Vin chaud eller varmt vin

Vin chaud eller varmt vin dricks hej vilt i skidbackarna. Knyter du en servett runt glaset så går det att hålla i också.

Gott, enkelt och värmande.

I franska alperna kallas det Vin Chaud; i tyska, schweiziska och österrikiska alperna Glühwein och på engelska mulled wine.

1 liter vin chaud

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 4 min

Ingredienser

  • 1 flaska fruktigt rödvin 75 cl
  • 4 msk socker
  • 2 kanelstänger
  • 2 dl apelsinsaft (valfritt)
  • 0,2 vaniljsstång (valfritt)
  • 0,5 stjärnanis
  • 0,5 apelsin i skivor

Tillagning

  1. Värm vinet till runt 60 grader med socker och kanel. Klart att servera.
  2. Överkurs är att ha i apelsinsaft, vaniljstång, stjärnanis samt skivad apelsin att garnera med.

Serveringsförslag

  • Passar som ett alternativ till glögg, som fördrink, efter maten framför brasan, på vinterutflykt, skidsemester eller after ski.
  • Funkar fint som alternativ till glögg för dig som vill ha något mindre sött.

Val av rödvin

Välj gärna ett fruktigt rödvin. Ett 70-100 kronors vin från södra Frankrike som Fitou, Tempranillo från Spanien eller Shiraz från Australien är säkra kort.

Alkoholfri variant

Istället för vin kan du ta alkoholfritt rödvin eller svartvinbärssaft.

E-mail
Medel: 4.2 (44 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 148 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-02