Vivis enkla rabarberkaka

Rabarberkaka med sockerkakssmet som är enkel att baka. God med vispgrädde eller vaniljglass. Kan också lagas med annat än rabarber som äppelklyftor, halverade krusbär, björnbär, hackad mjölk- mörk- eller vit choklad, vinbär, blåbär eller hallon.

Du kan försiktigt mikra smöret mjukt i en bunke om du ej lagt fram det att mjukna i rumstemperatur innan.

Tack till Vivi-Anne för det jättegoda kakreceptet.

8 bitar rabarberkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3,5 dl strimlad rabarber i bitar, ca 3 medelstora stänger rabarber
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 3 dl socker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 sockerkaksform ca 20-24 cm i diameter
  • 1 bakplåtspapper eller smör samt ströbröd att bröa formen med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj, ansa och skala ev. grov rabarber. Strimla den så fint du kan.
  3. Lägg det rumsvarma smöret i en bunke och tillsätt sockret.
  4. Rör ihop smör och socker. Om du vill ha en extra fluffig kaka så vispa kraftigt någon minut med elvisp.
  5. Tillsätt ett ägg i taget.
  6. Blanda i mjölet.
  7. Klä formen med bakplåtspapper eller smöra och bröa den.
  8. Häll i sockerkakssmeten.
  9. Fördela rabarbern över och tryck ner den lätt i smeten.
  10. Grädda rabarberkakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills den fått fin färg.
  11. Ta ut och låt svalna något. Servera som den är eller med vispad grädde, vaniljglass eller matyoghurt blandad med lite florsocker.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer