Mozartkulor

Introduktion och förberedelse

Mozartkulor är en slags godiskulor med nougat i mitten med mandelmassa eller marsipan runt som doppats i choklad.

Farligt goda och enklare än du tror att göra själv.

Serveringsförslag

Mozartkulor passar till julgodis, kalas, till kaffet eller som present.

Till fest kan även laga fler tryfflar och bjuda på ett slags Grand dessert-fat med 3-4 varianter på hemgjort chokladgodis.

Några förslag på annat godis som passar med Mozartkulorna är Wienernougat, tryffelrutor Black & White, bärtryffel, glöggpraliner, likörtryffel, ljus tryffel med nougat och vit choklad, Tryffel med avec, Romtryffel eller annat hemgjort godis.

Varianter

  • Du kan köpa färdig marsipan eller göra egen av mandelmassa och florsocker som jag gör i receptet nedan. Eller använda enbart mandelmassa till fyllningen.
  • Välj ljus eller mörk choklad eller blanda hälften av varje beroende på vad du gillar.
  • Ska kulorna ätas av barn är ljus choklad kanske bäst medan vuxna ofta gillar lite mörkare choklad.
  • Vill du ha riktigt blanka och fina Mozartkulor som håller sig blanka längre tid så ska du temperera chokladen innan du använder den att doppa kulorna i.

Mozartkulor på fat är gott som lyxigt godis
Mozartkulor är gott som lyxigt godis - fyllning av nougat och marsipan som doppas i choklad.

32 Mozartkulor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 200 gram nougat, gärna kylskåpskall
  • 200 gram mandelmassa
  • 1,5 dl florsocker
  • Ca 1 msk vatten eller vit baksirap
  • 200 gram ljus eller mörk blockchoklad eller blanda efter smak

Tillagning

  1. Dela chokladen i bitar och lägg i en skål. Smält i mikron: mikra på full effekt någon minut i taget, ta ut och rör tills chokladen smält. Smält i vattenbad: Sjud vatten i en kastrull eller vid panna med höga kanter och sätt ner bunken i vattnet. Rör då och då tills chokladen smält.
  2. Gör marsipan: skär mandelmassan i små tärningar.
  3. Arbeta ihop med florsockret. Tillsätt lite vatten eller sirap (2 msk) så går det lättare. Du kan också använda mandelmassan som den är utan att göra marsipan av den.
  4. Dela mandelmassan eller marsipanen i två högar. Kavla ut en del i taget mellan plastfolie.
  5. Ta bort plastfolien och skär ut 16 rutor (4x4).
  6. Lägg dem på hög och upprepa med den andra delen marsipan eller mandelmassa.
  7. Skär och dela nougaten i 32 lika små tärningar ca 1x1 cm stora.
  8. Rulla dem hastigt till kulor.
  9. Slå in nougatkulorna i marsipanen eller mandelmassan och forma till runda kulor.
  10. Förbered en bricka med bakplåtspapper.
  11. Ta en provsticka eller tandpetare och stick i kulorna, doppa dem i chokladen och lägg upp på bakplåtspappret.
  12. Låt chokladen stelna i rumstemperatur.
  13. Förvara Mozartkulorna svalt och håll snyltare borta.
  14. Innan servering kan man pudra florsocker över.
  15. Ytterligare alternativ är att vända dem i krossade nötter, gärna pistache, kokos eller krokant innan chokladen stelnat helt.
E-mail
Medel: 4.4 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.