Bananchips
Introduktion och förberedelse
Gör egna bananchips av vanliga bananer.
Torkad banan i tunna skivor - en slags knapriga chips av banan du torkar i ugnen.
Goda som snacks, godis, till utflykt, vandring, i müsli med mera.
Tips
Köp gärna ekologiska bananer.
Portionsberäkning
- Här har jag räknat en banan per portion. Du får ut ca 30 chips eller 20 gram per banan.
 - Du kan såklart dubblera receptet och torka mer bananchips om du vill det.
 

Tillagning
- Sätt ugnen på varmluft och 80 grader. 90 grader funkar också.
 - Skala bananerna.
 - Skär dem i lite sneda tunna skivor ca 2 mm tjocka - räkna att du får ut ca 30 skivor per banan.
 - Sprid ut skivorna med några mm mellanrum på bakplåtspapper.
 - Pensla bananskivorna med citronsaft.
 - Sätt in på ett galler och torka i mitten av ugnen i ca 10 timmar eller tills de är torra, hårda och knapriga.
 - Ta ut efter ca 5 timmar och dra försiktigt loss chipsen från bakplåtspappret. Vänd på dem och sätt in i ugnen igen.
 - Öppna gärna luckan då och då för att lufta dem.
 - Stäng av ugnen och låt svalna ca 2 timmar i ugnen.
 - Innan servering kan du strö över lite flingsalt om du vill det.
 - Förvaras i lufttät burk eller påse.
 
Uppskattat näringsvärde per portion: 168 kcal