Pasta med spenat, mascarpone och parmesan
Pasta med spenat, mascarpone och parmesan.
En nästan vegetarisk pasta med krämig sås av mascarpone - Italiensk färskost - samt grädde med bladspenat samt smak av vitlök, muskot och parmesanost.
Istället för mascarpone kan du ta annan naturell färskost.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Välj ev. tofuline färskost istället för mascarpone. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Tillagning
- Sätt på vatten till pastan. Salta vattnet med 0,5 tsk salt.
- Skala och pressa vitlök i en panna med höga kanter eller stor kastrull.
- Tillsätt olivolja och smör till vitlöken.
- Skölj spenaten. Grovhacka den.
- Börja koka pastan enligt paket. OBS har du köpt färsk pasta så kokar du den ca 3 minuter eller enligt paket efter du lagat pastasåsen.
- Börja fräs vitlöken under omrörning någon minut.
- Lägg i spenaten. Fräs vitlök och spenat i några minuter under omrörning.
- Tillsätt salt, peppar samt riven muskot.
- Rör ut mascarpone samt grädde till en jämn sås. Låt stå på låg värme medan pastan kokar klart. Tillsätt ev. någon slev pastavatten så att såsen späs ut något om den kokar ihop för mycket. Smaka av såsen med salt, peppar samt riven muskot.
- Riv parmesan.
- Häll av pastan.
- Blanda pastan med såsen samt hälften av den rivna osten i en skål eller kastrull.
- Servera pastan med resterande riven parmesan på toppen.
Att dricka till
Ett kylt vitt Pinot Grigio eller Soave - garganega och chardonnay - från norra Italien går utmärkt till pastan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 755 kcal