Älgfärsbiffar

Introduktion och förberedelse

Älgfärsbiffar du lagar med älgfärs riven gul lök, lite grädde och ströbröd samt sedan steker i smör.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta potatisar vilket passar om man vill ha glutenfria biffar.
  • Älgfärsen kan blandas med fetare färs som fläskfärs - vildsvinsfärs eller annan viltfärs. Se till att genomsteka biffarna helt om du blandar med fläsk eller vildsvinsfärs.

4 portioner älgfärsbiffar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram älgfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 0,5 finhackad eller riven gul lök
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk socker
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm mald kryddpeppar (valfritt)
  • 4 msk smör eller olivolja att steka biffarna i
  • Skysås: 2 dl vatten eller steksky
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 dl grädde
  • 2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk mörk kinesisk soja
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • Tillbehör: 4 port kokt potatis
  • 2 dl lingonsylt
  • 250 gram kokta grönsaker som broccoli, morot eller blomkål

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till:
  2. Älgfärsbiffar: blanda grädde och ströbröd, hacka eller riv sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till älgfärssmeten i en skål. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  3. Stek ett litet smakprov. Kanske behövs mer av någon krydda, vanligtvis salt.
  4. Forma biffarna i storlek som ishockeypuckar.
  5. Bryn några i taget i smör i en stekpanna.
  6. Lägg över på en tallrik.
  7. Vispa ur stekpannan med vatten och sila över i en panna med höga kanter eller såskastrull. Rör i buljongtärning och soja samt red med ljus maizenaredning. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar.
  8. Lägg i älgfärsbiffarna om du använt en panna med höga kanter. Eller lägg biffarna i en stekpanna och slå på en del av såsen. Låt biffarna puttra klart i såsen ca 10 minuter.
  9. Förbered ev. kokta grönsaker att servera till.
  10. Servera köttfärsbiffarna med kokt potatis, sås, lingon och grönsaker.
E-mail
Medel: 3.6 (106 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 376 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-23