Sojabönsröra

Introduktion och förberedelse

Sojabönsröra är ett slags pålägg eller spread av mixade sojabönor smaksatt med tomat, paprika, lök, vitlök, soja, citron, flingsalt samt örter som oregano och basilika.

Serveringsförslag

  • Passar som pålägg eller spread till bröd.
  • Även god som röra och tillbehör till det mesta.
  • Som vegan ersättning av leverpastej, gåslever eller paté. Ex. som pålägg till smörrebröd eller smörgåstårta.
  • Servera på crostinis, fröknäcke eller kex eller liknande som tilltugg.

Kan förberedas

Håller sig i kylen några dagar. Kan frysas och tinas i kyl.

Varianter

  • Istället för att koka egna sojabönor kan du ta sojabönor på burk. Räkna då två burkar ca 460 gram avrunna sojabönor.
  • Du kan laga bönröra med andra bönor och smaksättningar som ex. bönröra med tahini eller med soltorkade tomater.

Gott som pålägg till rostat surdegsbröd eller annat bröd.
Gott som pålägg till rostat surdegsbröd eller annat bröd.

8 dl sojabönsröra

  • Förberedelse: 16 tim
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 16 tim 50 min

Ingredienser

  • 250 gram sojabönor, okokta. 460-550 gram kokta sojabönor
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja eller rapsolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 msk ljus soja
  • 2 msk pressad citron
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 krm torkad basilika eller 4-5 blad färsk basilika
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Lägg sojabönorna i blöt 12-24 timmar i en stor skål.
  2. Häll av och lägg i en kastrull. Täck med dubbelt så mycket vatten som bönor.
  3. Koka sojabönorna i ca 3 timmar eller tills de är mjuka.
  4. Häll av sojabönorna och låt svalna.
  5. Skala och hacka lök samt finhacka vitlök.
  6. Stek lök och vitlök i olja ca 5 minuter utan att ta färg.
  7. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till under omrörning.
  8. Tillsätt soja, paprika, basilika, oregano, citronsaft och svartpeppar. Rör ihop.
  9. Mixa ihop sojabönor, tomatröran och vatten till en slät röra med stavmixer eller i matberedare.
  10. Smaka av med salt.
  11. Lägg över i behållare och ställ övertäckta i kylen i ca 30 minuter innan användning.
  12. Håller sig några dagar i kylen. Den kan även frysas in i omgångar så den är smidig att ta fram lite i taget.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-20

Tillbehör och liknande recept: