Chokladtryffel med calvados

Introduktion och förberedelse

Chokladtryffel med calvados. Blir också goda med annan avec eller sprit. Enkla att göra av fin choklad, vanlig blockchoklad, grädde och smör samt smaksätta med lagrad sprit.

Låt kallna något så att de kan rullas till runda chokladbollar - tryfflar som sedan vänds i lite kakao.

Här med calvados som är ett äppelbrännvin. Välj en ung och fruktig calvados Fine eller Domfrontais; trestjärnig eller VSOP men man kan ta valfri sort.

Konjakstryffel, armagnac; ljus romtryffel, orökt whisky, whiskylikör eller Xante är andra förslag på sprit som passar bra ihop med choklad till tryfflar.

OBS detta är ett godis eller tryffel för vuxna då det innehåller alkohol. Bjud ej till barn eller vuxna som ej vill få i sig alkohol.

Välj en choklad av hög kvalité - Lindt eller Valrhona är förslag.

Alternativ

ca 20 chokladtryfflar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 100 g mörk fin choklad, ca 70 %
  • 150 g vanlig blockchoklad förslagsvis mörk Fazer
  • 8 cl calvados Fine eller annan sprit som ung rom, konjak, orökt whisky eller armagnac
  • 50 g smör
  • 0,5 dl grädde
  • 50 g socker
  • 1 dl kakao att rulla tryfflarna i

Tillagning

  1. Finhacka chokladen och lägg den i en mixer.
  2. Värm calvados, smör, grädde och socker.
  3. Slå den varma blandningen över chokladen och mixa tills den smält. Har inte all choklad smält så lägg över i en bunke och smält några sekunder i taget med omrörning efter i mikron.
  4. Kyl tryffelsmeten i kylen någon timme tills den stelnat.
  5. Forma små tryfflar i storlek som valnötter och rulla dem sedan i kakao på en tallrik. Lägg tryfflarna i en burk klädd med bakplåtspapper. Förvara svalt.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-23

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.