Wallenbergare med köttfärs

Introduktion och förberedelse

Wallenbergare med vanlig köttfärs - nötfärs - istället för kalvfärs.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för nötfärs kan du laga Wallenbergare med kalvfärs.
  • Gott att variera smaken på Wallenbergare med är tahini sesampasta.
  • Panera wallenbergarna i panko japanskt ströbröd istället för vanligt ströbröd.

4 portioner wallenbergare med köttfärs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram köttfärs som nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk tahini sesampasta (valfritt)
  • 2 dl panko japanskt ströbröd eller vanligt ströbröd
  • 2 msk matolja att steka i
  • 2 msk smör att steka i

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Lägg köttfärsen i en matberedare med knivredskapet monterat. Du kan också röra ihop smeten för hand i en skål.
  3. Lägg i ägg, salt och peppar samt ev. tahini sesampasta.
  4. Kör eller rör några sekunder så att ägget blandas ut.
  5. Tillsätt grädde och mixa eller blanda hastigt någon halv minut till en jämn smet.
  6. Häll upp ströbröd på en tallrik.
  7. Smörj en bricka eller tallrik samt händerna med lite olja.
  8. Forma bollar och sedan runda biffar och lägg på brickan eller tallrik. Du kan forma fyra större biffar eller 8 mindre till 2 per portion.
  9. Vänd dem i ströbröd och lägg upp på en tallrik bredvid.
  10. Värm en stekpanna med någon msk olja samt smör i.
  11. Bryn biffarna 2-3 minuter på varje sida, förslagsvis några i taget i stekpannan.
  12. Lägg över biffarna i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna och ställ in dem att steka klart i ugnen i ca 15 minuter tills de har svällt upp något och är genomstekta (speciellt om du använt blandfärs så måste de stekas helt genom - kolla ev. genom att dela på en).
  13. Ta ut och servera biffarna med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.3 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-15