Chokladtryffel med Calvados

Chokladtryffel med Calvados. Fylliga chokladgodisar av fin choklad, grädde och smör smaksatta med äppelbrännvin.

Det går fint med en lite mindre dyr yngre Calvados som Fine, trestjärnig eller VSOP men man kan ta valfri sort.

OBS detta är ett godis eller tryffel för vuxna då det innehåller alkohol. Bjud ej barn eller de som ej vill ha alkohol på denna.

Alternativ

  • Du kan byta sprit mot konjak, armagnac, päronbrännvin Domfrontais, Xante, whisky, whiskylikör eller annan valfri sprit.
  • Doppa i smält choklad istället för att rulla i kakao.

ca 20 chokladtryfflar med calvados

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 100 g mörk fin choklad, ca 70 %
  • 150 g vanlig blockchoklad förslagsvis mörk Fazer
  • 8 cl calvados
  • 50 g smör
  • 0,5 dl grädde
  • 50 g socker
  • 1 dl kakao att rulla tryfflarna i

Tillagning

  1. Finhacka chokladen och lägg den i en mixer.
  2. Värm calvados, smör, grädde och socker.
  3. Slå den varma blandningen över chokladen och mixa tills den smält. Har inte all choklad smält så lägg över i en bunke och smält några sekunder i taget med omrörning efter i mikron.
  4. Kyl tryffelsmeten i kylen någon timme tills den stelnat.
  5. Forma små tryfflar i storlek som valnötter och rulla dem sedan i kakao på en tallrik. Lägg tryfflarna i en burk klädd med bakplåtspapper. Förvara svalt.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.