Vivis enkla rabarberkaka

Rabarberkaka med sockerkakssmet som är enkel att baka. God med vispgrädde eller vaniljglass. Kan också lagas med annat än rabarber som äppelklyftor, halverade krusbär, björnbär, hackad mjölk- mörk- eller vit choklad, vinbär, blåbär eller hallon.

Du kan försiktigt mikra smöret mjukt i en bunke om du ej lagt fram det att mjukna i rumstemperatur innan.

Tack till Vivi-Anne för det jättegoda kakreceptet.

8 bitar rabarberkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3,5 dl strimlad rabarber i bitar, ca 3 medelstora stänger rabarber
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 3 dl socker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 sockerkaksform ca 20-24 cm i diameter
  • 1 bakplåtspapper eller smör samt ströbröd att bröa formen med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj, ansa och skala ev. grov rabarber. Strimla den så fint du kan.
  3. Lägg det rumsvarma smöret i en bunke och tillsätt sockret.
  4. Rör ihop smör och socker. Om du vill ha en extra fluffig kaka så vispa kraftigt någon minut med elvisp.
  5. Tillsätt ett ägg i taget.
  6. Blanda i mjölet.
  7. Klä formen med bakplåtspapper eller smöra och bröa den.
  8. Häll i sockerkakssmeten.
  9. Fördela rabarbern över och tryck ner den lätt i smeten.
  10. Grädda rabarberkakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills den fått fin färg.
  11. Ta ut och låt svalna något. Servera som den är eller med vispad grädde, vaniljglass eller matyoghurt blandad med lite florsocker.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer