Choklad- och nougatrutor med apelsin och nötter

Introduktion och förberedelse

Chokladrutor med smak av nougat, riven apelsin och nötter. Goda och maffiga till fika, fest, buffé, dessertbord och utflykt. Bakade med riktig choklad 70%, nougat samt honung.

En variant på italiensk panforte som är en kaka med honung, kryddor, socker, torkad frukt och nötter. Här med choklad och nougat som blir mycket gott och mer likt chokladrutor och chokladtryffel.

Välj en fin nougat och 70% choklad som Lindt, Vahlrona eller liknande.

Du behöver en form på cirka 20x20 cm med höga kanter klädd med bakplåtspapper.

Varianter

  • Du kan baka med cashewnötter, pekannötter och hasselnötter som i mitt recept eller med de nötter du gillar. Andra förslag är valnötter, pistage, jordnötter och/eller mandlar.
  • Du kan skära upp dem i 16 stora bitar som passar till fika eller utflykt eller 32 mindre bitar som passar som liten kaka till kaffe likt en bit tryffel eller på en buffé.
  • Riven apelsin kan uteslutas om man inte gillar apelsin och choklad i kombination. Kanel är också valfritt att ha i. Man kan ävern ha i torkad frukt som hackade dadlar, fikon och aprikoser.
  • Kan garneras med florsocker som du pudrar över när kakan kallnat till servering.

16 stora bitar eller 32 mindre bitar choklad- och nougatrutor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 100 gram nougat
  • 200 gram choklad 70%
  • 0,25 dl strösocker
  • 0,75 dl honung
  • 2 tsk kanel
  • 1 msk finrivet apelsinskal, skal från en apelsin
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl nötter av hasselnötter, cashew och pekan blandat

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Hacka choklad och nougat i bitar och lägg i en bunke.
  3. Hacka nötterna grovt.
  4. Skölj, skrubba och riv skalet av apelsinen.
  5. Blanda honung, socker, vaniljsocker, kanel och apelsinskal i en kastrull. Smält ihop.
  6. Tillsätt nötterna samt chokladen och nougaten till honungen och smält försiktigt på mycket låg värme medan du rör om.
  7. Sikta ner vetemjölet i chokladsmeten och rör ut mjölet.
  8. Bred ut smeten i ett jämnt lager i en form med höga kanter cirka 20x20 cm med ett bakplåtspapper i botten.
  9. Grädda mitt i ugnen 30 minuter
  10. Ta ut och låt svalna i formen.
  11. Ta ur formen och skär i rutor med en vass kniv till 16 bitar eller 32 bitar. Förvara i burk med bakplåtspapper mellan bitarna.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.