Vin chaud eller varmt vin

Introduktion och förberedelse

Vin chaud eller varmt vin dricks hej vilt i skidbackarna. Knyter du en servett runt glaset så går det att hålla i också. Gott, enkelt och värmande.

Funkar fint som alternativ till glögg - speciellt om du ej vill ha så söt glögg. Istället för vin kan du ta svartvinbärssaft för alkoholfritt alternativ. Välj gärna ett fruktigt rödvin. Ett 70-80 kronors vin från södra Frankrike som Fitou, Tempranillo från Spanien eller Shiraz från Australien är säkra kort.

Passar som ett alternativ till glögg, som fördrink, efter maten framför brasan, på vinterutflykt, skidsemester eller after ski.

I franska alperna kallas det Vin Chaud; i tyska, schweiziska och österrikiska alperna Glühwein och på engelska mulled wine.

1 liter vin chaud

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 4 min

Ingredienser

  • 1 flaska fruktigt rödvin 75 cl
  • 4 msk socker
  • 2 kanelstänger
  • 2 dl apelsinsaft (valfritt)
  • 0,2 vaniljsstång (valfritt)
  • 0,5 stjärnanis
  • 0,5 apelsin i skivor

Tillagning

  1. Värm vinet till runt 60 grader med socker och kanel. Klart att servera.
  2. Överkurs är att ha i apelsinsaft, vaniljstång, stjärnanis samt skivad apelsin att garnera med.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.