Vin chaud eller varmt vin

Introduktion och förberedelse

Vin chaud eller varmt vin dricks hej vilt i skidbackarna. Knyter du en servett runt glaset så går det att hålla i också.

Gott, enkelt och värmande.

I franska alperna kallas det Vin Chaud; i tyska, schweiziska och österrikiska alperna Glühwein och på engelska mulled wine.

Serveringsförslag

Passar som ett alternativ till glögg, som fördrink, efter maten framför brasan, på vinterutflykt, skidsemester eller after ski.

Funkar fint som alternativ till glögg för dig som vill ha något mindre sött.

Val av rödvin

Välj gärna ett fruktigt rödvin. Ett 70-100 kronors vin från södra Frankrike som Fitou, Tempranillo från Spanien eller Shiraz från Australien är säkra kort.

Alkoholfri variant

Istället för vin kan du ta svartvinbärssaft för alkoholfritt alternativ.

1 liter vin chaud

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 4 min

Ingredienser

  • 1 flaska fruktigt rödvin 75 cl
  • 4 msk socker
  • 2 kanelstänger
  • 2 dl apelsinsaft (valfritt)
  • 0,2 vaniljsstång (valfritt)
  • 0,5 stjärnanis
  • 0,5 apelsin i skivor

Tillagning

  1. Värm vinet till runt 60 grader med socker och kanel. Klart att servera.
  2. Överkurs är att ha i apelsinsaft, vaniljstång, stjärnanis samt skivad apelsin att garnera med.
E-mail
Medel: 4.4 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 148 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.