Älgfärsbiffar

Älgfärsbiffar du lagar med älgfärs riven gul lök, lite grädde och ströbröd. Steks i smör.

Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta potatisar vilket passar om man vill ha glutenfria biffar.

Servera förslagsvis med en god gräddig steksky från pannan, samt kokta potatis, lingon och kokta grönsaker.

4 portioner älgfärsbiffar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 g älgfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 0,5 finhackad eller riven gul lök
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk socker
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm mald kryddpeppar (valfritt)
  • 4 msk smör eller olivolja att steka biffarna i
  • Skysås: 2 dl vatten eller steksky
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 dl grädde
  • 2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk mörk kinesisk soja
  • 2 msk maizena redningsmjöl (brun maizena)
  • Tillbehör: 4 port kokt potatis
  • 2 dl lingonsylt
  • 250 gram kokta grönsaker som broccoli, morot eller blomkål

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till:
  2. Älgfärsbiffar: blanda grädde och ströbröd, hacka eller riv sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till älgfärssmeten i en skål. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  3. Stek ett litet smakprov. Kanske behövs mer av någon krydda, vanligtvis salt.
  4. Forma biffarna i storlek som ishockeypuckar.
  5. Bryn några i taget i smör i en stekpanna.
  6. Lägg över på en tallrik.
  7. Vispa ur stekpannan med vatten och häll över i en panna med höga kanter. Rör i buljongtärning och soja samt red med maizena redningsmjöl. Koka upp.
  8. Lägg i älgfärsbiffarna och låt puttra klart i såsen ca 10 minuter.
  9. Förbered ev. kokta grönsaker att servera till.
  10. Servera köttfärsbiffarna med kokt potatis, sås, lingon och grönsaker.
E-mail
Medel: 3.8 (18 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.