Älgfärsbiffar

Älgfärsbiffar du lagar med älgfärs riven gul lök, lite grädde och ströbröd samt sedan steker i smör.

4 portioner älgfärsbiffar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram älgfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 0,5 finhackad eller riven gul lök
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk socker
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm mald kryddpeppar (valfritt)
  • 4 msk smör eller olivolja att steka biffarna i
  • Skysås: 2 dl vatten eller steksky
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 dl grädde
  • 2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk mörk kinesisk soja
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • Tillbehör: 4 port kokt potatis
  • 2 dl lingonsylt
  • 250 gram kokta grönsaker som broccoli, morot eller blomkål

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till:
  2. Älgfärsbiffar: blanda grädde och ströbröd, hacka eller riv sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till älgfärssmeten i en skål. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  3. Stek ett litet smakprov. Kanske behövs mer av någon krydda, vanligtvis salt.
  4. Forma biffarna i storlek som ishockeypuckar.
  5. Bryn några i taget i smör i en stekpanna.
  6. Lägg över på en tallrik.
  7. Vispa ur stekpannan med vatten och sila över i en panna med höga kanter eller såskastrull. Rör i buljongtärning och soja samt red med ljus maizenaredning. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar.
  8. Lägg i älgfärsbiffarna om du använt en panna med höga kanter. Eller lägg biffarna i en stekpanna och slå på en del av såsen. Låt biffarna puttra klart i såsen ca 10 minuter.
  9. Förbered ev. kokta grönsaker att servera till.
  10. Servera köttfärsbiffarna med kokt potatis, sås, lingon och grönsaker.
Älgfärsbiffarna på tallrik med svampsås, sallad och Hasselbackspotatis.
Älgfärsbiffarna på tallrik med svampsås, sallad och Hasselbackspotatis.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta potatisar vilket passar om man vill ha glutenfria biffar.
  • Älgfärsen kan blandas med fetare färs som fläskfärs - vildsvinsfärs eller annan viltfärs. Se till att genomsteka biffarna helt om du blandar med fläsk eller vildsvinsfärs.
E-mail
Medel: 3.6 (109 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 376 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-23