Fudgerutor med choklad

Fudgerutor med choklad på toppen.

Ett godis som är rätt lätt att laga genom att man kokar av smör, socker, sirap, kakao och lite vetemjöl som sedan bres ut och får stelna och täcks med ett lager smält choklad.

Fudge är smulig och sockrig i konsistensen och inte så seg som smörkola. Fudge sägs ha uppfunnits i USA vid 1800-talets slut då man gjorde ett misstag i karamelltillverkningen och inte kokade den tillräckligt länge och varmt.

48 fudgerutor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 6 tim 20 min
  • Klart på: 6 tim 35 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 5 tsk kakao
  • 5 msk vetemjöl
  • 5 msk sirap
  • 3 dl socker
  • 250 gram mjölkchoklad-knappar eller valfri hackad choklad. Jag tog 150 gram mjölkchoklad och 100 gram mörk choklad 70% Lindt

Tillagning

  1. Använd en stor tjockbottnad panna med höga kanter.
  2. Tillsätt smör, kakao, sirap, vetemjöl och socker.
  3. Låt smöret smälta och rör ihop till en smet.
  4. Koka i ca 3 minuter under omrörning.
  5. Bred ut fudgesmeten på ett bakplåtspapper på en stor skärbräda eller en ugnsplåt. Använd en slickepott eller spatel och försök få den till en rektangel ca 3-4 mm tjock.
  6. Skär ut rutor med en kniv - du behöver ej skär helt genom bara så att det sedan går att dela dem när smeten kallnat. Skär förslagsvis ut 6x8 rutor ca 4x5 cm.
  7. Ställ att kallna i en timme.
  8. Smält och temperera chokladen. Förbered ett vattenbad. Ta fram en vid panna med höga kanter och fyll med ca 1 liter vatten. Ta fram en skål som passar i. Lägg 2/3 av choklad-knapparna eller hackad choklad och smält till 50°C. Ta ur vattenbadet. Häll i resten av chokladen och rör tills den smält samt temperaturen sjunkit till 30°C. Det tar ca 10-15 minuter.
  9. Bred ut chokladen över fudgen med en slickepott eller spatel.
  10. Gillar du flingsalt kan du strö över lite sådant innan chokladen stelnat (valfritt).
  11. Låt stelna i rumstemperatur i ca 4-5 timmar.
  12. Bryt försiktigt i rutor. Förvara mellan bakplåtspapper i lufttät burk i rumstemperatur.
Ingredienser till fudgerutorna: smör, sirap, vetemjöl, socker, kakao och choklad.
Ingredienser till fudgerutorna: smör, sirap, vetemjöl, socker, kakao och choklad.
Fudgen bres ut i ett lager på bakplåtspapper och rutor skärs ut sedan får den svalna och stelna innan smält choklad bres över.
Fudgen bres ut i ett lager på bakplåtspapper och rutor skärs ut sedan får den svalna och stelna innan smält choklad bres över.
Chokladen tempereras genom att 2/3 av chokladen smälts och värms till ca 45 °C och tas sedan av värmen.
Chokladen tempereras genom att 2/3 av chokladen smälts och värms till ca 45 °C och tas sedan av värmen.
När chokladen svalnat till 30 °C så är den redo att bres över fudgen.
1/3 - resten - av chokladen tillsätts och får smälta samt svalna till 30 °C så är den redo att bres över fudgen och blir blank och fin.
Fudgen toppas med ett lager smält choklad.
Fudgen toppas med ett lager smält choklad.
Chokladen har stelnat på ovansidan och fudgen är redo att brytas i bitar.
Chokladen har stelnat på ovansidan och fudgen är redo att brytas i bitar.

Serveringsförslag

Fudgerutorna passar som godis när som och förslagsvis till jul, halloween, lördagsgodis, utflykt eller födelsedagskalas.

Varianter

  • Som choklad tog jag mjölkchoklad-knappar och lite mörk fin Lindt choklad. Men du kan ta enbart mjölkchoklad eller mörkare choklad - ta det du gillar.
  • Man kan strö över några krm flingsalt över chokladen innan den stelnat.
  • Vill du ha segare kolarutor så kokar du kolasmeten ca 15 minuter till 130 °C.
  • Vill du ha knäckiga rutor likt Daim så kokar du i ca 25 minuter till 145 °C. Kontrollera med en termometer.

Rutor med fudge toppad med smält choklad.
Rutor med fudge toppad med smält choklad.

E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 62 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-24