Cornflakeskakor
Cornflakeskakor är enkla att laga. En slags No-bake cookies - kakor du kan baka utan ugn. Man värmer bara röran med choklad och vänder runt med cornflakes.
Blanda Cornflakes med smält choklad, smör, socker och vaniljsocker till en kaksmet och fyll i valfri form samt låt kallna. Vips så har du Cornflakeskakor.
Tillagning
- Blanda socker, vaniljsocker och kakao i en kastrull.
- Skär smöret i kuber samt bryt chokladen i bitar och lägg i kastrullen.
- Tillsätt sirapen.
- Smält under omrörning. Sjud under omrörning i ca 2 minuter tills det mesta sockret löst sig.
- Mät upp cornflakes i en stor skål vid sidan.
- Lägg ut formar på en bricka eller förbered önskad uppläggning (bakplåtspapper eller en stor form).
- Tillsätt chokladsmeten och vänd runt den med cornflakesen utan att de krossas för mycket.
- Nu kan du lägga upp cornflakesblandningen som du önskar ex. i formarna. Enklast är att använda två skedar.
- Låt cornflakeskakorna svalna och stelna. Räkna minst 30 minuter men helst några timmar. De kan ätas tidigare också om man är riktigt sugen.
Val av formar
- Smeten kan skedas upp utan form på bakplåtspapper; i småbrödsformar (som på bilden - blir då 30 stycken) eller små muffinsformar eller cupcakeformar.
- Eller så kan du lägga upp smeten i en stor rund form och sedan skära ut tårtbitar alternativt en fyrkantig form och skär ut rutor.
Varianter
- Gott i är också en halv dl kokosflingor eller någon dl jordnötssmör.
- Istället för vanliga cornflakes kan man ta K Special, rispuffar, musliblandning eller havregryn.
- Istället för smör kan du ta margarin eller kokosfett.
- Mörk choklad kan bytas mot ljus choklad.
- Sirap kan bytas mot honung eller agave sirap.
I mikron
En enklare variant av cornflakeskakorna nedan är att helt enkelt smälta enbart mörk eller ljus choklad i mikton och sedan blanda med cornflakes, skeda upp och låt svalna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 121 kcal