Tryffelrutor Black & White

Tryffelrutor Black & White med ett lagar choklad-, nougat och mandelblandning samt ett lager vit choklad toppad med flagad mandel.

Till fest kan även laga fler tryfflar och bjuda på ett slags Grand dessert-fat med 3-4 varianter på hemgjort chokladgodis.

Några tryfflar som passar är Wienernougat, bärtryffel, glöggpraliner, likörtryffel, ljus tryffel med nougat och vit choklad, Tryffel med avec, Romtryffel och Mozartkulor eller annat hemgjort godis.

En god chokladkonfekt eller chokladgodis till jul eller fest. Passar också som chokladbit till kaffet eller espresson.

Chokladen ska stelna någon timme mellan lagren av choklad.

30 konfektbitar konfekt med choklad chokladkonfekt

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 4 tim

Ingredienser

  • 100 gram mjölkchoklad
  • 100 gram mörk 70% choklad
  • 50 gram nougat
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl skållad hackad mandel, flagad mandel
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 100 gram vit choklad

Tillagning

  1. Lägg ett smörpapper i botten på en avlång brödform.
  2. Bryt mjölkchoklad, mörk choklad och nougat i bitar och lägg i en skål.
  3. Skär smöret i kuber och tillsätt det.
  4. Smält i mikron eller över varmt vattenbad och rör då och då till en jämn chokladsmet.
  5. Rör i hälften av mandeln.
  6. Häll chokladsmeten i brödformen.
  7. Ställ in chokladen i kylen att stelna, ca två timmar.
  8. När chokladen har stelnat är det dags att smälta den vita chokladen.
  9. Koka upp grädden, ta kastrullen åt sidan. Bryt den vita chokladen i en bunke och häll på den heta grädden och rör ihop till en jämn fin chokladsmet. Sätt bunken att smälta i hett vattenbad om chokladen ej smälter helt.
  10. Ta ut formen med den mörka chokladen och fördela den vita chokladen över.
  11. Strö över resterande flagad mandel.
  12. Sätt in chokladkonfekten i kylen att stelna igen. Minst någon timme. Förslagsvis över natten.
  13. Ta sedan upp chokladen ur formen och skär lagom stora tryffelrutor eller chokladkonfekter - ca 30 st - med en vass kniv.
  14. Tips: värm kniven under kranen med hett vatten, torka av vattnet och skär skarpa chokladkonfekter. Värm kniven mellan gångerna du skär så får du bäst resultat.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept