Hot Toddy
Hot Toddy är en varm drink med honung, citron, vatten eller the och whisky.
Hot Toddy passar till after-ski eller på kvällen att mysa med framför brasan efter en kall dag i snön eller dåligt väder.
Kan även hällas på termos och tas med på utflykten.
Tillagning
- Koka upp vatten eller brygg the.
- Pressa citronsaft.
- Mät upp whisky, honung och citronsaft i ett glas som tål värme. Förslagsvis samma typ av glas som används till Irish Coffee eller the.
- Häll i lite hett vatten eller the i taget upp under omrörning. Fyll på upp till kanten.
- Garnera med en skiva citron och eventuellt en liten bit kanelstång (valfritt).
Val av whisky
- Välj den whisky du gillar - tips är att ta en neutral irländsk eller skotsk whisky utan rökig smak eller en Rye whisky. Bourbon funkar också.
- Whiskyn kan bytas mot annan lagrad sprit som konjak, brandy, calvados eller rom.
Varianter
- Du kan lägga i och servera med en bit kanelstång. Lite mald kanel funkar också att blanda i.
- Gillar du färsk ingefära kan du skala en liten bit, skära en skiva och lägga i till servering.
- Vidare passar kryddor som en kryddnejliga i eller ta lite glöggkryddor. Koka då upp vattnet med kryddorna och låt stå att sjuda ca 10 minuter för att få ut lite mer smak.
- Undvik helst billig citronsaft på flaska utan pressa färsk citronsaft så blir det godast.
Istoddy
En kall variant - istoddy - kan man göra med kallt Earl Grey the, citronsaft, honung, skivad citron, en bit färsk ingefära som rörs och serveras med isbitar eller krossad is. Kan även smaksättas med någon cl orange bitter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 87 kcal