Risotto med broccoli
En krämig vegetarisk risotto med parmesan, mozzarella, vitt vin, Arborioris, broccoli, grönsaksbuljong, lök, vitlök, persilja och en klick crème fraiche.
Tillagning
- Skala, dela och finhacka löken.
- Skala och finhacka vitlöken.
- Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
- Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.
- Salta och peppra.
- Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
- Koka risotton på medelvärme i 25 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
- Skär broccolin i små fina buketter under tiden. Man kan använda stammen om man skär rent den och tärnar den fint. Tillsätt broccolin när 5 minuter återstår av koktiden.
- Riv parmesanosten fint. Hyvla gärna en del till garnering om du vill.
- Skär mozzarellan i små tärningar.
- Hacka persilja.
- Innan servering så vänder du i 0,5 dl riven parmesanost, creme fraiche, salt och peppar samt vänder ner mozzarella och hackad persilja. Smaka av med salt och peppar.
- Garnera med resten av den rivna eller hyvlade parmesanen.
- Risotton ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong om den är för tjock.
- Risotton är klar att serveras.
Serveringsförslag
- God som förrätt, tillbehör eller lätt middag.
- En enkel huvudrätt om den serveras med grillade grönsaker som sparris och röd paprika eller fin lufttorkad skinka, grillad kyckling eller fisk som laxfilé.
Varianter
- Istället för hel mozzarella kan du ta minimozzarella.
- Koka gärna egen grönsaksbuljong för extra god smak.
- Vanlig broccoli kan bytas mot sparrisbroccoli eller romanesco.
Uppskattat näringsvärde per portion: 375 kcal