Kolarutor med choklad

Sega kolarutor toppade med choklad.

Ett rätt lättlagad godis du kokar av smör, socker, sirap, kakao och lite vetemjöl som sedan bres ut och får stelna och täcks med ett lager smält choklad.

64 kolarutor med choklad

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 7 tim 20 min
  • Klart på: 7 tim 45 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 5 tsk kakao
  • 5 msk vetemjöl
  • 5 msk sirap
  • 3 dl socker
  • 180-250 gram fin 70% mörk choklad eller valfri choklad som mjölkchoklad eller blanda
  • 2 krm flingsalt (valfritt)

Tillagning

  1. Använd en stor tjockbottnad kastrull eller panna med höga kanter.
  2. Tillsätt smör, kakao, sirap, vetemjöl och socker.
  3. Låt smöret smälta och rör ihop till en smet. Koka på lite över medelvärme och rör då och då.
  4. Kolasmeten kokas till minst 121 °C och högst 130 °C. Med lägre temperatur blir kolan mjukare och högre temperatur blir den lite hårdare och segare. Använd en termometer. Det tar ca 15-20 minuter.
  5. Bred ut kolasmeten på ett bakplåtspapper på en stor skärbräda eller en ugnsplåt. Använd en slickepott eller spatel och försök få den till en rektangel ca 3-4 mm tjock.
  6. Låt svalna ca 10 minuter. Skär ut rutor med en kniv - du behöver ej skär helt genom bara så att det sedan går att dela dem när smeten kallnat. Skär förslagsvis ut 8x8 rutor till 64 bitar.
  7. Ställ att kallna i två timmar.
  8. Smält och temperera chokladen. Bryt chokladen i bitar och lägg 2/3 av den i en skål som tål mikro. Mikra ca 30 sekunder i taget och rör tills chokladen smält till 45°C. Tillsätt resten av chokladen och rör tills den smält samt temperaturen sjunkit till 30°C. Det tar ca 10-15 minuter.
  9. Bred ut chokladen i ett jämnt lager över kolan med en slickepott eller spatel. Jag gjorde lite mönster i chokladen genom att dra spateln åt sidan fram och tillbaka.
  10. Gillar du flingsalt kan du strö över lite sådant innan chokladen stelnat (valfritt).
  11. Låt stelna i rumstemperatur i ca 4-5 timmar.
  12. Bryt försiktigt i rutor. Förvara mellan bakplåtspapper i lufttät burk i rumstemperatur. Använd gärna plasthandskar så du ej får fingeravtryck i chokladen.
Ingredienser till kolarutorna: smör, sirap, vetemjöl, socker, kakao och choklad.
Ingredienser till kolarutorna: smör, sirap, vetemjöl, socker, kakao och choklad.
Ingredienserna blandas i en kastrull med tjock botten och kokas ihop
Ingredienserna blandas i en kastrull med tjock botten och kokas ihop. Rör då och då.
Kolasmeten kokas till minst 121 °C och högst 130 °C. Med lägre temperatur blir kolan mjukare och högre temperatur blir den lite hårdare och segare.
Kolasmeten kokas till minst 121 °C och högst 130 °C. Med lägre temperatur blir kolan mjukare och högre temperatur blir den lite hårdare och segare.
Kolasmeten bres ut i ett lager på bakplåtspapper och rutor skärs ut sedan får den svalna och stelna innan smält choklad bres över.
Kolasmeten bres ut i ett lager på bakplåtspapper och rutor skärs ut sedan får den svalna och stelna innan smält choklad bres över.
Chokladen tempereras genom att 2/3 av chokladen smälts och värms till ca 45 °C och tas sedan av värmen.
Chokladen tempereras genom att 2/3 av chokladen smälts och värms till ca 45 °C och tas sedan av värmen.
När chokladen svalnat till 30 °C så är den redo att bres över kolarutorna.
1/3 - resten - av chokladen tillsätts och får smälta samt svalna till 30 °C så är den redo att bres över kolarutorna och blir blank och fin.
Chokladen bres över den avsvalnade kolan och får sedan stelna några timmar i rumstemperatur.
Chokladen bres över den avsvalnade kolan och får sedan stelna några timmar i rumstemperatur.
Kolarutorna kan du förvara i rumstemperatur i en lufttät burk med lite bakplåtspapper du klipper till att ha mellan bitarna.
Kolarutorna kan du förvara i rumstemperatur i en lufttät burk med lite bakplåtspapper du klipper till att ha mellan bitarna.
Kolarutorna på fat
Gillar du seg kola och fin choklad är detta godiset för dig. Choklad- och kolarutorna passar både till fest och vardags. Bjud till kaffet efter maten till kaffet, som lördagsgodis eller när som.

Serveringsförslag

Kolarutorna passar som godis när som och förslagsvis till jul, halloween, lördagsgodis, utflykt eller födelsedagskalas.

Varianter

  • Som choklad tog jag mjölkchoklad-knappar och lite mörk fin Lindt choklad. Men du kan ta enbart mjölkchoklad eller mörkare choklad - ta det du gillar.
  • Man kan strö över några krm flingsalt över chokladen innan den stelnat.
  • Vill du ha smuligare kola likt fudge så kokar du bara ihop i 3 minuter.
  • Vill du ha knäckiga rutor likt Daim så kokar i ca 25 minuter du till 145 °C. Använd en termometer.

Sega kolarutor med choklad i burk på fat
Sega kolarutor med choklad - du kan toppa med mörk fin choklad, ljus choklad, blanda eller ta den choklad du vill. Kan även toppas med flingsalt.

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-25

Tillbehör och liknande:

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning Blandat julgodis på fat. Julgodis kan du muta tomten med. Eget...