Sojabönsröra
Sojabönsröra är ett slags pålägg eller spread av mixade sojabönor smaksatt med tomat, paprika, lök, vitlök, soja, citron, flingsalt samt örter som oregano och basilika.
Tillagning
- Lägg sojabönorna i blöt 12-24 timmar i en stor skål.
- Häll av och lägg i en kastrull. Täck med dubbelt så mycket vatten som bönor.
- Koka sojabönorna i ca 3 timmar eller tills de är mjuka.
- Häll av sojabönorna och låt svalna.
- Skala och hacka lök samt finhacka vitlök.
- Stek lök och vitlök i olja ca 5 minuter utan att ta färg.
- Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till under omrörning.
- Tillsätt soja, paprika, basilika, oregano, citronsaft och svartpeppar. Rör ihop.
- Mixa ihop sojabönor, tomatröran och vatten till en slät röra med stavmixer eller i matberedare.
- Smaka av med salt.
- Lägg över i behållare och ställ övertäckta i kylen i ca 30 minuter innan användning.
- Håller sig några dagar i kylen. Den kan även frysas in i omgångar så den är smidig att ta fram lite i taget.
Serveringsförslag
- Passar som pålägg eller spread till bröd.
- Även god som röra och tillbehör till det mesta.
- Som vegan ersättning av leverpastej, gåslever eller paté. Ex. som pålägg till smörrebröd eller smörgåstårta.
- Servera på crostinis, fröknäcke eller kex eller liknande som tilltugg.
Kan förberedas
Håller sig i kylen några dagar. Kan frysas och tinas i kyl.
Varianter
- Istället för att koka egna sojabönor kan du ta sojabönor på burk. Räkna då två burkar ca 460 gram avrunna sojabönor.
- Du kan laga bönröra med andra bönor och smaksättningar som ex. bönröra med tahini eller med soltorkade tomater.
Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal