Saffranstryffel med vit choklad
Saffranstryffel av vit choklad smaksatt med saffran rullad i kokos.
Använd gärna plasthandskar när du rullar tryfflarna så att du ej blir gul om händerna.
Tillagning
- Koka upp grädde och saffran i en kastrull.
- Dela vit choklad i bitar och lägg i en skål.
- Häll på den heta grädden under omrörning och rör tills chokladen smält.
- Låt svalna. Täck över och sätt sedan in övertäckt i kylen tills chokladen stelnat. Det tar några timmar - kolla om det stelnat efter förslagsvis 4 timmar. Eller förbered chokladen dagen innan och låt stå över natten.
- Ta fram chokladen och rulla tryfflar stora som små valnötter eller den storlek du vill ha. Tips är att använda plasthandskar då du annars får gula händer av saffranen.
- Lägg upp kokos i en skål eller djup tallrik. Rulla tryfflarna i kokos.
- Saffranstryfflarna är klara att servera.
- Förvara dem mörkt och svalt ex. i en burk med smörpapper eller i knäckformar.
Serveringsförslag
- En ljus och söt tryffel till advent, Lucia och julgodis till julbordet.
- Passar även med glögg.
Framförhållning
Chokladblandningen ska kallna och stelna innan du kan rulla tryfflarna. Så gör den gärna dagen innan eller några timmar innan samt förvara i kylen.
Varianter
- Saffranstryfflarna kan förvaras och serveras i små pappersformar typ knäckformar om du vill det.
- Istället för kokosflingor kan man ta kokosflakes.
- Kokos kan rostas innan i en stekpanna så får de extra god smak.
- Kokos kan bytas mot mandelspån; hackade nötter som hasselnötter, pistage eller mandel; eller valfritt strössel.
Uppskattat näringsvärde per portion: 73 kcal