Risotto med broccoli
Introduktion och förberedelse
En krämig vegetarisk risotto med parmesan, mozzarella, vitt vin, Arborioris, broccoli, grönsaksbuljong, lök, vitlök, persilja och en klick crème fraiche.
God som förrätt, tillbehör eller lätt middag. En enkel huvudrätt om den serveras med grillade grönsaker som sparris och röd paprika eller fin lufttorkad skinka, grillad kyckling eller fisk som laxfilé.
Tillagning
- Skala, dela och finhacka löken.
- Skala och finhacka vitlöken.
- Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
- Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.
- Salta och peppra.
- Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
- Koka risotton på medelvärme i 25 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
- Skär broccolin i små fina buketter under tiden. Man kan använda stammen om man skär rent den och tärnar den fint. Tillsätt broccolin när 5 minuter återstår av koktiden.
- Riv parmesanosten fint. Hyvla gärna en del till garnering om du vill.
- Skär mozzarellan i små tärningar.
- Hacka persilja.
- Innan servering så vänder du i 0,5 dl riven parmesanost, creme fraiche, salt och peppar samt vänder ner mozzarella och hackad persilja. Smaka av med salt och peppar.
- Garnera med resten av den rivna eller hyvlade parmesanen.
- Risotton ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong om den är för tjock.
- Risotton är klar att serveras.
Uppskattat näringsvärde per portion: 375 kcal