Vivis enkla rabarberkaka

Introduktion och förberedelse

Vivis enkla rabarberkaka med sockerkakssmet toppad med strimlad rabarber på toppen. Lättbakad i en rund springform. God med vispgrädde eller vaniljglass.

Du kan försiktigt mikra smöret mjukt i en bunke om du ej lagt fram det att mjukna i rumstemperatur innan.

Varianter

Kan också lagas med annat än rabarber som äppelklyftor, halverade krusbär, björnbär, hackad choklad - ljus, mörk eller vit -, röda eller svarta vinbär, blåbär eller hallon. Eller ta det man har och blanda.

Man kan även strö över flagad mandel och skiva över mer kallt smör med en osthyvel innan gräddningen.

Tack till Vivi-Anne för receptet.

8 bitar rabarberkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3,5 dl strimlad rabarber i bitar, ca 3 medelstora stänger rabarber
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 3 dl socker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 sockerkaksform ca 20-24 cm i diameter
  • 1 bakplåtspapper eller smör samt ströbröd att bröa formen med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj, ansa och skala ev. grov rabarber. Strimla den så fint du kan.
  3. Lägg det rumsvarma smöret i en bunke och tillsätt sockret.
  4. Rör ihop smör och socker. Om du vill ha en extra fluffig kaka så vispa kraftigt någon minut med elvisp.
  5. Tillsätt ett ägg i taget.
  6. Blanda i mjölet.
  7. Klä formen med bakplåtspapper eller smöra och bröa den.
  8. Häll i sockerkakssmeten.
  9. Fördela rabarbern över och tryck ner den lätt i smeten.
  10. Grädda rabarberkakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills den fått fin färg.
  11. Ta ut och låt svalna något. Servera som den är eller med vispad grädde, vaniljglass eller matyoghurt blandad med lite florsocker.
E-mail
Medel: 4.3 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 128 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-14