Cornflakeskakor

Cornflakeskakor är enkla att laga. Blanda Cornflakes med smält choklad, smör, socker och vaniljsocker till en kaksmet och fyll i valfri form samt låt kallna. Vips så har du Cornflakeskakor.

Du behöver ingen ugn för de bakas inte utan man värmer bara röran och vänder runt med cornflakes.

Smeten kan skedas upp utan form på bakplåtspapper; eller i småbrödsformar (som på bilden - blir då 30 stycken), muffinsformar, cupcakeformar; eller så kan du lägga upp smeten i en stor rund form och sedan skära ut tårtbitar alternativt en fyrkantig form och skär ut rutor.

Varianter:

  • Gott i är också en halv dl kokosflingor eller någon dl jordnötssmör.
  • Istället för vanliga cornflakes kan man ta K Special, rispuffar eller havregryn. Istället för smör kan du ta margarin eller kokosfett.
  • Mörk choklad kan bytas mot ljus choklad.
  • Sirap kan bytas mot honung.
  • En enklare variant av cornflakeskakorna nedan är att helt enkelt smälta enbart mörk eller ljus choklad i mikton och sedan blanda med cornflakes, skeda upp och låt svalna.

ca 30 små formar cornflakeskakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 100 gram mörk choklad
  • 4 msk kakao
  • 1 tsk vanillinsocker eller vaniljsocker
  • 7 dl cornflakes

Tillagning

  1. Blanda socker, vaniljsocker och kakao i en kastrull.
  2. Skär smöret i kuber samt bryt chokladen i bitar och lägg i kastrullen.
  3. Tillsätt sirapen.
  4. Smält under omrörning. Sjud under omrörning i ca 2 minuter tills det mesta sockret löst sig.
  5. Mät upp cornflakes i en stor skål vid sidan.
  6. Lägg ut formar på en bricka eller förbered önskad uppläggning (bakplåtspapper eller en stor form).
  7. Tillsätt chokladsmeten och vänd runt den med cornflakesen utan att de krossas för mycket.
  8. Nu kan du lägga upp cornflakesblandningen som du önskar ex. i formarna. Enklast är att använda två skedar.
  9. Låt cornflakeskakorna svalna och stelna. Räkna minst 30 minuter men helst några timmar. De kan ätas tidigare också om man är riktigt sugen.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer