Godispopcorn

Poppa egna godispopcorn. Blanda med det godis du gillar till lakritspopcorn, kokospopcorn och chokladpopcorn osv.

Först poppar du vanliga popcorn i olja sedan blandar du dem smör eller kokosolja, salt och godis.

Räkna att två deciliter majskorn räcker till en skål popcorn för 4 portioner. Hur många den egentligen räcker till är svårt att säga och beror på hur mycket var och en äter såklart. Skulle popcornen ta slut så går det snabbt att poppa mer popcorn.

Varianter

Tillsätt det godis du gillar - krossa det om det är karameller, hacka det med kniv eller smält det om det är choklad. Blanda runt med de varma popcornen efter att du poppat dem. Bara fantasin sätter gränser här. Några goda förslag är:

Karamellpopcorn

Blanda popcornen med karamell - recept här.

Lakritspopcorn

Tillsätt en burk Hockeypulver (lakritspulver), annat lakritspulver eller 0,5 dl krossade lakritskarameller. Man kan också ta finare lakritspulver eller lakritssirap och ringla över samt blanda med popcornen. Här är det också gott att ha någon msk smält smör eller kokosolja i popcornen.

Chokladpopcorn

Smält 80 gram choklad av valfri sort ex. mjölkchoklad block eller 70% choklad för mer vuxen chokladsmak. Eller ta din favoritchokladkaka. Bryt i bitar och smält försiktigt i mikron eller en kastrull. Ringla över popcornen och blanda runt.

Obs de blir kladdiga (servetter rekommenderas) men farligt goda.

Goda med smält smör men också mycket goda med kokosolja (det blir en slags Bounty-popcorn).

Kokospopcorn

Smält 4 msk kokosfett och ringla över popcornen tillsammans med någon tsk socker. Man kan också ha i en halv dl kokosflingor eller kokos i flagor - dessa kan även rostas innan om man vill.

Kokospopcorn passar om du inte vill ha vegana popcorn utan smör (man kan även ta margarin till popcornen men det är ingen som tycker låter bra).

4 portioner godispopcorn

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 2 dl majskorn
  • 4 msk matolja, ex. majsolja, solrosolja eller rapsolja (ska tåla hög värme)
  • 2 krm salt eller 0,5 tsk flingsalt
  • 2 msk smält smör eller kokosolja
  • Smaksättning enligt förslag ovan

Tillagning

  1. Plocka fram en stor kastrull eller gryta med tättslutande lock.
  2. Tillsätt oljan.
  3. Mät upp majsgryn och häll i. Skaka runt i oljan.
  4. Hetta upp oljan och majskornen under lock tills de börjar poppa. Skaka då och då och håll i locket med en grytvante så att inte locket far upp och popcornen invaderar köket.
  5. Sänk värmen till hälften och fortsätt poppa tills inga majskorn poppar längre.
  6. Ta av från värmen och vänta någon minut så att inget majskorn poppar när du lyfter locket.
  7. Valfritt med smör: smält smör i en skål i mikron eller i en kastrull. Vänd runt smöret med popcornen.
  8. Tillsätt valfri smaksättning enligt tips ovan och blanda runt med popcornen.
  9. Häll upp popcornen i en skål och salta dem. Smaka om det behövs mer salt.
  10. Popcorn är godast nypoppade och ljumma men de går utmärkt att förvara i en påse när de svalnat någon dag. Popcorn kan även frysas in och förberedas i större mängder till exempelvis stor fest.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept