Wallenbergare med köttfärs

Wallenbergare med köttfärs istället för kalvfärs. Du kan ta nötfärs eller blandfärs (måste då genomstekas). 

Wallenbergare serveras vanligtvis med skirat smör, ärtor och potatismos men kan serveras som vilka biffar som helst samt valfria tillbehör.

Gott att variera smaken på Wallenbergare med är tahini sesampasta samt att panera wallenbergarna i panko japanskt ströbröd istället för vanligt ströbröd.

4 portioner wallenbergare med köttfärs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram köttfärs, nötfärs eller blandfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl crème fraiche eller grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk tahini sesampasta (valfritt)
  • 2 dl panko japanskt ströbröd eller vanligt ströbröd
  • 2 msk matolja att steka i
  • 2 msk smör att steka i

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg köttfärsen i en matberedare med knivredskapet monterat. Du kan också röra ihop smeten för hand i en skål.
  3. Lägg i ägg, salt och peppar samt ev. tahini sesampasta.
  4. Kör några sekunder så att ägget blandas ut.
  5. Tillsätt crème fraiche eller grädde och mixa någon halv minut till en jämn smet.
  6. Häll upp ströbröd på en tallrik.
  7. Smörj en bricka eller tallrik samt händerna med lite olja.
  8. Forma bollar och sedan biffar och lägg på brickan eller tallrik. Du kan forma fyra större Wallenbergare eller 8 mindre (2 per portion).
  9. Vänd dem i ströbröd och lägg upp på en tallrik bredvid.
  10. Värm en stekpanna med någon msk olja samt smör i.
  11. Bryn Wallenbergarna 2-3 minuter på varje sida, förslagsvis några i taget i stekpannan.
  12. Lägg över Wallenbergarna i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna och ställ in dem att steka klart i ugnen i ca 15 minuter tills de har svällt upp något och är genomstekta (speciellt om du använt blandfärs så måste de stekas helt genom - kolla ev. genom att dela på en).
  13. Ta ut och servera Wallenbergarna med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer