Wallenbergare med rostad potatis och limesås
Wallenbergare på nötfärs serverad med rostad potatis smaksatt med örter, limesås med crème fraiche-sås samt marinerade linser.
Tillagning
- POTATIS: Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Skölj potatisen och skär ev. bort fula delar.
- Dela potatisarna på längden i halvor.
- Häll olivolja i en ugnsform ex. en ugnsplåt.
- Lägg i potatisarna samt tillsätt timjan och rosmarin samt salt och peppar. Vänd runt potatisarna i oljan och kryddorna.
- Vänd på potatisarna så att skalet är nedåt och snittytan uppåt.
- Ugnsrosta potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter. De ska ha fin färg och vara mjuka inuti. Smaka gärna på en potatishalva.
- Hacka basilika. Innan servering så blandar du potatisen med basilikan.
- WALLENBERGARE: Lägg köttfärsen i en matberedare med knivredskapet monterat. Du kan också röra ihop smeten för hand.
- Lägg i ägg, salt och peppar samt ev. tahini sesampasta.
- Kör några sekunder så att ägget blandas ut.
- Tillsätt grädde och mixa någon halv minut till en jämn smet.
- Häll upp ströbröd på en tallrik.
- Smörj en bricka eller tallrik samt händerna med lite olja.
- Forma bollar och sedan biffar och lägg på brickan eller tallrik. Du kan forma fyra större Wallenbergare eller 8 mindre (2 per portion).
- Vänd dem i ströbröd och lägg upp på en tallrik bredvid.
- Värm en stekpanna med några msk olja i.
- Bryn Wallenbergarna 2-3 minuter på varje sida, förslagsvis några i taget i stekpannan.
- Lägg öveR i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna och ställ in dem att steka klart i ugnen i ca 10 minuter tills de har svällt upp något och är genomstekta (speciellt om du använt blandfärs så måste de stekas helt genom - kolla ev. genom att dela på en).
- Under tiden potatis och Wallenbergarna är i ugnen lagar du marinerade gröna linser och limesås.
- MARINERADE LINSER: Lägg de gröna linserna i en kastrull och täck med vatten. Koka dem mjuka i 20 minuter på medelvärme med lock. Skala och hacka under tiden rödlök.
- Skölj och strimla purjolöken. Stek löken på medelvärme i en stekpanna i olivoljan.
- Skala och pressa i vitlöken. Låt löken steka på låg värme medan linserna kokar klart.
- Häll av linserna och bland med löken i pannan eller en skål.
- Tillsätt balsamico vinäger, honung, salt och peppar. Smaka av och servera.
- LIMESÅS: Skölj limefrukten. Riv ev. en skalet fint och lägg i en skål.
- Dela limefrukten, sätt i en gaffel i fruktköttet och pressa ur saften i skålen.
- Blanda i créme fraiche, färskost, honung, salt och peppar.
- Smaksätt ev. med riven pepparrot.
- Ta ut och servera Wallenbergarna med tillbehören.
Serveringsförslag
- Förutom mitt serveringsförslag så är det gott med en grönsallad med majs, tärnad gurka och rödlök i olivolja samt vinäger.
- Du kan servera Wallenbergarna med valfria tillbehör om du önskar.
- Ett förslag är att servera som klassisk Wallenbergare med skirat smör och potatismos.
- Tar du bort potatisen så blir rätten GI- samt LCHF anpassad.
Varianter
Istället för nötfärs kan du ta finmalen kalvfärs (orginalet), kycklingfärs eller viltfärs.
Uppskattat näringsvärde per portion: 520 kcal