Wallenbergare med köttfärs
Wallenbergare med vanlig köttfärs - nötfärs - istället för kalvfärs.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Lägg köttfärsen i en matberedare med knivredskapet monterat. Du kan också röra ihop smeten för hand i en skål.
- Lägg i ägg, salt och peppar samt ev. tahini sesampasta.
- Kör eller rör några sekunder så att ägget blandas ut.
- Tillsätt grädde och mixa eller blanda hastigt någon halv minut till en jämn smet.
- Häll upp ströbröd på en tallrik.
- Smörj en bricka eller tallrik samt händerna med lite olja.
- Forma bollar och sedan runda biffar och lägg på brickan eller tallrik. Du kan forma fyra större biffar eller 8 mindre till 2 per portion.
- Vänd dem i ströbröd och lägg upp på en tallrik bredvid.
- Värm en stekpanna med någon msk olja samt smör i.
- Bryn biffarna 2-3 minuter på varje sida, förslagsvis några i taget i stekpannan.
- Lägg över biffarna i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna och ställ in dem att steka klart i ugnen i ca 15 minuter tills de har svällt upp något och är genomstekta (speciellt om du använt blandfärs så måste de stekas helt genom - kolla ev. genom att dela på en).
- Ta ut och servera biffarna med önskade tillbehör.
Serveringsförslag
- Wallenbergare serveras vanligtvis med skirat smör eller brynt smör, gröna ärtor och potatismos.
- Kan serveras som vilka biffar som helst med valfria tillbehör.
- Ett annat förslag på tillbehör är med rostad potatis och limesås - se bild.
Varianter
- Istället för nötfärs kan du laga Wallenbergare med kalvfärs.
- Gott att variera smaken på Wallenbergare med är tahini sesampasta.
- Panera wallenbergarna i panko japanskt ströbröd istället för vanligt ströbröd.
Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal