Wallenbergare med köttfärs

Introduktion och förberedelse

Wallenbergare med vanlig köttfärs istället för kalvfärs. Du kan ta nötfärs. Wallenbergare serveras vanligtvis med skirat smör, ärtor och potatismos men kan serveras som vilka biffar som helst samt valfria tillbehör. Ett förslag på tillbehör är med rostad potatis och limesås.

Gott att variera smaken på Wallenbergare med är tahini sesampasta samt att panera wallenbergarna i panko japanskt ströbröd istället för vanligt ströbröd.

4 portioner wallenbergare med köttfärs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram köttfärs som nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk tahini sesampasta (valfritt)
  • 2 dl panko japanskt ströbröd eller vanligt ströbröd
  • 2 msk matolja att steka i
  • 2 msk smör att steka i

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg köttfärsen i en matberedare med knivredskapet monterat. Du kan också röra ihop smeten för hand i en skål.
  3. Lägg i ägg, salt och peppar samt ev. tahini sesampasta.
  4. Kör några sekunder så att ägget blandas ut.
  5. Tillsätt grädde och mixa någon halv minut till en jämn smet.
  6. Häll upp ströbröd på en tallrik.
  7. Smörj en bricka eller tallrik samt händerna med lite olja.
  8. Forma bollar och sedan biffar och lägg på brickan eller tallrik. Du kan forma fyra större Wallenbergare eller 8 mindre (2 per portion).
  9. Vänd dem i ströbröd och lägg upp på en tallrik bredvid.
  10. Värm en stekpanna med någon msk olja samt smör i.
  11. Bryn Wallenbergarna 2-3 minuter på varje sida, förslagsvis några i taget i stekpannan.
  12. Lägg över Wallenbergarna i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna och ställ in dem att steka klart i ugnen i ca 15 minuter tills de har svällt upp något och är genomstekta (speciellt om du använt blandfärs så måste de stekas helt genom - kolla ev. genom att dela på en).
  13. Ta ut och servera Wallenbergarna med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.