Pasta med spenat, mascarpone och parmesan

En vegetarisk pasta med krämig sås av mascarpone (en italiensk färskost) samt grädde med bladspenat samt smak av vitlök, muskot och parmesanost.
Istället för mascarpone kan du ta annan naturell färskost.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Välj ev. tofuline färskost istället för mascarpone. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med spenat och mascarpone

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 400 gram torkad pasta som tagliatelle eller spagetti. Eller köp färsk tagliatelle till 4 portioner
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 200 gram färsk babyspenat eller 4 dl tinad tidigare fryst bladspenat
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 krm malen muskot
  • 150 gram mascarpone eller naturlig färskost
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl finriven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan. Salta vattnet med 0,5 tsk salt.
  2. Skala och pressa vitlök i en panna med höga kanter eller stor kastrull.
  3. Tillsätt olivolja och smör till vitlöken.
  4. Skölj spenaten. Grovhacka den.
  5. Börja koka pastan enligt paket. OBS har du köpt färsk pasta så kokar du den ca 3 minuter eller enligt paket efter du lagat pastasåsen.
  6. Börja fräs vitlöken under omrörning någon minut.
  7. Lägg i spenaten. Fräs vitlök och spenat i några minuter under omrörning.
  8. Tillsätt salt, peppar samt riven muskot.
  9. Rör ut mascarpone samt grädde till en jämn sås. Låt stå på låg värme medan pastan kokar klart. Tillsätt ev. någon slev pastavatten så att såsen späs ut något om den kokar ihop för mycket. Smaka av såsen med salt, peppar samt riven muskot.
  10. Riv parmesan.
  11. Häll av pastan.
  12. Blanda pastan med såsen samt hälften av den rivna osten i en skål eller kastrull.
  13. Servera pastan med resterande riven parmesan på toppen.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer