Bananchips
Introduktion och förberedelse
Gör egna bananchips av vanliga bananer.
Torkad banan i tunna skivor - en slags knapriga chips av banan du torkar i ugnen.
Goda som snacks, godis, till utflykt, vandring, i müsli med mera.
Köp gärna ekologiska bananer.
Här har jag räknat en banan per portion. Du får ut ca 30 chips eller 20 gram per banan.
Du kan såklart dubblera receptet och torka mer bananchips om du vill det.

Tillagning
- Sätt ugnen på varmluft och 80 grader. 90 grader funkar också.
- Skala bananerna.
- Skär dem i lite sneda tunna skivor ca 2 mm tjocka - räkna att du får ut ca 30 skivor per banan.
- Sprid ut skivorna med några mm mellanrum på bakplåtspapper.
- Pensla bananskivorna med citronsaft.
- Sätt in på ett galler och torka i mitten av ugnen i ca 10 timmar eller tills de är torra, hårda och knapriga.
- Ta ut efter ca 5 timmar och dra försiktigt loss chipsen från bakplåtspappret. Vänd på dem och sätt in i ugnen igen.
- Öppna gärna luckan då och då för att lufta dem.
- Stäng av ugnen och låt svalna ca 2 timmar i ugnen.
- Innan servering kan du strö över lite flingsalt om du vill det.
- Förvaras i lufttät burk eller påse.
Uppskattat näringsvärde per portion: 168 kcal