Cornflakeskakor

Kakor med cornflakes som är enkla att laga.
De behöver ej bakas i ugn utan man smälter smör med socker, sirap, kakao och choklad samt vänder runt cornflakes.
Cornflakeskakorna kan skedas upp utan form på bakplåtspapper; eller i småbrödsformar (som på bilden - blir då 30 stycken), muffinsformar, cupcakeformar; eller så kan du lägga upp smeten i en stor rund form och sedan skära ut tårtbitar alternativt en fyrkantig form och skär ut rutor.
Gott i är också en halv dl kokosflingor eller någon dl jordnötssmör.
Istället för vanliga cornflakes kan man ta K Special, rispuffar eller havregryn. Istället för smör kan du ta margarin eller kokosfett. Mörk choklad kan bytas mot ljus choklad. Sirap kan bytas mot honung.
En enklare variant av cornflakeskakor är att helt enkelt smälta mörk eller ljus choklad över vattenbad och sedan blanda med cornflakes, skeda upp och låt svalna.

ca 30 små formar cornflakeskakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 100 gram mörk choklad
  • 4 msk kakao
  • 1 tsk vanillinsocker eller vaniljsocker
  • 7 dl cornflakes

Tillagning

  1. Blanda socker, vaniljsocker och kakao i en kastrull.
  2. Skär smöret i kuber samt bryt chokladen i bitar och lägg i kastrullen.
  3. Tillsätt sirapen.
  4. Smält under omrörning. Sjud under omrörning i ca 2 minuter tills det mesta sockret löst sig.
  5. Mät upp cornflakes i en stor skål vid sidan.
  6. Lägg ut formar på en bricka eller förbered önskad uppläggning (bakplåtspapper eller en stor form).
  7. Tillsätt chokladsmeten och vänd runt den med cornflakesen utan att de krossas för mycket.
  8. Nu kan du lägga upp cornflakesblandningen som du önskar ex. i formarna. Enklast är att använda två skedar.
  9. Låt cornflakeskakorna svalna och stelna. Räkna minst 30 minuter men helst några timmar. De kan ätas tidigare också om man är riktigt sugen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer