Bananchips

Introduktion och förberedelse

Gör egna bananchips av vanliga bananer.

Torka bananer i tunna skivor i ugnen så får du knapriga chips av banan. 

Goda som snacks, godis, till utflykt, vandring, i müsli med mera. 

Köp gärna ekologiska bananer. 

Här har jag räknat en banan per portion. Du får ut ca 30 chips eller 20 gram per banan.

Du kan såklart dubblera receptet och torka mer bananchips om du vill det. 

Hemgjorda chips av vanlig banan. Hemgjorda chips av vanlig banan är lätt att torka i ugnen. Räkna med att det tar ca 10 timmar. Gott med lite flingsalt på.

 

2 portioner bananchips, 60 chips

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 12 tim
  • Klart på: 12 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 bananer
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm flingsalt
  • 1 bakplåtspapper

Tillagning

  1. Sätt ugnen på varmluft och 80 grader. 90 grader funkar också.
  2. Skala bananerna.
  3. Skär dem i lite sneda tunna skivor ca 2 mm tjocka - räkna att du får ut ca 30 skivor per banan.
  4. Sprid ut skivorna med några mm mellanrum på bakplåtspapper.
  5. Pensla bananskivorna med citronsaft.
  6. Sätt in på ett galler och torka i mitten av ugnen i ca 10 timmar eller tills de är torra, hårda och knapriga.
  7. Ta ut efter ca 5 timmar och dra försiktigt loss chipsen från bakplåtspappret. Vänd på dem och sätt in i ugnen igen.
  8. Öppna gärna luckan då och då för att lufta dem.
  9. Stäng av ugnen och låt svalna ca 2 timmar i ugnen.
  10. Innan servering kan du strö över lite flingsalt om du vill det.
  11. Förvaras i lufttät burk eller påse.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-07-03

Liknande recept:

Förbered din egen friluftsmat hemma

Tips på turmat du kan förbereda hemma och ta med till lägerelden nästa gång du vandrar, paddlar eller...