Vivis enkla rabarberkaka

Vivis enkla rabarberkaka med sockerkakssmet toppad med strimlad rabarber på toppen. Lättbakad i en rund springform. God med vispgrädde eller vaniljglass.

Kan också lagas med annat än rabarber som äppelklyftor, halverade krusbär, björnbär, hackad choklad - ljus, mörk eller vit -, röda eller svarta vinbär, blåbär eller hallon. Eller ta det man har och blanda. Man kan även strö över flagad mandel och skiva över mer kallt smör med en osthyvel innan gräddningen. 

Du kan försiktigt mikra smöret mjukt i en bunke om du ej lagt fram det att mjukna i rumstemperatur innan.

Tack till Vivi-Anne för receptet. 

8 bitar rabarberkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3,5 dl strimlad rabarber i bitar, ca 3 medelstora stänger rabarber
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 3 dl socker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 sockerkaksform ca 20-24 cm i diameter
  • 1 bakplåtspapper eller smör samt ströbröd att bröa formen med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj, ansa och skala ev. grov rabarber. Strimla den så fint du kan.
  3. Lägg det rumsvarma smöret i en bunke och tillsätt sockret.
  4. Rör ihop smör och socker. Om du vill ha en extra fluffig kaka så vispa kraftigt någon minut med elvisp.
  5. Tillsätt ett ägg i taget.
  6. Blanda i mjölet.
  7. Klä formen med bakplåtspapper eller smöra och bröa den.
  8. Häll i sockerkakssmeten.
  9. Fördela rabarbern över och tryck ner den lätt i smeten.
  10. Grädda rabarberkakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills den fått fin färg.
  11. Ta ut och låt svalna något. Servera som den är eller med vispad grädde, vaniljglass eller matyoghurt blandad med lite florsocker.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Jag heter Henrik och skapat Receptfavoriter sedan start 2003. Jag är kock sedan 25 år och mat- och vinskribent samt fotograf sedan 2001. Jag har en Fil.kand Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, en WSET dryckesutbildning och är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening. Läs mer.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer