Cornflakeskakor

Introduktion och förberedelse

Cornflakeskakor är enkla att laga. Blanda Cornflakes med smält choklad, smör, socker och vaniljsocker till en kaksmet och fyll i valfri form samt låt kallna. Vips så har du Cornflakeskakor.

Du behöver ingen ugn för de bakas inte utan man värmer bara röran och vänder runt med cornflakes.

Smeten kan skedas upp utan form på bakplåtspapper; eller i småbrödsformar (som på bilden - blir då 30 stycken), muffinsformar, cupcakeformar; eller så kan du lägga upp smeten i en stor rund form och sedan skära ut tårtbitar alternativt en fyrkantig form och skär ut rutor.

Varianter:

  • Gott i är också en halv dl kokosflingor eller någon dl jordnötssmör.
  • Istället för vanliga cornflakes kan man ta K Special, rispuffar eller havregryn. Istället för smör kan du ta margarin eller kokosfett.
  • Mörk choklad kan bytas mot ljus choklad.
  • Sirap kan bytas mot honung.
  • En enklare variant av cornflakeskakorna nedan är att helt enkelt smälta enbart mörk eller ljus choklad i mikton och sedan blanda med cornflakes, skeda upp och låt svalna.

ca 30 små formar cornflakeskakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 100 gram mörk choklad
  • 4 msk kakao
  • 1 tsk vanillinsocker eller vaniljsocker
  • 7 dl cornflakes

Tillagning

  1. Blanda socker, vaniljsocker och kakao i en kastrull.
  2. Skär smöret i kuber samt bryt chokladen i bitar och lägg i kastrullen.
  3. Tillsätt sirapen.
  4. Smält under omrörning. Sjud under omrörning i ca 2 minuter tills det mesta sockret löst sig.
  5. Mät upp cornflakes i en stor skål vid sidan.
  6. Lägg ut formar på en bricka eller förbered önskad uppläggning (bakplåtspapper eller en stor form).
  7. Tillsätt chokladsmeten och vänd runt den med cornflakesen utan att de krossas för mycket.
  8. Nu kan du lägga upp cornflakesblandningen som du önskar ex. i formarna. Enklast är att använda två skedar.
  9. Låt cornflakeskakorna svalna och stelna. Räkna minst 30 minuter men helst några timmar. De kan ätas tidigare också om man är riktigt sugen.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer