Pasta med spenat, mascarpone och parmesan

Introduktion och förberedelse

Pasta med spenat, mascarpone och parmesan.

En nästan vegetarisk pasta med krämig sås av mascarpone - Italiensk färskost - samt grädde med bladspenat samt smak av vitlök, muskot och parmesanost.

Istället för mascarpone kan du ta annan naturell färskost.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Välj ev. tofuline färskost istället för mascarpone. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Att dricka till

Ett kylt vitt Pinot Grigio eller Soave - garganega och chardonnay - från norra Italien går utmärkt till pastan.

Pasta som tagliatelle med spenat och mascarpone i djup tallrik
Du kan ta valfri pasta - förslag är tagliatelle - även färsk pasta blir gott såklart. Vidare kan du laga med färsk vanlig spenat eller babyspenat eller fryst spenat - hackad eller hel bladspenat går utmärkt.

4 portioner pasta med spenat och mascarpone

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 400 gram torkad pasta som tagliatelle eller spagetti. Eller köp färsk tagliatelle till 4 portioner
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 200 gram färsk babyspenat eller 4 dl tinad tidigare fryst bladspenat
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 krm malen muskot
  • 150 gram mascarpone eller naturlig färskost
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl finriven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan. Salta vattnet med 0,5 tsk salt.
  2. Skala och pressa vitlök i en panna med höga kanter eller stor kastrull.
  3. Tillsätt olivolja och smör till vitlöken.
  4. Skölj spenaten. Grovhacka den.
  5. Börja koka pastan enligt paket. OBS har du köpt färsk pasta så kokar du den ca 3 minuter eller enligt paket efter du lagat pastasåsen.
  6. Börja fräs vitlöken under omrörning någon minut.
  7. Lägg i spenaten. Fräs vitlök och spenat i några minuter under omrörning.
  8. Tillsätt salt, peppar samt riven muskot.
  9. Rör ut mascarpone samt grädde till en jämn sås. Låt stå på låg värme medan pastan kokar klart. Tillsätt ev. någon slev pastavatten så att såsen späs ut något om den kokar ihop för mycket. Smaka av såsen med salt, peppar samt riven muskot.
  10. Riv parmesan.
  11. Häll av pastan.
  12. Blanda pastan med såsen samt hälften av den rivna osten i en skål eller kastrull.
  13. Servera pastan med resterande riven parmesan på toppen.
E-mail
Medel: 3.9 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-05