorna eller värm dem i mikron.
  19. Servera Wallenbergarna med potatismoset, kokta gröna ärter, skeda över skirat smör samt servera rårörda lingon eller lingonsylt till.

Serveringsförslag

Tips

  • En matberedare med kniv fungera bra att mixa ihop smeten till Wallenbergarna men det går också att röra ihop i en bunke för hand eller med elvisp.
  • Med en utstickare, en rostfri ring, så kan du forma mycket fina runda och höga wallenbergare. Då oljar du en bricka, fyller smet i ringen upp till kanten, vänder hela ringen med smeten i ströbröd och steker dem någon minut ljust bruna med ringen i stekpannan i smör. Ta sedan upp ringen och stek nästa wallenbergare. För över på en ugnsplåt och för över till ugnen.

Varianter

  • Istället för kalvfärs kan du ta finmalen nötfärs, viltfärs eller kycklingfärs. Be gärna att få köttet mald fint två gånger eller mal det själv.
  • Man kan utesluta ströbrödet och steka dem utan panering. Eller byta ströbröd mot panko.

Kan dubbleras

Dubbla gärna receptet (när du ändå kladdar ner en matberedare) och frys in dem.

E-mail
Medel: 4.1 (88 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-24