Älgfärsbiffar
Älgfärsbiffar du lagar med älgfärs riven gul lök, lite grädde och ströbröd samt sedan steker i smör.
Tillagning
- Börja koka potatis om du vill ha det till:
- Älgfärsbiffar: blanda grädde och ströbröd, hacka eller riv sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till älgfärssmeten i en skål. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
- Stek ett litet smakprov. Kanske behövs mer av någon krydda, vanligtvis salt.
- Forma biffarna i storlek som ishockeypuckar.
- Bryn några i taget i smör i en stekpanna.
- Lägg över på en tallrik.
- Vispa ur stekpannan med vatten och sila över i en panna med höga kanter eller såskastrull. Rör i buljongtärning och soja samt red med ljus maizenaredning. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Lägg i älgfärsbiffarna om du använt en panna med höga kanter. Eller lägg biffarna i en stekpanna och slå på en del av såsen. Låt biffarna puttra klart i såsen ca 10 minuter.
- Förbered ev. kokta grönsaker att servera till.
- Servera köttfärsbiffarna med kokt potatis, sås, lingon och grönsaker.
Serveringsförslag
- Servera förslagsvis med en god gräddig steksky från pannan, kokt potatis, klyftpotatis eller Hasselbackspotatis, lingon och kokta grönsaker samt ett salladsfat.
- Annat som passar till är tzatziki, svampsås eller gräddsås; vidare potatismos med mera.
Varianter
- Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta potatisar vilket passar om man vill ha glutenfria biffar.
- Älgfärsen kan blandas med fetare färs som fläskfärs - vildsvinsfärs eller annan viltfärs. Se till att genomsteka biffarna helt om du blandar med fläsk eller vildsvinsfärs.
Uppskattat näringsvärde per portion: 376 kcal