Kycklingwallenbergare
Wallenbergare med kycklingfärs är en slags luftiga och saftiga kycklingbiffar med kycklingfärs, ägg och grädde i smeten.
Tillagning
- Förbered potatis: skala, dela och koka potatis till moset.
- Smält och skira smöret i en kastrull och sätt åt sedan sidan.
- Se till så att alla ingredienser är kalla.
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Hacka färsen lite extra på en skärbräda för hand. Lägg i en stor bunke eller mixer.
- Knäck ägg och dela upp i vitor och gulor. Du kan spara vitorna i kylen till annat ex. maränger eller omelett med lite fler hela ägg i.
- Tillsätt äggulorna till färsen. Rör ut eller mixa ut äggulorna i färsen.
- Tillsätt en halv tsk salt, vitpeppar och eventuellt fyra kryddor. Fyra kryddor kan uteslutas eller ersättas med något krm kryddpeppar.
- Tillsätt lite grädde i taget under kraftig vispning eller mixning. Smeten ska vara jämn och lös men fast nog att forma till biffar. Blir den för lös så blir wallenbergarna svåra att steka så ev. behöver du ej alla grädde. Rör eller mixa inte för länge.
- Hit kan du förbereda wallenbergssmeten och förvara i kylen om du önskar.
- Sprit ut ströbröd på en tallrik.
- Skira smöret i en liten kastrull.
- Värm en stekpanna och ta i en tsk av det skirade smöret. Stek ett smakprov av wallenbergssmeten och smaka av med salt och peppar. Förslagsvis en halv tsk salt och något halvt krm vitpeppar.
- Dags att steka wallenbergarna: Dela upp smeten i fyra delar. Smörj händerna med lite olja så fastnar inte smeten i händerna och den blir lättare att forma. Forma runda burgare eller plättar ca 2 cm cm tjocka. Strö över ett lager ströbröd vänd och strö över ströbröd på andra sidan.
- Värm en stekpanna och bryn wallenbergarna i 2-3 msk skirat smör på båda sidorna några minuter. Var försiktig när du vänder dem. Du kan forma ihop dem lite med stekspaden så att de blir runda och fina.
- Sätt sedan in stekpannan i ugnen eller lägg över Wallenbergarna på en ugnsplåt.
- Låt Wallenbergarna steka färdigt i ca 20 minuter i mitten av ugnen.
- TILLBEHÖR: Gör under tiden potatismoset genom att hälla av potatisen, stöta den med en potatisstöt, blanda i smör, mjölk (ha moset på plattan så att mjölken och moset blir varmt) samt smaka av med salt och vitpeppar.
- Koka upp de gröna ärtorna eller värm dem i mikron.
- Servera kycklingwallenbergarna med potatismoset, kokta gröna ärter, skeda över skirat smör samt servera rårörda lingon eller lingonsylt till.
Serveringsförslag
Kycklingwallenbergare serveras med gröna ärter, potatismos, skirat smör och rårörda lingon.
Tips
- En matberedare fungera bra att mixa ihop smeten till Wallenbergarna men det går också att röra ihop i en bunke för hand.
- Med en utstickare, en rostfri ring, så kan du forma mycket fina runda och höga Wallenbergare. Då oljar du en bricka, fyller smet i ringen upp till kanten, vänder hela ringen med smeten i ströbröd och steker dem någon minut ljust bruna med ringen i stekpannan i smör. Ta sedan upp ringen och stek nästa Wallenbergare. För över Wallenbergarna på en ugnsplåt och för över till ugnen.
- Dubbla gärna receptet (när du ändå kladdar ner en matberedare) och frys in Wallenbergare.
Varianter
- Istället för kycklingfärs kan du ta finmalen kalvfärs (orginalet), finmalen nötfärs eller viltfärs.
- Man kan utesluta ströbrödet och steka Wallenbergarna utan panering. Eller byta mot panko.
- Epiche riche är valfritt att ha i. Det är en blandning av fyra kryddor: malen torkad kryddpeppar, vitpeppar, kryddnejlika och muskot. Kan även ersättas med enbart något krm mald kryddpeppar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal